Yazılım ve Ürün Geliştirme - Haftalık Bülten #25
Side project meraklıları için bulunmaz nimet Latka, Coinbase'in yeni projesi Toshi, code review as a service kavramını hayata geçiren PullRequest, Uploadcare, ARKit ve dahası. 25. bültenden herkese merhaba!
Bu e-bülteni arkadaşlarınıza forward'layabilir, Facebook, Twitter ve LinkedIn hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Ayrıca bu e-postaya yanıt vererek bana ulaşabilirsiniz. Son olarak dilerseniz bu içeriği tarayıcınızda da okuyabilirsiniz. Keyifli okumalar.
Hazırlayan ve sunan: Erman Taylan
Latka: Indie hacker'ların metrik ve hikayeleri
Sizlere daha önce detaylıca bahsettiğim indie hackers kafalarında; çoğunluğu side project kategorisinde yer alan SaaS projelerine yer veren Latka, oldukça değerli bir fihrist olmuş.
Revue'de CrazyEgg'e 100'lerce projeyi-girişimi listeleyen Latka SaaS Database; aynı zamanda kurucularla podcast'ler yaparak hem metriklerini hem de hikayelerini paylaşıyor. Gerek fikir-beyin egzersizi gerekse motive olmak için bu kaynağı muhakkak kullanın derim. (ben şimdiden 2 tane podcast'i dinledim bile)
Bu arada SaaS ile sınırlı kalmayarak girişim hikayelerini daha da detaylı bir şekilde aktaran How I Build This podcast'ini de ayrıca tavsiye ederim. (Airbnb, WeWork, Instagram ve Instacart benim şimdilik favorilerim...)
Browser for the Ethereum network: Toshi
Ethereum için adeta bir uygulama mağazası olarak konumlanan Toshi, blockchain konusunda en büyük girişimleren biri olan Coinbase'in projesi. Kendisi de açık kaynak koldu olan Toshi'nin öncelikli amacı Ethereum teknolojisiyle global bir finans uygulama ağı oluşturabilmek.
Toshi (eski markasıyla Token), 'mesajlaşma temelli para transferi uygulaması' olarak tarif edilebilir. Kripto para dünyasının mobil tarayıcısı olmak isteyen (WeChat'in global, özgür ve tabii dağıtık versiyonu da denebilir) Toshi hakkında detaylı açıklama ise (12 dakika) burada. Henüz beta aşamasındaki platformun yazılım geliştiriciler için olan sayfasına göz atabilir, hatta hemen uygulama geliştirmeye başlayabilirsiniz. Toshi; arkasında Coinbase olmasıyla heyecan yaratan, normalde çok da ihtimal veremeyeceğim çapta büyük bir iddia besliyor.
PullRequest: Code review as a service
Yazılım geliştirme operasyonu içinde kullanılabilecek çok sayıda yararlı servisi sizlere daha önce tanıtmıştım. Geçtiğimiz hafta içinde lansmanını yapan PullRequest de bunlardan biri.
Tek kişinin çalıştığı projelerden büyük ekiplere kadar yazılan kodu review edebilecek uzmanlarla kaynak kod sahiplerini buluşturan platform, bütün dil seçeneklerinde hizmet vermeye çalışıyor.
Özellikle out-source edilen projelerde ya da bu gibi özel durumda olan in-house işlerde PullRequest'i kullanmak oldukça avantajlı olabilir. Aynı zamanda bir Y Combinator girişimi olan PullRequest incelemeye ve takip etmeye değer.
Uploadcare: Dosya işlemleri için gelişmiş API servisi
Dosya yükleme-saklama-indirme gibi işlemler için gelişmiş bir API sunan Uploadcare, 3.0 versiyonunu hafta içinde yayınladı.
Hem web hem de mobil uygulamalarda kullanılabilen servis, daha hızlı geliştirme yapmak ve ana fonksiyon dışındaki işlemlere birer alternatif bulmak isteyenler için birebir. S3 ve Akamai sayesinde dünyanın her yerinde hızlıca çalışabilecek olan Uploadcare, ayrıca yüz tanıma gibi analiz işlemlerini de kendi üstüne alabiliyor.
Mobil uygulama dünyasında yeni bir çağ açılıyor: ARKit
Hepimizin malumu bir süredir yenilik sunmaktan uzak olan Apple, iOS 11 ile gelecek olan ARKit sayesinde yeni bir heyecan dalgası başlattı. Şimdiden çok sayıda uygulama geliştiricinin kurcalamaya başladığı bu teknoloji, öyle görülüyor ki hızla hayatımıza yeni AR dalgası sokacak.
Kendi trendleri, çözümleri ve satın almalarıyla adından sıkça söz ettireceğine inandığım ARKit'in kullanım alanlarını bu yazıda detaylıca okuyabilirsiniz. Görsel olarak örnek görmek isteyenleri de şu siteyle (Made with ARKit, daha önce de paylaşmıştım) baş başa bırakayım. Daha fazla teknik detay isteyenlerse buraya göz atabiliriz.
Basecamp'in iş yapış şekli ve takımlaşmasına detaylı bir bakış {okuma}
Ürün geliştirme dünyasının bana göre en kült şirketlerinden biri de Basecamp. Şirketin kurucu ve CEO'su Jason Fried, proje geliştirme ve takım kurma kültürlerini detaylı bir yazıyla kaleme almış (yazı 2016'dan ancak ben henüz yeni okudum).
Şirketin kendisini de bir ürün olarak gören Basecamp, 6 haftalık (hayır, sprint değil) Big Batch veya Small Batch'lerle yönetiliyor. Bu 6 haftalık işler için atanan takımların bir lideri ya da projeden sorumlu bir kişi olmuyor, her batch'in biriminde 2 haftalık bir ara veriliyor... Az da olsa detaylar yazıda, ilgi duyanlar için aynı ekibin yazdığı kitap aşağıda;
Tabii bu kadar Basecamp demişken Rework'ü de anmamak olmaz. (acaba şu sıralar yeniden mi okusam?) :) (kitabın yıllar yıllar önce Türkçeye çevrildiğini de söylemiş olayım, şiddetle tavsiye!)
Nedir yahu şu Ethereum? (Ethereum'a teknik giriş) {okuma}
Sevgili Mert Susur, Ethereum'la ilgili güzel ve teknik bir giriş yazısı kaleme almış. Dağıtık ve sanal Ethereum ağı EVM, kullanılan dil Solidity ve Ethereum'un alameti farikası akıllı kontratlara güzelce değinen bu yazıyı okumanızı, ve Ethereum'un sadece al-sat yapılan bir kripto para birimi olmadığını anlamanızı tavsiye ederim.
Bu arada büyük bir hızla geliştirilmeye ve komünitesini büyütmeye devam eden Ethereum bi tarafa, muadil olarak görülebilecek Omni de adından büyük harflerle söz ettirmeye başladı.
I am Coding: Unity ve C# ile oyun geliştirme eğitimi (ücretli)
Ülkemizdeki yazılım eğitimleri küçük bir ivmeyle de olsa artmaya devam ediyor. MEF Üniversitesi bünyesindeki StartupMEF imzalı I am Coding, 4 güne yayılan 20 saatlik bir eğitim ve programlama bilgisi olmayanların da katılabileceği seviyede. İlgilenenlere ya da etrafında ilgilenebilecek genç geliştirici adayları bulunanlara...
Kısalar;
Ruby Türkiye 2017 Geliştirici Anketi — docs.google.com
Ruby Türkiye, geliştirici anketi yapıyor, katılmak için buradan buyurun lütfen.
Hype oldu! | Yeni bir e-posta bülteni — www.getrevue.co
Mert Erbil, oldukça güzel bir tanıtım yazısıyla beraber 'Hype oldu!' isimli e-bültenini hayata geçirdi. Abone olmanızı tavsiye ederim. (ilk sayı)
Nimiq: A Third-Generation Blockchain Protocol — nimiq.com
Şu son bir haftada en çok dikkatimi çeken blockchain işlerinden birisi de Nimiq oldu. JS tabanlı bu projeyi de takibe almakta yarar var.
(Bültenin ilk sayıdan itibaren sıkı takipçisi olan Uğur Özpınar'a #blockchain önerileri için ayrıca teşekkürler.)
Sezon Açılıyor: Eylül ayında görebileceğiniz yeni sergiler neler? Sanat rotanızı hazırlayın — www.getrevue.co
Sevgili Kültigin Kağan, kültür&sanat üzerine gayet dolu ve keyifli bir e-bültene başladı. Dün itibarıyla ilk sayısı da yayınlanan bu e-bültenin ilgi alanınıza girdiğini düşünüyorsanız göz atın derim.
Kapanış...
Umarım keyifle okumuşsunuzdur. Bu e-postaya yanıt vererek bana ulaşabilir, içeriği beğendiyseniz arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Ki paylaşmak güzeldir! :)
Önümüzdeki hafta Salı günü kısa bir bayram arası vereceğim, bayramdan hemen sonra yani ayın 5'inde tekrardan karşınızdayım.
Bu arada okuduğunuz bu sayı tam 25. bültendi, kaba bir hesapla e-bülteni başlatalı tam 6 ay olmuş (evet zaman hızla akıyor).