Yazılım ve Ürün Geliştirme - Haftalık Bülten #21
Kısa bir tatil arasının ardından haftalık e-bültenin 21. sayısından herkese yeniden merhaba! Haliyle gündeme uzak kalsam da bu 2 hafta içinde gözüme takılanlar 12 maddeyle hemen aşağıda.
Türkiye'de kodlama ve teknoloji odaklı lise, girişimler için iddialı satış aracı Slik, konuk olduğum Codefiction bölümü, job to be done (JTBD) metodolojisi, Babylon.js, Abstract, PaveAI ve dahası...
Dilerseniz bu e-bülteni tarayıcınızda okuyabilir, Facebook, Twitter ve LinkedIn hesaplarınızda paylaşabilir, arkadaşlarınıza forward edebilirsiniz. Ayrıca okuyor olduğunuz e-postaya yanıt verip bana ulaşabilirsiniz.
İstanbul'da kodlama ve teknoloji odaklı lise: Teknoloji ve İnsan Koleji (Tink)
Her sayıda kod okuryazarlığına bir şekilde değinmeye çalışıyorum ki her hafta yer verecek bi şeyler de çıkıyor...
Türkiye'de öncü olduğunu iddia eden Teknoloji ve İnsan Koleji, ilk bakışta umut verici ve güzel bir haber. Bahçeşehir Koleji ve bağlı olduğu eğitim kurumlarının kodlama ve benzer aşıları genç yaşta vurma merakı da bu konuda son zamanlarda ilgimi çeken bir diğer çabaydı.
Umarım Eylül 2017’de İstanbul’da eğitim ve öğretime başlayacak olan Tink Lisesi ve benzeri hamlelerin devamı gelir ve bu adımlar olabildiğince sağlam şekilde atılır.
Battle for Net Neutrality
Verizon ve AT&T gibi şirketleri Team Cable olarak adlandırıp internetin mahremiyetini savunan Net Neutrality isimli oluşum, ABD'de kullanıcıların internet gezintilerini olabildiğince özgür bir şekilde yapabilmeleri için çalışıyor.
GitHub'dan Y Combinator'a, Twitter'dan Netflix'e kadar çok sayıda şirketin de desteklediği ve bugüne kadar 2 milyon imza toplayan Net Neutrality, 2015'de olanlara benzer şekilde 12 Temmuz'da da fazlasıyla gündemi işgal etti. Net Neutrality, özetlemek gerekirse; kullanıcı mahremiyeti üzerinden internet sağlayıcıların ek gelir elde etmemesini savunuyor ki hatırlarsanız bu konu birkaç yıl önce bizde de gündem olmuştu.
Kültürel olarak bu tip meselelere tepki koymada başarılı olan ABD pazarı, hem bu konudaki internet projelerinin büyük bir potansiyel taşıdığını belli ediyor hem de tüm dünya için izlemeye değer bir vakaya ev sahipliği yapıyor.
Dikkatimi çeken ürün ve kütüphaneler...
70 milyon kişilik lead generation platformu -> Slik
Malumunuz lead generation küçük-büyük bütün şirketler için oldukça kritik bir konu. Bulundurduğu detaylı 70 milyonluk profili yine detaylı bir şekilde filtreleyebilmenize yarayan Slik, lokasyon, şirketin çalışan adeti ve pozisyon gibi ayrımlara izin veriyor. Panel üzerinde oluşturduğunuz listeyi olabildiğince otomatize olarak satışa dönüştürmenize yardımcı olan Slik, ilk 50 lead'i de ücretsiz olarak veriyor.
Henüz yeni lanse edilen Slik, muadillerine göre hem daha ucuz hem de daha doğru bir veriye sahip olduğunu iddia ediyor. Diğer yandan Türkiye özelinde yaptığımı denemelerde fena olmayan bir sonuçla karşılaştım. Özellikle SaaS girişimleri için Slik denemeye değer duruyor.
PaveAI, Google Analytics'i AI ile yeniden yorumluyor
Sizi bilmiyorum ama ben Google Analytics'in (artık GA diyeceğim) yenilenen arayüzüne hala alışamadım. Tabii konumuz bu değil... GA arayüzünü AI kullanarak daha anlamlı ve sonuç odaklı bir hale getirmek isteyen PaveAI, demografik bilgileri, kullanıcı kazanamı ve kullanıcı alışkanlıklarını bir anlamda yeniden yorumluyor.
Diğer yandan WP ve Shopify gibi platformlarla da özel olarak çalışabilen PaveAI'ın ücretlendirmesi de muadillerine göre uygun duruyor. PaveAI, belki biraz da GA ile GA Premium arasında kalan kullanıcılar için anlamlı olabilir. PaveAI incelemek isteyenler için burada.
AI destekli e-posta platformu -> Astro
Astro 5 hafta önce lansman yapmasına rağmen ben yeni deneme fırsatı buldum. Mac, iOS ve Android'de beta olarak yayında olan uygulama, Slack ve Amazon Alexa desteğine de sahip.
AI nimetlerinden yararlanarak daha verimli bir e-posta yönetimi yapabilmenizi hedefleyen Astro, ilk denememde beni çok tatmin etmese de kesinlikle gelecek vadediyor. Geçtiğimiz aylarda e-posta yanıtlamaya sunduğu 'evet, kesinlikle' veya 'bu konuda kısa bir süre içinde size döneceğim' gibi kısayollarla yeni bir boyut katan Gmail, AI destekli e-posta önceliklendirme-yanıtlama veya diğer optimizasyon seçeneklerinin büyüük bir potansiyel taşıdıklarını tabir-i caizse kanıtlamıştı. (AI'ın genel anlamdaki potansiteli için lütfen okumaya devam edin...) :)
Bu noktada pazara daha önceden giren ve daha geniş kitleleri hedefleyen Newton ve yalnızca takvime eğilen x.ai de incelemeye değer.
Babylon.js
Microsoft'un da desteklediği Babylon.js, tarayıcı üzerinde 3D animasyonlar oynatabilmenize yarıyor. Geçtiğimiz hafta içinde yeni versiyonu (3.0) yayınlanan açık kaynak kütüphane, WebGL 2 ve WebVR 1.1 desteklerine de kavuşmuş. Güçlü bir komünitesi de bulunan Babylon.js'i dilerseniz buradan deneyimleyebilirsiniz.
Abstract, tasarımcıların GitHub'ı olmak istiyor
Tasarım ekipleri özelinde birlikte çalışma, wireframe aşamasından nihai tasarıma kadar olan geçiş süreçleri, geri bildirim toplama ve diğer ekiplerle iç-iletişim gibi çok sayıda araç son yıllarda önemli bir pazar oluşturdu. Bu araçlara bir alternatif olarak geçen hafta lansmanını yapan Abstract da tasarımcıların GitHub'ı olma gibi bir misyona sahip. (hatta GitHub tarafından da kullanılıyor!)
Sketch kullanıcılarıı için tasarım dosyalarının versiyon kontrolünü üstlenen araç, ileride Adobe Illustrator, PowerPoint ve Keynote'da da kullanılabilir olmak istiyor. Her ne kadar Dropbox ve Google Drive'a rakip olduğunu söylese de çok büyük takımları bir kenara koyarsak Abstract'ın muadilleri var diyebiliriz. Yine de incelemek isteyenler için Abstract burada.
Türkçe ve dolu dolu iki podcast, bir de yabancı AI raporu
📻 Codefiction'da geçen hafta konuk bendim, yazılım geliştirmede ürün yöneticisinin rolünü konuştuk
Tatile çıkmadan hemen önce sevgili Codefiction ekibinin daveti üzerine bir bölümlerine konuk oldum.
Her ne kadar diyaframdan konuşamasam da güzel bir sohbet oldu. Dinlemenizi (ve bu değerli podcast'i de takip etmenizi) tavsiye diyorum! :)
📻 Ürün geliştirmeye yepyeni (bildiklerimizi unutmadan) bir bakış açısı: job to be done metodolojisi (JTBD)
Girişimci Muhabbeti'ne geçtiğimiz hafta konuk olan Ali Çevik, job to be done metodolojisine oldukça güzel bir anlatımla giriş yapmış.
Eğer siz de benim gibi job to be done'ı ilk kez duyduysanız büyük bir şaşkınlıkla dinleyeceğinize eminim. Ürün geliştirme konusuna bildiklerinizi unutmadan yeni bir bakış açısı (ve hatta framework) getiren JTBD, kısa süre içinde anlayabildiğim kadarıyla düşünce şeklini temelden değiştirdiği için alışması zaman alan ve pratiğe ihtiyaç duyulan bir konu.
Get out of the building demeden önce JTBD'a da göz atmalı.
📋 McKinsey'den ML ve AI araştırması {İngilizce rapor}
Baidu ve Google'ın 2016'da 30 milyar dolar civarı bir bütçe ayırdığı AI (Artificial Intelligence/Yapay Zeka) konusu hakkında detaylı (ve ücretsiz) bir rapor hazırlayan McKinsey, Netflix'in de sahip olduğu akıllı öneri algoritmasıyla 1 milyar dolar kazandığını söylüyor.
.pdf formatında indirebileceğiniz rapor, teknik detaylardan uzak olarak AI'ın dijital dünyanın geleceğinde ne denli büyük bir rol üstleneceğini uzun uzun ve kolay bir formatta anlatıyor. Sektörel olarak ayrımlara da giderek küçükten büyüğe (özellikle büyüğe) şirketlerin AI konusunda neler yapması gerektiğini irdeleyen raporu AI konusuna ilgi duyanlara tavsiye ediyorum.
Kıssadan hisse: Blockchain için mining yapmak üzere aldığınız ekran kartlarını hemen satmayın.
Kapatmadan önce biri Amasra biri Barcelona'dan iki etkinlik haberi;
Hack in Forest #2 için başvurular açıldı
Geçtiğimiz aylarda ilki düzenlenen, adeta internet dünyasının üreticilerini (yazılımcılar, tasarımcılar ve etraflarındaki kişiler) kamp ortamında bir araya getiren Hack in Forest #2 için başvuru süreci açılmış.
19-20 Ağustos tarihlerinde (haftasonu) Amasra Akarsu Kamp Alanı'nda düzenlenecek olan etkinlik kamp hayatını seven üretken kişiler için kafa boşaltırken bir yandan da motivasyon depolamaya bir fırsat olarak görülebilir.
5 günlük yazılım etkinliği: Full Stack Fest
4-8 Eylül tarihlerinde Barcelona'da düzenlenecek olan Full Stack Fest, ilk 2 günü FE, son iki gününü ise BE teknolojilerine ayırmış. Bağımsız geliştiricilere ve Türkiye'den yazılımcılarını yurtdışındaki etkinliklere gönderen şirket çalışanlarına duyurulur. Etkinlik hem 5 güne yayılan programı hem de geniş konu dağarcığıyla dikkatleri üzerine çekiyor.
Yurtdışına gidemeyenlere de Webrazzi olarak 15 Kasım'da Webrazzi Developer 2017'yi düzenleyeceğimizi belirtmeden geçemeyeceğim. :)
Kapatırken...
Umarım keyifle okumuşsunuzdur. Tüm yorum ve eleştirilerinizi bekliyorum. (bu e-postaya yanıt vermeniz yeterli)
Ve tabii e-bülteni paylaşmayı da unutmayın! Hoşça kalın...