Yazılım ve Ürün Geliştirme - Haftalık Bülten #20
Bol bol yeni çıkan ürünü tanıttığım ve kaynak paylaştığım 20. e-bültene hoşgeldiniz. Bu hafta biraz kısır geçmiş olabilir. 🤔 (yaz etkisi)
GitHub'a yeniden bakış, günümüz CMS'lerine ilginç bir alternatif, Amazon'un ürün geliştirme sürecini basın bülteni yazarak ele alışı, SQL dönüştürücü, Marker, Elen Musk'ın ilginç teorisi ve dahası...
800 kişiyi aşan bu topluluğun daha da büyümesi için ilgisini çekeceğini düşündüğünüz arkadaşlarınızla paylaşabilir, sosyal medya hesaplarınızda yer verebilirsiniz.
Keyifli okumalar.
Amazon'un yeni ürün çıkarma yöntemi: Basın bülteni yazmak! {okuma}
Eski bir yazı olsa da ben geçtiğimiz hafta içinde okuyabildim: Try an Internal Press Release before starting new Products
Amazon'un yeni ürün çıkartırken uyguladığı yöntemlerden birisi de ürün yöneticilerinin basın bülteni yazmasıymış. Sanki söz konusu ürün bitmişçesine kullanıcı problemi, problemin hangi yollarla çözüldüğü ve bu çözüme nasıl ulaşılabileceğini şirket içinde bir basın bülteni ile ele alan PM'ler, proje sürecinde basın bülteninde güncellemelere de gidebiliyorlarmış.
Gerçek bir basın bülteni gibi kısa, anlaşılabilir ve jargonlardan uzak olması gereken dokümanın nasıl hazırlandığı ve detaylar merak edenler için yazıda. Bir göz atmanızı tavsiye ederim, bana gerçekten ilginç ve makul geldi. Teknoloji ve etrafındaki jargondan uzak bir reverse engineering yöntemi...
Blockchain, Ethereum ve Solidity nedir?
Yaklaşık 3 hafta önce yine bu e-bülten aracılığıyla sizlere detaylıca anlattığım Blockchain'in birbirine zincirle bağlanan blok'larının aslında ne olduklarını da bu 101 videosunda kavrayabilirsiniz.
Diğer yandan Blockchain'in en çok dikkat çeken teknolojilerinden (ve kripto para birimlerinden) biri olan Ethereum'un hala ne olduğunu bilmeyenleriniz varsa çok güzel bir kaynak keşfettim: WTF is Ethereum :) Bu basit sayfanın güzelliği kim olduğunuza göre farklı yanıtlar sunması ve güzel kaynaklara yönlendirme yapması.
Ethereum'un altındaki scripting dili Solidity'nin de 101 videosu Codefiction ekibi tarafından geçtiğimiz hafta içinde yayınlandı. Konuya ilgi duyanlara Türkçe ve oldukça fikir verici olan bu videoyu izlemelerini tavsiye ederim.
Ve son olarak kripto para dünyasıyla ilgili sevgili Fatih Güner'in geçen hafta başlattığı e-bülteni de konuya ilgi duyanlar (ya da bu kaynaklar sonrası duyacak olanların) takip edebilirler.
İnternet şirketlerinin yeni moda halka arzları: ICO
Hafta içinde bugüne kadar yatırım şirketlerinden 20 milyon dolar toplamış olan Omise, Initial Coin Offering (ICO) yaptı ve kripto paralar üzerinden halka arz olup 25 milyon dolar topladı.
Normalde unbanked yani herhangi bir şekilde banka kullanmayan kişileri bu sınıftan çıkarmak oldukça önemliyken; Omise GO ile kişileri bankacılıktan uzaklaştırıp global para transferine yeni bir boyut katma niyetinde olan Omise, Blockchain dünyası için güzel bir örnek. Tabii söylemeden geçemeyeceğim, girişimin danışma kurulu da gayet etkileyici duruyor. :)
Bu arada CB Insights'a göre ICO'ların hacmi geleneksel yatırım şirketlerinin yaptıkları yatırımların yarısını yakalamış durumda.
Vidcode, Snapchat filtreleriyle kodlama öğretiyor
Genç ve çocukların büyük bir bağlılıkla kullanmaya devam ettiği Snapchat, Vidcode isimli ABD merkezli girişim tarafında kodlama eğitimlerinde de kullanılıyormuş. Y Combinator çıkışlı girişim, çok sayıda kod okuryazarlığı girişimi arasından bu özelliğiyle kolayca sıyrılıyor.
Geçtiğimiz hafta içinde 1.5 milyon dolar yatırım aldığını duyuran Vidcode, kullanıcılarına nesne yönelimli programlamayı Snapchat filtreleri ve videolar ile öğretiyor.
Diğer yandan online bir araç üzerinden değil de tamamen fiziksel ortamlara dayanan bir eğitim methodu izleyen Vidcode, geleceği aynı kod okuryazarlığı gibi parlak bir girişim gibi duruyor.
Why Elon Musk says we're living in a simulation — www.youtube.com
Kısa bir Black Mirror bölümü gibi düşünün lütfen :)
(4 dakikalık bir YouTube videosu)
Gatsby -> Günümüz CMS altyapılarına React tabanlı yenilikçi bir alternatif
Dinamik altyapılardan farklı olarak daha hızlı, güvenli ve kolay kullanılabilir olduğunu iddia eden açık kaynak kodlu ve React tabanlı statik web sitesi platformu Gatsby, geçtiğimiz hafta içinde ses getiren bir lansmana imza attı.
Modern teknolojiler kullanarak alışılmışın dışında bir çözüm methodu benimseyen Gatsby, bu yönüyle kesinlikle incelemeye değer. Contentful, Wordpress ve Drupal gibi altyapıları onların en büyük kozu plugin ekosistemiyle beraber statik bir alternatif sunan araçla hazırlanmış örnekler (Fabric ve Formidable gibi) de gayet tatmin edici. Bu farklı bakış açısını muhakkak incelemenizi ve üzerine kafa yormanızı tavsiye ediyorum.
Refined GitHub -> GitHub'ı daha etkili kullanmak için Chrome eklentisi
GitHub üzerine kurulan proje yönetimi araçlarına benzer olarak bir tarayıcı eklentisi olarak çalışan Refined GitHub, GitHub'ı daha da iyi bir platform haline getirmek için akıllarındaki iyileştirmeleri hayata geçiren bir takım geliştiricinin projesi.
Issue ve pull request'leri okunmadı olarak işaretleyebildiğiniz, koda ufak eklemeler yapıp yorum satırlarınızı adeta akıllı hale getirebildiğiniz Refined, avatar desteği ve markdown koruması gibi çok sayıda özelliğe sahip.
Refined dünya çapındaki büyümesini sürdürebilirse bakarsınız GitHub ekibinin bile radarına girebilir ki uygulamayı kullanan şimdiden 7 bin geliştirici varmış. Açık kaynak kodlu olan ve hem Firefox hem de Chrome'da (Opera gibi Chromium tarayıcılarla da uyumlu) bulunan Refined'ı hemen şimdi inceleyebilir ve kolayca kullanmaya başlayabilirsiniz.
SQLify -> SQL dönüştürücü
CSV'den JSON'a, JSON'dan MySQL'e çıktı alabilen SQLify, geçen hafta lansmanını yaptı. Oldukça küçük çaplı bir ürün olmasına rağmen çok sayıda hatası bulunan (şu butonu biraz daha yukarı alıp footer'a saklanan seçenekler daha belirginleştirilebilir) SQLify, yine de yaptığı iş olarak yararlı duruyor.
Bizzat elle oluşturduğunuz veya internette-bilgisayarınızda duran bir dosyayı CSV, JSON ve SQL formatları arasında dönüştürmek isterseniz SQLify'ı kullanabilirsiniz.
Archetype -> Online tipografi aracı
Font, satır aralıkları, renkler ve çok daha fazla özelliği online olarak belirleyip tasarımınızdaki tipografiği test edebilmenizi sağlayan Archetype, ayrıca CSS ve Sketch çıktısı da verebiliyor.
Test edebilmek derken, yalnızca basit bir demo sayfada önizleme yapabiliyorsunuz ama bu bile fikir veriyor Bu basit ama yararlı olabilecek aracı şu videodan detaylıca inceleyebilirsiniz.
Marker -> Chrome için gelişmiş bir ekran görüntüsü çözümü
Bu hafta Slack desteğine kavuşması sonucu keşfettiğim Marker, Google Chrome üzerinde çalışıyor ve çok sayıda platformla entegre olabiliyor.
Özellikle Jira ve Trello gibi proje yönetimi araçlarıyla da beraber çalışan Marker, benzerleri olsa da hem bu yüksek entegrasyon gücü ve makul fiyatlandırmasıyla öne çıkıyor. Marker'da ekran görüntüsünü seçeceğiniz alanı seçmek, sonrasında üzerinde notlar almak ya da ufak grafikler eklemek mümkün. Marker'la paylaşmak istediğiniz istediğiniz görseli bilgisayarınıza çoktan indirdiyseniz de; görseli tarayıcınızın üzerine bırakarak file:///Users/... gibi bir url'den de ulaşabilirsiniz.
Eğer halihazırda böyle bir uygulama kullanmıyorsanız Marker'a bir göz atmanızı tavsiye ederim.
Kapanış ve tatil duyurusu...
Ve geldik 20. e-bültenin de sonuna. Beğendiyseniz paylaşmaktan çekinmeyin! :) Bülteni hem arkadaşlarınıza forward edebilir, hem de sosyal medya hesaplarınızda (Facebook, Twitter, LinkedIn) paylaşabilirsiniz.
Ayrıca beni Twitter üzerinden de takip edebilirsiniz. Herhangi bir konuda bana ulaşmak içinse bu e-postaya yanıt vermeniz yeterli.
Bayramı İstanbul'da geçirdikten sonra önümüzdeki hafta tatilde olacağım. :) Dolayısıyla ayın 25'inde, 2 haftanın gelişmeleriyle karşınızda olana kadar kendinize iyi bakın, hoşça kalın...