

Discover more from 𝒮𝑜𝒻𝓉 𝒞𝑜𝓂𝓂𝒾𝓉𝓂𝑒𝓃𝓉
Yazılım ve Ürün Geliştirme - Haftalık Bülten #24
E-bültenin 24. sayısından herkese merhaba! Bu haftaya yine bolca kripto para ve blockchain haberi sizi bekliyor. Ek olarak kullanıcı karşılama yani user onboarding derlemesi, IOpipe, Rider, UX brutalism, Coco Framework ve dahası var....
E-bülteni dilerseniz tarayıcınızda da okuyabilir, Facebook, Twitter ve LinkedIn hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Ayrıca beğeneceğinizi düşündüğünüz arkadaşlarınıza da forward edebilirsiniz.
Keyifle okumanız dileğiyle...
Coco: Microsoft'un blockchain uygulama framework'ü
Blockchain konusunda büyük çaplı şirketlerin ilk hamlelerinden biri olarak değerlendirebileceğimiz Coco Framework, hafta içinde Microsoft tarafından duyuruldu.
GitHub'da da açık kaynak olarak yayınlanan Coco, Hyperledger ve Chain gibi değeri popülaritesi yükselen platformlara bir nevi rakip olarak görülebilir. Microsoft Azure altyapısında bulunan Coco, hiç kuşku yok ki gelecek vadediyor.
"Türk öğrencilere robot yarışmasında üç büyük ödül"
Hafta içinde BCC Türkçe'de yayınlanan bu haber, detayları pek belli olmasa da umut ve gurur vericiydi. Her ne kadar doğruyu yansıtmasa da yine geçtiğimiz hafta yayınlanan BirGün haberi gibi örneklerle enseyi karartmaktansa bu gibi haberlere sıkıca sarılmak çok daha doğru gibi geliyor bana.
Türkiye olarak daha çok rol modele, bilimi ve teknolojiyi toplumun her alanında destekleyen bir topluma ihtiyacımız var. Yukarıdaki gibi olumsuz örneklerin de etkisiyle motivasyonumuzu dibe vurup üretmemeye başlamaktansa; olumlu örneklere sıkıca sarılmak ve bahane bulmamak gerekiyor.
JetBrains'den geliyor: Rider
.NET platformu için çoklu platform olarak geliştirilen Rider, JetBrains imzası taşıyor. Windows, Mac ve Linux üzerinde .NET, ASP.NET, .NET Core, Xamarin ve Unity geliştirmeye yarayan Rider, Microsoft'un açık kaynak kod dünyasına yıllardır süregelen hamlelerinin bir karşılığı olarak düşünülebilir.
Refactoring, unit test ve debugging özellikleriyle öne çıkan Rider'ı hemen şimdi incelebilirsiniz.
IOpipe: Servesless uygulamalar için monitoring servisi
Son dönemin popüler konularından olan serverless uygulamalar için bir monitoring servisi olan IOpipe, geçtiğimiz hafta içinde beta versiyonunu yayınladı ve 2 buçuk milyon dolar yatırım aldığını duyurdu.
Şimdilik Amazon'un Lambda'sı için yayınlanan IOpipe, uygulama içinde hangi fonksiyonların nasıl performans gösterdiklerini gözler önüne seriyor. Debugging'i kolaylaştıran uygulama, anlık bildirim ve yine anlık olarak güncellediği paneliyle öne çıkıyor.
Devops takımları ve yazılım geliştiricilere hitap eden girişimi, ücretsiz olarak hemen şimdi deneyebilirsiniz.
The Side Project Marketing Checklist
Sizlere okuyor olduğunuz bu e-bültende daha önce bizzat benim de birden çok kez deneyimlediğim indie developer'lık kavramından bahsetmiştim.
Bu tarz bağımsız projelerin kullanıcı kazanımı noktasında ihtiyaç duyacığı pazarlama faaliyetlerini listeleyen bu doküman, oldukça atraksiyonları bir araya getiriyor. Genelde bu tarz listeler 'laf olsun' diye oluşturulsa da; söz konusu liste muadillerinden çok daha fazla dikkati hakediyor.
Yeri gelmişken, Blockchain üzerine buna benzer bir side project geliştirmek isteyen geliştiriciler, bana bu e-postaya yanıt vererek ulaşabilirsiniz. Kim bilir; belki de bu bültene konu olacak bir ürüne beraber imza atabiliriz. :)
User Onboard
Kullanıcıların nasıl karşılandığı ve 'içeriye nasıl alındığı' tüm ürünler için oldukça kritik. useronboard.com da çok sayıda değerli örneği detaylıca ele alan bir kaynak niteliğinde.
İçerisinde e- book da barındıran bu kaynakta PayPal'dan Buffer'a, Buffer'dan Evernote'a kadar başarılı ürünlerin kullanıcılarını nasıl karşıladıklarını detaylıca inceleyebilirsiniz.
A UX framework: UX brutalism
Medium üzerinde en dikkat çeken UX kaynaklarından biri olan uxdesign.cc, geçtiğimiz hafta içinde bir UX framework'ü yayınladı: UX brutalism.
Klasik mimaride rasyonel formların irrasyonel düzen kurgusuyla işlenmesi anlamına gelen brutalizm'den esinlenen framework; temel anlamda kullanıcı tiplerini çıkarmanıza ve bu kullanıcıların ihtiyaçlarını iyice özümsemenize ağırlık veriyor. Çok fazla detay barındırmasa da UX brutalism göz atmaya ve takibe değer.
Coding "Snake" in 4 min 30 sec (plain browser JavaScript) - YouTube — www.youtube.com
5 dakikada nostaljik yılan oyununun JavaScript ile kodlanması...
ICO'lara giriş, dikkat edilmesi gerekenler {rapor}
Sizlere daha önce aktardığım gibi global olarak VC yatırımlarıyla yarışan ICO'lar ve dikkat edilmesi gerekenleri Picolo Research'ün hazırladığı bu ücretsiz e-book'ta bulabilirsiniz.
Doküman ICO değerlendirmesine güzel bir giriş yapıyor. "Peki sen nelere dikkat ediyorsun" derseniz... Ekibinin taşıdığı potansiyel, platformun sosyal medya hesapları, projenin eğer paylaşılmışsa açık kaynak kaynak kodları ve ne sıklıkla güncellendiği, ayrıca ekibin milestone yani kritik tarihleri ne denli uyum sağladığını sayabilirim.
Şu sıralar dikkatimi çeken kripto para projeleri
Uzun süredir gündemde olan Stratis ve Waves'e ek olarak; şu son dönemde adından söz ettiren kart projeleri Monaco ile TenX, BAT ve Storj ilk aklıma gelenler. Diğer yandan Dash ve ICO'suna büyük uğraşlarıma rağmen giremediğim Status'ü de sayabilirim.
Yukarıda da değindiğim gibi Status'ün gelişimini yani roadmap'ine ne denli sadık olduğunu takip etmekte yarar var.
Bir kurumiçi girişimcilik hikayesi: puhutv geliştirme süreci {okuma}
Sevgili Bilal Kabaklı, Doğuş Teknoloji bünyesinde, bir kurumiçi girişimcilik örneği olarak, geliştirilen puhutv'nin hikayesini altı yazılık bir yazı dizisiyle kaleme almaya başlamış. Hikayenin birinci yazısı olan 0 Yazısı'nı okuyabilir, serinin sonraki yazılarını takibe alabilirsiniz.
Ve kapanış...
Her türlü görüş ve öneriniz için bana bu e-postaya yanı vererek ulaşabilirsiniz. Önümüzdeki hafta görüşmek üzere!..