Yazılım ve Ürün Geliştirme - Haftalık Bülten #19
🌞 Bayram tatilinden sonra 19. sayıdan herkese merhaba! 22 Haziran ile 4 Temmuz arasında okuduğum, gördüğüm ve dinlediklerimle yine karşınızdayım.
Henüz keşfettiğim Türkçe podcast Codefiction, açık kaynak Prometheus, proje planlaması ve kaynak yönetimi uygulaması Roadmap, Algorithmia, PoliticTech meselesi, yazı yazma uygulamalarına yeni bir alternatif, veri yapıları ile algoritmaların görsel anlatımı ve dahası.... 10 maddelik dolu dolu bir içerik sizi bekliyor. 🚀
Bu e-bülteni Twitter, LinkedIn ve Facebook hesaplarınızda paylaşabilir (ki paylaşmak güzeldir), arkadaşlarınıza forward'layabilir veya tarayıcınızda da okuyabilirsiniz.
Türkiye'de neden yok? (EscapeYourBubble)
Politika ile teknoloji ABD başta olmak üzere dünyanın çoğu ülkesinde iç içe. Hatta yakında PoliticTech diye bi kavram ortaya çıkarsa şaşırmayın. PoliticTech konusunda Türkiye ise yoğun sosyal medya kullanımı ve yüksek mobil penetrasyona rağmen çok geride. Öyle ki Oy ve Ötesi hariç aklıma gelen bir proje yok. Hatta siyasete dokunmak istemiyorum ama ülkenin 2. büyük partisinin son yıllarda yaptığı en büyük icraatın (Adalet Yürüyüşü) dahi bazı Periscope (pardon Scope) yayınları hariç elle tutulur bir teknoloji yansıması yok. Halbuki basit Google Trends aramaları bile ihtiyacı çok net ortaya koyabiliyor.
Ve gelelim konumuza: EscapeYourBubble. Facebook'a entegre bir tarayıcı uygulaması ve e-posta bülteni olarak çalışan proje, kısa bir süre önce lansmanını yaptı.
Daha iyi anlamak istediğiniz kesime (ABD örneği için Demokratlar diyelim) dair olumlu mesajları seçip derleyen ve bunları Facebook feed'iniz içine yerleştiren EscapeYourBubble, herhangi bir siyasi görüşün dışından da fikir edinmek isteyen kişiler için seçkin kaynaklardan bir derleme yapıyor. İncelemek ve şu an yalnızca ABD'de çalışsa da denemek isteyenler için EscapeYourBubble burada.
Kod okumayı kolaylaştıran platform: Sourcetrail
Yazılım geliştiricilerin vakitlerinin yüzde 70'inin kod okumak ile geçtiğini söyleyen Sourcetrail, varolan IDE ve araçların bu konuya özel bir geliştirme yapmamaları problemini çözmek için yol çıkmış.
Şimdilik C/C++ ve Java ile çalışabilen Sourcetrail, temel olarak kodu sizin için görselleştirmeye yarıyor ve daha kolay okunmasını-anlaşılmasını sağlıyor. Platformun ücretlendirmesi ise pazara göre normal sayılır.
Sizi bilmiyorum ama 2 hafta önce lansman yapan bu projeyi hem fikir hem de ürün olarak ben çok beğendim. Son yıllarda yıldızı parlayan developer tools kategorisinde (hemen aşağıda Google'ın da bir yatırımı hakkında detaylar var) bakalım Sourcetrail da yer alabilecek mi? (Ben kısa zamanda yatırım haberi bekliyorum)
The MostDangerousWriting App
Böyle basit ama etkili, aynı zamanda akılda kalıcı işleri çok seviyorum.
Manuel Ebert tarafından açık kaynak kodlu olarak geliştirilen MostDangerousWriting, belirlediğiniz süre sona erdiğinde tüm yazdıklarınızı siliyor. Uygulamada aynı zamanda kelime limiti koyarak da yazmaya başlayabiliyorsanız. Web tabanlı olarak çalışan uygulama Command-A veya Command-C yaptığınızda yine tüm yazdıklarınızı siliyor. Bazı şeyleri yazmak için gerçekten de böylesine oyunlaştırma öğeleri güzel olabilir. Yani uygulama hem işe yarar hem de dikkat çekici.
Bu arada Mac'de not alma-yazı yazma uygulaması olarak bir süredir Bear (eskiden iA Writer idi) kullanıyorum. Tarayıcıda çalışan ve adını ünlü ABD'li yazardan alan Hemingway App de fena bir alternatif sayılmaz.
Algorithmia 10 milyon dolar yatırım aldı
Google'ın bizzat AI girişimleri için kurduğu fon ilk yatırımını Algorithmia'ya yaptı.
Bünyesinde 45 bin yazılım geliştirici bulunan Seattle merkezli şirket, makina öğrenme algoritmaları özelinde komple (test ve deployment da var) bir pazaryeri olarak dikkat çekiyor. Çok sayıda teknoloji ve platformu kapsayan Algoritmia'yı şahsen ben ilk kez bu yatırımla beraber öğrendim. Ancak incelediğim kadarıyla platform oldukça işe yarar ve etkileyici duruyor.
Proje planlaması ve kaynak yönetimi uygulaması: Roadmap
Geçtiğimiz hafta içinde lansmanını yapan Roadmap, adından da tahmin edebileceğiniz gibi proje planlaması ve ekip yönetimi üzerine odaklanmış. Verimliliği arttırmayı ve büyük resmi kolayca göstermeyi amaçlayan araç, proje ve ürün yöneticilerinin işlerini kolaylaştırmak istiyor.
Şimdilik yalnızca Trello ile beraber çalışabilen Roadmap için bu gibi entegrasyonlar kuşkusuz çok önemli. Roadmap ile projenizin milestone'larını belirleyebilir yapılacak işleri parçalara ayırıp önceliklendirebilir ve zaman planlamasını yapabilirsiniz. Araç ayrıca tüm bunlar için performans değerlendirmesi, anlık olarak son durumu çıkartma ve raporlama gibi işler de yapıyor. Projenin fiyatlandırması (yönetici kullanıcı başına aylık 19 dolar) ise son derece adil ve akıllıca olmuş diyebilirim. İncelemek isteyenler için Roadmap burada.
Son olarak eklemeden geçemeyeceğim, Roadmap ve benzeri araçların tanıtım videolarında kesinlikle gerçeğe yakın bir örnekten ekran görüntüleri ve akışlar yer almalı. Örneğin Roadmap'in videosunda söylenilenleri zaten ana sayfaya saniyeler içinde bakıp anlamak mümkün...
VisuAlgo ile veri yapıları ve algoritmaları animasyonlarla inceleyin
Üniversitede ilk gördüğüm günden itibaren veri yapıları, karmaşık algoritmalar ve genel olarak düşük seviye programlama her zaman çok ilgimi çekmiştir. Bu sebepten mi bilmiyorum ama VisuAlgo'yu benzerleri olsa da keyifle inceledim.
Konuya yabancı olanlar bubble sort veya linked list'i inceleyerek başlayabilirler. Bu arada VisuAlgo'nun bi kitaptan esinlenerek oluşturulduğunu, animasyonları izlerken sağ aşağıda kod bloğunu görebileceğinizi ve dilediğiniz satırda durdurup geri alabileceğinizi de söylemiş olayım.
Codefiction: Henüz yeni keşfettiğim bir Türkçe podcast (ve komünite)
Siz e-bülten aboneleri sayesinde haberdar olduğum (aslında bir kez daha rastladığım ve bu sefer detaylı inceleme şansı bulduğum) Codefiction, Türkiye'den çıkan bir komünite ve misyonu da ülkece daha iyi şartlarda, daha iyi yazılımlar geliştirmemiz.
Zaman zaman meetup'lar da düzenleyen bu topluluğun düzenli olarak yayınladığı podcast'i de oldukça başarılı, tavsiye ederim.
Ben şimdilik son 2-3 bölümü ve geriden de sevgili Burak Selim Şenyurt'un konuk olduğu bölümü dinleyebildim. Dilerseniz siz de benim gibi Patreon üzerinde Codefiction'a cüzi bir destek verip bazı özel bölümleri de dinleyebilirsiniz. (Etheruem/Solidity demosu çok güzeldi) :)
ARKit ile yaşanabilecek yeniliklere küçük örnekler {video}
Apple'ın iOS 11 ile gelecek olan ARKit'i ile yapılan bu gibi tüm demolar madewitharkit.com'da sizi bekliyor. Kuşkusuz ARKit AR (ve VR) için çok önemli bir dönüm noktası olacak.
Prometheus: SoundCloud içinden çıkan monitoring servisi {okuma}
SoundCloud bünyesinde açık kaynak kodlu olarak geliştirilen Prometheus'u yanlış hatırlamıyorsam ilk olarak İstanbul'da düzenlenen bir etkilikte, Almanya'dan gelen bir SoundCloud mühendisinden dinlemiştim.
Gelişmiş bir monitoring platformu olan Prometheus'u sizlere daha önce de bu tip incelemelerini paylaştığım Hakan Orcan uzun uzun incelemiş. Hem kütüphane hem de monitoring dünyası hakkındaki bu güzel yazı ilgi duyanlar için burada.
Bilkent Yapay Zeka Yaz Okulu
İlköğretim ve lise öğrencilerin yaz tatillerini nasıl geçirdikleri çok önemli. Ki ülkemizde bu konuda oturmuş iyi bir alışkanlık veya düzen yok diyebiliriz. Bu noktada Ankara için gördüğüm oldukça değerli bir fırsatı sizlerle paylaşmak istiyorum: Bilkent Yapay Zeka Okulu.
17-21 Temmuz arasında yapılacak olan bu mini-kursa tüm lise öğrencileri katılabiliyor, eğitim programı ve başvuru hakkında detaylar burada. Bilkent'in bir yandan bünyesindeki Bilgisayar Mühendisliği bölümünün reklamını yaparken bir yandan da eğitimi ücretli yapması (500 TL) biraz ilginç olsa da incelemeye ve lokasyon sizin için uygunsa değerlendirmeye değer.
Kapanış
Ve geldik bir e-bültenin daha sonuna. Umarım keyif almışsınızdır.
Bu topluluğun daha da büyümesi için Twitter, Facebook ve LinkedIn hesaplarınızda paylaşmanızı, arkadaşlarınıza forward etmenizi bekliyorum.