Yazılım ve Ürün Geliştirme - Haftalık Bülten #22
22. e-bültenden herkese merhaba! Bu hafta içinde gündem mi biraz hafifti yoksa ben mi motive değildim bilemiyorum, ama her zamankinden daha az maddeyle karşınızdayım. 🎬 ProductTank İstanbul, Mailshake, Chromeless, Bugsnag, Figma ve daha fazlası...
Aylardır beklenen Bitcoin bölünmesi de sonunda (1 Ağustos) gerçekleşiyor, tüm kripto para birimleri için bir dönüm noktası olacak bu dönemin sonuçlarını merakla bekliyorum.
Bu e-bülteni dilerseniz tarayıcınızda okuyabilir, Facebook, Twitter, LinkedIn hesaplarınızda paylaşabilir, beğeneceğini düşündüğünüz arkadaşlarınıza forward'layabilirsiniz. Keyifli okumalar!
Mobil uygulama fikri {beyin jimnastiği}
Geçtiğimiz haftama damga vuran olay hiç kuşku yok ki taşınma sürecim oldu. Küçük bir evden yine küçük, üstelik yakın bir eve taşınmama rağmen faturalar, temizlik, emlakçı-ev sahibiyle olan iletişim, üyelikler, ustalar, illa ki unutulan detaylar...
Tüm bunlar kafamı ve bedenimi fazlasıyla meşgul etmeye yetti. Bu koca meşgaleden sonra 'işte sağlam bir problem, acaba buna dijital dünyada çözüm bulunabilir mi' dedim ve beyin jimnastiği yapmaya karar verdim.
Sahibinden ya da Hürriyet Emlak gibi seri ilan sitelerimizden biri, ismine şimdilik 'Taşınıyorum’ diyelim, bir mobil uygulama yapıp bir şekilde (başka bir online seri ilan sitesi ya da offline yollar, hiç fark etmiyor) yeni evlerini bulan kullanıcıları hedeflese nasıl olur? Taşınıyorum bana kalırsa tamamen task yani iş bölümleri üzerine kurulmalı. (en basitinden elektrik olmadan temizlik, tv olmadan Digiturk olmaz...)
Uygulamanın onboarding sürecinde, chatbot’lara benzer şekilde soru-cevap akışıyla kullanıcının tüm ihtiyaç ve spesifik ihtiyaçları öğrenilmeli. Temizlik-usta ihtiyaçları, nakliye şirketi, internet-TV abonelikleri ve elektrik alınacak şirket gibi detaylar, operasyon gücüne göre basit bir entegrasyonla 3. partiye -bırakılabilir ya da zaman içinde uygulamanın bünyesine kazandırılabilir.
Net rakamı bulamasam da yalnızca İstanbul'da her ay onbinlerce ev taşınıyor, nakliye pazarının büyüklüğü milyar TL ile ölçülüyor. Böyle bir uygulamayla seri ilan siteleri hem bu büyük pazardan pay elde edebilir, hem de kullanıcılarına uçtan uca hizmet sunabilir.
Ne dersiniz? (siz sormadan ben söylemek isterim, evet yurtdışında bu gibi çok sayıda uygulama ve şirket mevcut) (ben kendi sürecimi basit bir Google Doc ve usta bulmak içinse Armut.com yardımıyla yönettim...)
Mailshake, e-postaya otomasyon ve yenilik katıyor
Son zamanlarda dikkatimi çeken e-posta araçlarından birisi de geçen hafta re-lansman yapan Mailshake oldu. Pazarlamacıları, içerik üreticilerini ve networker'ları hedefleyen uygulama, soğuk satış ve follow-up mail'lerini bir otomasyona sokuyor.
Ekiplerin de rahatlıkla kullanabileceği Mailshake, hem zaman hem de verim anlamında ciddi katkılar verebilir, yeter ki doğru şekilde kullanılsın. 10 bin kullanıcısı bulunan, sunduğu fayda ve kullanım kolaylığıyla öne çıkan Mailshake'in kurucu ekibinden Patel'in de söylediği gibi; "SIMPLE sounds easy but it's f'ing hard. 'Easy to use' sound so simple but it's really complicated." :)
Bu arada son zamanlarda dikkatimi çeken diğer e-posta servisleri de Astro, 21.co ve benzer bir kitleyi hedefleyen Mixmax oldu.
AWS Lambda üzerinde çalışan Chrome test ortamı -> Chromeless
Google Chrome ortamını lokalinizde veya Amazon Lambda'da hızlı ve özgürce çalıştırabilmenizi sağlayan Chromeless, geçtiğimiz hafta içinde açık kaynak olarak yayınlandı.
Çok sayıda iş modeli (chatbot'lar, tracker'lar ve crawler'lar...) için faydalı olabilecek Chromeless, geliştirme ortamınızda çok hızlı bir şekilde birden çok tarayıcı açabilmenize olanak tanıyor. 'Selenium killer' olarak da görülebilecek olan araç, ileriki günlerde daha da iyileştirilip adından söz ettirebilir. İncelemek isteyenler için demo ve GitHub sayfası.
Bugsnag -> Gelişmiş özelliklere sahip, kullanımı kolay test platformu
Kodunuza kolayca entegre olabilen Bugsnag, BE, JS ve mobildeki hataları gerçek zamanlı olarak tespit edip raporlayan, 360 derece bir testing platformu olarak dikkat çekiyor. Kocaman log dosyaları ya da farklı farklı ortamlardaki hata mesajlarını bir kenara koyacak olursak; kısa bir entegrasyon süreciyle tüm projeniz için kapsamlı bir test aracına dönüşen Bugsnag'i ben ilk kez geçen hafta JS modülüyle duydum.
Önceliklendirme ve proje yönetimi gibi özellikleri de bulunan Bugsnag'i devasal (kurumsal) test araçlarındansa daha makul bir çözüm arayanlar için tavsiye edebilirim. Üstelik ürünün fiyatlandırması da son derece mantıklı.
Figma, 2.0 versiyonunu yayınladı
Kullanıcı arayüzü prototipleme, tasarlama ve geri bildirim toplama işlerini bünyesinde toplayan Figma, 2.0 versiyonunu yayınladı.
Figma, 2.0 versiyonuyla beraber tamamen gerçek zamanlı olarak çalışmaya başlamış ve herhangi bir tasarım dosyasının eski (out-off date) kalmasının önüne geçmiş. Yeni versiyonunda yazılım gelişticiler için de çeşitli iyileştirmeler içeren Figma, bireysel kullanıcılar ve öğrenciler için tamamen ücretsiz.
Mobil kullanıcıların yüze 97'si 'çekip gidiyor...' {okuma}
Herkesin malumu, mobilde son yıllardaki eğilim daha az sayıdaki uygulamada vakit geçirmek. Yepyeni bir uygulama kullanmak, bambaşka bir ikona yer açmak gittikçe daha da zorlaşıyor.
Hatta öyle ki kullanıcıların yüzde 97'si sessiz sedasız uygulamanızı bırakıp gidiyor. Bu churn belası üzerine güzel bir yazı ve analitik bir bakış açısı burada. (Mixpanel bloğundan)
Sonunda bizim de bir topluluğumuz var! -> ProductTank İstanbul
Sevgili dostlarım (aynı zamanda eski mesai arkadaşlarım) Akar, Can ve bir grup 'iyi insanın' elini taşın altına koyarak başlattığı ProductTank İstanbul, ürün yöneticilerini bir araya getirerek büyük bir komünite olmak adına yola çıktı.
Ürün yönetiminin hala muallakta kalan bir disiplin olması, ürün insanlarının bir araya gelerek birlikte paylaşıp üretecek ortak bir mecranın olmaması ve bu alana yönelmek isteyen kişiler için bazı gri alanların bulunması gibi sorunları adresleyen ProductTank Istanbul'u takibe almanızı (buluşmalar ve içerik paylaşımı için) şiddetle tavsiye ederim.
Kapanış...
Umarım iyi vakit geçirmişsinizdir.
Lütfen arkadaşlarınızla paylaşmayı unutmayın! Bu e-postaya yanıt vererek dilediğiniz ulaşabilirsiniz.