Yazılım ve Ürün Geliştirme - Haftalık Bülten #26
Milyar dolarlık bir şirket haline gelen MongoDB'nin pazarlama stratejisi, Product Hunt'ın müthiş başlangıç dokümanı, Dave Wascha'nın 25 dakikada anlattığı 20 yıllık PM tecrübesi, Android'in (çaresiz) AR hamlesi, Prisma'dan deep learning platformu, Mac için en verimli cryptocurrency uygulaması Mammon, KODLAMACA ve çok daha fazlası...
Dünyanın en çok çalışan ülkelerinden biri olarak hem uzun bi tatil yaptık hem de adeta yazı uğurladık. Geçtiğimiz haftayı ben de pas geçtim ve bugün size 26. bültenden merhaba diyorum. Umuyorum ki işe dönüşünüze yardımcı bir bülten olur ve keyifle okursunuz.
Unutmadan; e-bültenin 26. sayısını Facebook, Twitter ve LinkedIn hesaplarınızda paylaşabilir, 900 kişiye yaklaşan bu topluluğun büyümesine katkıda bulunabilirsiniz.
Hazırlayan ve sunan: Erman Taylan
Product Hunt'ın launch öncesi hazırladığı ürün ve strateji dokümanı
İlham almak ve beslenmek için sıklıkla ziyaret ettiğim Product Hunt'ı tahmin ediyorum ki duymuşsunuzdur.
Peki Product Hunt'ın lansman öncesi hazırladığı ürün ve strateji dokümanına göz atmaya ne dersiniz? 0 noktasındaki bir ürün için Product Requirement Document olarak değerlendirilebilecek olan doküman kısa (sadece 14 sayfa) ve oldukça temiz, güzel hazırlanmış.
25 dakikada 20 yıllık Product Manager'lık tecrübesi {sunum-video}
Product Manager olarak çalışmaya bundan 20 yıl önce Internet Explorer'da başlayan Dave Wascha, bunca tecrübesi 25 dakikalık (25 dakika + 20 yıl) bu keyifli sunumda aktarmaya çalışmış.
Johan Cruyff'un "Futbol basit bir oyundur, zor olan onu basit oynamaktır" sözü gibi ürün yöneticiliği de herkesin bildiği ya da tahmin edebileceği doğruları olan, yalnız de bu doğruları uygulamanın zor olduğu bir disiplin. PM'liğin her aşamasında faydalı olacağını düşündüğüm sunumu izleminizi öneriyorum.
Prisma'dan deep learning API: Prisma Labs
Kısa sürede popüler olan fotoğraf (ve sonrasında video) düzenleme uygulaması olan Prisma, geçtiğimiz haftalarda deep learning (AI) alanında bir API yayınladı.
Mobil uygulama dünyasında son yılların en sükseli büyümesini yaşayan Rusya merkezli girişim, App Store üzerinde gelir modeli oluşturmaktansa teknolojisini bir API olarak sunmaya başlamış.
Girişim için başarılı bir adım olarak değerlendirebileceğim Prisma Labs, aynı zamanda AI dünyası için de incelemeye değer bir ürün.
Duyuru -> #blockchain #adtech Yazılımcı aranıyor :) (Teknopark İzmir)
Sevgili arkadaşım Ahmet, girişiminin Teknopark İzmir ofisi için iki ayrı pozisyonda yazılım geliştirici arayışında. İzmir'de yaşayan ya da yaşamak için fırsat kollayanlara (değerli bir ekiple iddialı projeler geliştirmek isteyenler) duyurulur.
ARCore: Android'in AR SDK'i
Apple'ın iOS 11 ile hayatlarımıza sokacağı AR konusunda Google da durur mu yapıştırmış cevabını: ARCore. :)
Açıkçası Android ekosisteminin iOS 11 ile gelecek olan bu özelliğe kafa tutabileceğini hiç sanmıyorum ama tabii ki incelemek ve mobil ürünler için hazırlanmak şart. Android 7.0'dan itibaren desteklenecek olan ARCore, aynı zamanda cihaz kısıtlarına da sahip. Projenin tek olumlu yani şimdilik kapalı beta olarak sürse de web ayağının da bulunması.
MongoDB'nin pazarlama stratejisi {yazı dizisi}
Açık kaynak bir yazılım olup da hem milyar dolarlık değerlemelere ulaşan hem de pazarı domine eden MongoDB, teknolojisiyle olduğu kadar pazarlama stratejisiyle dikkat çekici. 3 parçadan oluşan bu yazı dizisinde, kronolojik olarak şirketin pazar durumu ve MongoDB'nin pazarlama hamleleri ele alınmış. Şahsen benim için bu konu üzerine düşünmek-konuşmak-okumak oldukça heyecan verici. Dizinin birinci yazısı burada.
ÇYDD'den kod okuryazarlığı projesi
Devlet okullarında 5., 6 ve 7. sınıflarda okuyan ve maddi olanakları kısıtlı çocuklara yönelik olan KODLAMACA, bir Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği projesi. Eğitmen olmak ya da bilgisayar bağışı için proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Scam ICO'lar...
Vee geçelim cryptocurrency dünyasına.
Geçtiğimiz hafta içinde ICO yapıp 15 dakika içinde 30 milyon dolar (üstelik yarısı tek bi kişiden) toplayan Monetha; doğruyu söylemek gerekirse beni biraz sinirlendirdi! :)
İyi çalışılmış bir pazarlama süreci haricinde elle tutulur başka bir yanı olmayan ekip, gerçekçilikten oldukça uzak ve henüz üzerinde çalışılmaya bile başlanmamış ürün, muadillerinden pek de farkı olmayan white paper, janjanlı video... (hatta Paris Hilton'lu!)
Yakın zamanda bu gibi 10'larca yeni ICO bizi bekliyor, tabii ki yine bu pazarlama stratejisiyle coin'in değeri dalgalanacağından dolayı para kazanılabilir (eğer ICO'ya girebilirseniz) ama bana sorarsanız hiç zaman ayrılmaması gereken şirketler ya da coin'ler...
Diğer yandan tüm kripto para dünyasını sarsan ve yüzde 20'ye varan toplam düşüşe de geçici bir dalgalanma olduğuna inandığım için değinmeyeceğim. Bana kalırsa bu dünyayla ilgili yapılması gerekenler e-bültenin devamında sizinle paylaşacağım Hyperledger ve benzer teknolojileri takip etmek, anlamak ve geliştirmek.
Mammon: Cryptocurrency'ler için gördüğüm en iyi mac uygulaması
Geliştirici de bir Türk (hatta eski Webrazzi çalışanı) olan Mammon için Mac'de şu ana kadar denk geldiğim en iyi cryptocurrency takip uygulaması diyebilirim.
Portfolyonuzu manual olarak güncellemenize izin veren Mammon, Blockfolio gibi kullanımı kafa karıştırıcı ve zahmetli değil.
Seçtiğiniz coin'lerin fiyatlarını listeleme ve alarm kurma gibi işlere yarayan uygulamayı ücretsiz olarak indirebilirsiniz.
15 dakikada Ethereum ağı oluşturabilmek {okuma}
BKM'nin Blockchain kitabının da yazarlarından olan Serkan Doğantekin, Ethereum network'ü üzerine güzel bir yazı yazmış.
Go ile yazılan Go-Ethereum kütüphanesinde private bir Ethereum ağı oluşturmadan bahseden yazıyı incelemenizi tavsiye ediyorum.
Cryptocurrency'ler bir yana kurumsal şirketler için özel (private) Blockchain ağları ve benzer uygulamalarda kuşkusuz gelecek var!
Teknik olmayan kişiler için Blockchain demosu
Sizlerle daha önce videolu ve çok daha detaylı bir versiyonunu paylaştığım Blockchain demolarına geçen hafta bi yenisi daha eklendi: blockchaindemo.io. Özellikle teknik olmayan kişilere hitap eden bu demo sayfası belki ilginizi çekebilir.
Kısalar;
The Essential Guide to Growing Your Early-Stage SaaS Startup — www.hotjar.com
Hotjar'dan özellikle SaaS girişimleri için güzel bir kaynak.
MVP çıkarma aşamasından sonrasını ele alan ve okuması oldukça kolay-zevkli olan doküman, 9 başlıktan oluşuyor ve her bir başlıkta gerçek deneyimlerden yola çıkarak önemli bilgiler veriyor. Aynı zamanda başlı başlına büyük konular olan bu 9 başlık için okuma önerileri de mevcut.
Oracle da Hyperledger'a destek veren şirketler arasına katıldı — www.coindesk.com
Hyperledger'a destek ve ilgi çığ gibi büyüyor. Söylediğim gibi özel Blockchain ağları çöp ICO'ların aksine emin adımlarla yoluna devam ediyor. :)
Bu arada kaçıranlar için Microsoft kendi ürününü lanse etmişti bile. IBM, Cisco ve SAP gibi isimlerse Hyperledger'a destek verenlerden...
Selman Kahya (Software Engineer at Uber) ile Geliştirici Sohbeti — www.youtube.com
Sevgili Doğukan'ın bu röportajıyla tanıdığım Selman'ın hem keyifli hem de güzel mesajlar barındıran dolu dolu geliştirici sohbeti...
Bilgisayarlar zamanı nasıl doğru tutar? – Gökhan Şengün – Medium — medium.com
Gökhan Şengün, bilgisayarlarımızın zamanı NTP (Network Time Protocol) ile nasıl tuttuğunu güzelce anlatmış.
WhatRuns - Discover What Runs a Website — www.whatruns.com
Web sitelerinin nasıl bir teknoloji stack'ine sahip olduğunu söyleyen çok sayıda servis var ama WhatRuns da derli toplu bir Chrome eklentisi olarak öne çıkıyor.
Geçtiğimiz hafta lansmanını yaptı, Chrome'unuzu daha da şişirmenize bir bahane. :)
Koleksiyonlarımızdan eserler bilgisayar ekranınızda! | Pera Müzesi Blog — blog.peramuzesi.org.tr
Google Chrome'da new tab eklentisi olarak Pera Müzesi'nin hazırladığı bu ruha dokunan eklentiyi kullanmaya başladım. Tavsiye.
Kapatırken;
Umuyorum ki iş hayatına geri dönüşünüze yumuşak bir başlangıç yapmanıza sebep olmuşumdur.
Bülteni paylaşmayı unutmayın! 😊 Son olarak; bana bu e-postaya yanıt vererek ulaşabilirsiniz.