Yazılım ve Ürün Geliştirme - Haftalık Bülten #23
Haftalık e-bültenin 23. sayısından herkese merhaba! 850 kişiyi aşan bu topluluğun daha da büyümesi için ilgisini çekeceğini düşündüğünüz arkadaşlarınıza forward edebilir, Facebook, Twitter ve LinkedIn hesaplarınızda paylaşabilirsiniz.
Blockchain, Bitcoin ve kripto para birimleri bu sayıda da kendine yer buldu. Ek olarak her gün 1 milyar kişiye ulaşan WhatsApp'ın altyapısına teknik bir bakış, Beamer, Web Maker ve çok daha fazlası hemen aşağıda sizi bekliyor. Keyifli okumalar.
Tinychain: Yazılımsal olarak Bitcoin PoC'i (Proof of Concept)
1 Ağustos'taki fork'u başarıyla atlattığını düşündüğüm, şimdilerde BTC vs BCC 'yönlendirmelerine' sahne olan Bitcoin dünyasında en çok üzerinde durulması gereken konu kendi zirvesini gören Bitcoin fiyatından ziyade Blockchain teknolojisi. (yarın bir gün Bitcoin kalmayabilir, ama Blockchain tüm iş yapış şeklimizi ve hayatımızı değiştirmeye aday)
Sizlere daha önce kısaca anlatmaya çalıştığım Blockchain'i temel alan Bitcoin için yazılım geliştirici James O'Beirne, basit bir PoC hazırlamış: Tinychain. Blockchain'in hash tree ile sağlanan zincir yapısını Python ile ele alan bu kütüphaneyi konuya ilgi duyan tüm yazılımcıların incelemesini tavsiye ediyorum.
Günümüzde tavuk nakliyesinde kullanılan Blockchain'in hala barındırdığı fırsatlar
Blockchain ile ilgili olarak 'şu, şu, şu ve şu sektörleri yok edecek' şeklindeki sunum ve videolar oldukça yaygın. Tabii yok edeceğini söylemek çok zor ama popüler tabiriyle disrupt edeceğini söyleyebiliriz. Örneğin geçtiğimiz hafta ABD'deki bir hayvancılık şirketinin nakliye için Blockchain kullanacağını okudum.
Bu akılda kalıcı habere ek olarak hali hazırda hayata geçmiş olan ve beğendiğim bazı örnekleri listelemek istedim; Storj (bulut depolama), Shocard (mobilde kimlik doğrulama) ve Slock (IoT platformu).
Diğer yandan magazinsel olarak Blockchain teknolojisi tavuk nakliyesinde bile kullanılsa da ICO yaparak veya yapmadan B2B ve B2C pazarlarda hayata geçip başarılı bir şekilde hizmet veren ürünler şimdilik çok da fazla değil. Ki bu da bana Blockchain'in kendi içinde olduğu gibi güven veren kişilerce, doğru ürünlerde-pazarlarda tercih edilmesinin büyük bir fırsat taşıdığını anlatıyor.
Bu arada dikkat ettiyseniz bu isimlerden bazılarının kendi token'ları da var. :) Tabii tüm bu projelere ek olarak daha çok platform (PaaS ya da kapalı Blockchain) özelliği sunan çok sayıda şirket (Hyperledger ve Chain en çok öne çıkan isimler diyebilirim) daha mevcut... Son olarak Türkiye'de Blockchain nerelerde kullanılıyor derseniz, buyrun lütfen.
Ürün güncellemelerini sunmada yeni ve kolay yol -> Beamer
Mobil uygulama marketlerindeki güncelleme mesajları, aslında commit ve build yorumlarını son kullanıcılara alıştırdı diyebiliriz. :)
Geçtiğimiz hafta lansmanını yapan Beamer da bu alışkanlığı kullanarak ürün (ve şirket) güncellemelerini otomatize eden bir girişim şeklinde tarif edilebilir. Fikir ve uygulama olarak başarılı bulduğum Beamer'a üye olup size verdiği tek satır .js kodunu projenize ekliyorsunuz, ardından Beamer panelinden gireceğiniz güncelleme metinleri tüm kullanıcılarınıza ölçümlenebilir ve dilerseniz farklı dillerde ulaştırılıyor.
Building a startup in public (@Twitch): from first line of code to front page of Reddit
Popüler olmayı başaran ve faydalı 'küçük' ürünler ortaya çıkarmasıyla ünlenen Pieter Levels, Twitch canlı yayınında 0'dan bir startup geliştirdi!
Web Maker -> Offline olarak çalışabilen bir FE 'oyun alanı'
Bir Chrome eklentisi olan Web Maker, offline olarak çalışabiliyor ve çok sayıda kütüphane ile çıktısını anında görebileceğiniz kodlar yazmanıza izin veriyor.
Codepen entegrasyonu ve preprocessor desteğine sahip olan eklenti, geliştiricilerin kısa süreli kafa dağıtmalarına ev sahipliği yapabilir.
WhatsApp altyapısını teknik bir bakış {okuma}
Daha önce de benzer yazılarını okuduğum ve sizinle paylaştığım Hakan Orcan, geçtiğimiz hafta da günde bir milyar kullanıcıya ulaşan WhatsApp'i ele almış.
Booking.com'un da kullandığı Erlang'i tercih eden WhatsApp'ın kullandığı diğer teknolojiler ve 'Store and Forward' gibi teknikler detaylıca hazırlanmış bu yazıda sizi bekliyor.
Growth Hacking İstanbul 2017 {etkinlik}
İlk kez geçen sene ve ücretsiz olarak düzenlenen Growth Hacking İstanbul'un bu seneki konuşmacıları ortaya çıktı. Henüz tarihi belli olmasa da buradan erken kayıt olabilirsiniz.
Kapanış
Ve geldik bir haftanın daha sonuna, umarım keyif almışsınızdır. Eğer öyleyse e-bülteni paylaşmanızı da bekliyorum. Bu e-postaya yanıt vererek bana ulaşabilirsiniz.