Yazılım ve Ürün Geliştirme - Haftalık Bülten #2 (21-28 Şubat 2017)
Erman Taylan küratörlüğünde hazırlanan, haftalık olarak yazılım ve ürün geliştirme dünyasındaki gelişmeleri, yenilikleri ve ilgi çekici içerikleri bulabileceğiniz bültenin 2. sayısına hoş geldiniz. Keyifli okumalar.
1- "Kim gerçek developer?" tartışmalarına son veren quiz
Kendi halinde bir yazılımcı olan Eli Fitch'in hazırladığı 'Am I a Real Developer' isimli quiz, kimin gerçek bir yazılımcı olduğu konusuna parodik bir açıdan yaklaşıyor. Kıssadan hisse, kimsenin sizi 'gerçek' ya da 'gerçek olmayan' yazılımcı gibi kalıplara sokmasına izin vermeyiniz.
Quiz içinse tıklayın. Bu arada sayfadaki konfeti animasyonuyla oynayacağınıza da eminim. :) Animasyon şuradaki kütüphane kullanılarak yapılmış.
2- Uber, Squarespace ve ABD'deki teknoloji şirketlerinin yüzde 60'ı...
Bu üç noktadan sonra şöyle bir servis kullanıyorlar veya böyle bir yöntem benimsemişler gelmiyor. En son eski Uber çalışanı Susan Fowler'ın kaleme aldığı bir blog yazısıyla gündeme gelen bu en hafif deyimiyle 'rahatsız edici' konu, akıllara bir anketi (The Elephant in the Valley) de getirdi. Ankete göre çoğunluğu SF merkezli olan ABD'deki teknoloji şirketlerinin yüzde 60'ında kadınlara cinsel temelli psikolojik şiddet uygulanıyor.
Fowler'ın geçtiğimiz hafta yazdığı ve büyük yankı uyandıran blog yazısında Uber'de mühendis olarak çalışan bir kadının, bir teknoloji devinde onu istifaya kadar getiren ne gibi süreçler yaşadığını detaylıca okuyabilirsiniz. Bu da konunun TC yansımaları.
3- Sketch > Photoshop (artık daha popüler!)
Web ve mobil platformlar için tasarım dosyalarını koda çeviren Avocode, 2016'nın tasarım trendlerini raporlaştırdı. Kullanıcıları tarafından platforma yüklenen 1 milyon 120 binin üzerindeki tasarım dosyasını inceleyen Avocode raporunda en çok ilgi çekici olan şey, Sketch'in artık Photoshop'a göre daha popüler (yüzde 59 ile) oluşu.
Alışılagelmiş tasarım trendlerinden farklı olarak daha çok Sketch ile Photoshop'u karşılaştıran rapora göre en popüler font Roboto ve her iki aracı kullanan tasarımcılar da ürünlerini sembol kullanımıyla öne çıkarmaya çalışıyor. Detaylar için ücretsiz olarak sunulan rapor burada.
4- Fakat bu derin bir tutku! (terminaller)
Daha yeni, modern ve kullanımı kolay alternatifleri olsa da terminaller hem kimi zaman bir gereklilik hem de çoğu geliştirici için adeta bir tutku meselesi. GitHub üzerinde 'Terminals Are Sexy' başlığıyla yayınlanan listede, çok sayıda eklenti, kütüphane ve paket yöneticisini görebilirsiniz. Liste burada.
5- Ruby on Rails artık 'jQuery bağımlı' değil
Ruby on Rails 5.1'in ilk beta versiyonu geçtiğimiz hafta içinde yayınlandı. 3 bin 500 commit'i içeren güncellemeyle beraber artık RoR kullanan geliştiriciler, jQuery kullanmak durumunda değil. (Bir başka deyişle 'artık dependency'si kalmadı'.) Uzun bir süre önce 'modern yazılımcıların' gözünden düşmeye başlayan ve bu yaz 10. yaşını dolduran jQuery, Google Trends ya da GitHub gibi ortamlarda da popülerliğini günbegün kaybediyor.
6- IOX Digital açıldı
Türkiye'nin en çok bilenen donanım girişimlerinden biri olan Ingenious ile önde gelen UX ajanslarından Userspots, IOX Digital'i hayata geçirdi. IOX Dijital, isminden ve arkasındaki şirketlerden de anlayabileceğini üzere IoT alanında UX hizmetleri sunacak.
7- Algolia artık offline olarak da hizmet veriyor
Yazılım dünyasındaki en karmaşık ve çetrefilli alanlardan biri olan aramayı; platform bağımsız, kendiliğinden ölçeklendirilmiş, en önemlisi de hızlı ve sorunsuz bir şekilde çözen Algolia, geçtiğimiz hafta içinde 'offline search' özelliğini tanıttı.
Mobil uygulamalar için olan bu özellik, görünüşe göre SQLite'a rakip olarak konumlandırılmış. 'Native' olarak kodlanmış Android ve iOS uygulamalarının kullanıcı tarafında çalışacak olan Algolia Offline, otomatik tamamlama ve düzeltme/öneri gibi deneyimi iyileştirici özelliklere de sahip. Algolia'nın duyurusu burada.
8- FOSSA: Açık kaynak yazılımların lisans problemlerine yönelik, otomatize ve Saas yazılım
Açık beta'daki FOSSA, geçtiğimiz haftayı 2,2 milyon dolarlık yatırımla kapattı. Açık kaynak yazılımlar ve 3. parti araçlardan kaynaklanabilecek olan lisanslama problemlerine otomatize bir çözüm sunan girişim, GitHub hesaplarıyla entegre olarak çalışabiliyor. FOSSA'nın kullanımı açık beta süreçte tamamen ücretsiz, sonrasındaysa 'repo' başına aylık 500 dolarlık bir fiyat etiketi var. (Evet, çok pahalı. Yatırım sonrasında pazara açılırken bu fiyatlandırmayı da gözden geçirirler belki.)
9- Chrome tabanlı QA ve kişisel otomasyon aracı: Wildfire
Hem QA (Automate Your Work) süreçlerinde hem de kişisel hayatınızda (Automate Your Life) kullanabileceğiniz Wildfire, geçtiğimiz hafta içinde lansmanı yapılan bir proje. Yalnızca Chrome'da çalışan ve hatta kendi verilerini de local'inizde saklayan bu uygulama ile web gezintilerinizi kaydedebilir, bu kayıtlardaki işlemleri görsel editörde düzenleyebilir ve sebep-sonuç ilişkisi kurarak otomatize edebilirsiniz.
Geliştiricisi Mckay, projenin hem kişisel (küçük projeler) kullanım hem de karışık akışlar (workflow) için uygun olduğunu dile getiriyor. Tahmin edebileceğiniz gibi DOM elemanlarını dinleyerek çalışan Wildfire, aynı zamanda birden çok tab-sekme kullanımına izin veriyor. Wildfire büyük oranda da ücretsiz, buradan inceleyebilirsiniz.
10- Getir ve BiTaksi, yeni çalışma arkadaşlarını bulmak için 2. kez hackathon düzenliyor
Türkiye'deki çoğu şirket ya pazarlama/PR ya da işe alım amacıyla hackathon düzenlese de bunu açıkça dile getiren pek olmuyor.
Geçen sene bu dönemlerde Getir, benim de juri üyesi olarak yer aldığım etkinlikte amaçlarının yeni iş arkadaşlarıyla tanışmak olduğunu söyleyerek bir hackathon düzenlemişti. Hackathon sonunda yanlış hatırlamıyorsam 5 yazılımcıyı kadrosuna katan şirket, şimdi de BiTaksi'yle ortak bir şekilde 2. hackathon'unu düzenliyor. 24-26 Mart'taki hackathon'a katılım şartları ve diğer detaylar burada.
Bu haftalık bu kadar. Her türlü görüşünüz için bu e-postaya yanıt vermeniz yeterli. 7 Mart Salı günü görüşmek üzere.