Yazılım ve Ürün Geliştirme - Haftalık Bülten #27
MVP'ye rakip metodoloji SLC, login.gov, Atlassian'dan (sonunda) Slack alternatifi, Eventline, güncel ASO kaynağı ve cryptocurrency dünyasında olup bitenler... 27. e-bültenden herkese merhaba!
E-bülteni Facebook, Twitter ve LinkedIn'de paylaşabilir, ayrıca beğeneceğini düşündüğünüz arkadaşlarınıza forward edebilirsiniz. Dilerseniz e-bülteni web üzerinde de okuyabilirsiniz.
Keyifli okumalar.
MVP'dense SLC'i (Simple-Lovable-Complete) savunmak
Webrazzi'de bizim de kullanıcısı olduğumuz WP Engine kurucusu Jason Cohen, MVP (Minimum Viable Product) kavramını eleştirip onun yerine SLC'i (Simple, Lovable and Complete) öne çıkarmış.
Yazının giriş paragrafları kısa bir süre evet yaa dedirtse de büyük resimde bana çok tutarsız geldi. MVP, Google Drive gibi bi üründe herhangi bir girişim gibi kullanılmamalı tabii ki de, ama ürünün şartlarına göre (örneğin ürün-pazar uyumundan emin olunmayan durumlarda) geçerli olduğu yerler ezici bir şekilde çoğunlukta.
Diğer yandan MVP ve Agile gibi artık her birimiz için alışkanlık halini alan metodolojiler; kabul etmek gerekirse bazı zamanlarda hata yapmaya da sebebiyet verebiliyor.
Dolayısıyla bu gibi sorgulayıcı içerikler de önemli. Peki ya siz ne düşünüyorsunuz?
Cryptocurrency dünyası...
Geçen hafta uzun uzun bahsettiğim gibi saçma bir hal alan ICO dünyasında güzel şeyler de oluyor. :) Yalnızca kayıtlı AngelList yatırımcılarını kabul eden Filecoin ICO'su rekorla sona erdi.
Blockchain teknolojisiyle fazlaca ilgili bir kurucuya (Naval) sahip olan AngelList'in CoinList hamlesi her halükarda ilgi çekici. Tabii Filecoin'in en büyük hacme ulaşan ICO oluşu da dikkat çekici.
Bu hafta Filecoin'e benzer olarak uzun vadeli olarak bakılabilecek (yatırım yapılabilecek) iki proje daha dikkatimi çekti: Stox ile Balance. Balance, ICO yapıp milyonlarca dolar toplamaktansa kitlesel fonlama yolunu tercih etti. Stox ise henüz ürün olarak hazır olmasa da ilgi çekici bir ürün ve arkasında da invest.com var. Scam ICO'lardansa parasını al-sat yapmadan bekletecek, arkasına komünite desteği alacak ve gerçekçi bir modele oynayan bu gibi projeler kripto paralar ve Blockchain için oldukça kritik.
login.gov: ABD hükümetinden resmi işlemler için açık kaynak platform
E-devlet başta olmak üzere başarılı işlere de imza atan Türkiye, ne yazık ki devletle ilgili verilerin (faturalar, vergi dünyası, sağlık gibi) üçüncü parti uygulamalara açılması noktasında sınıfta kalıyor. Bu durumu (2015 yılında yayınladığımız CezaCepte uygulamamızda) bizzat deneyimledim. :) ABD ise geçtiğimiz hafta içinde bu konuya büyük bir platformla çözüm sunmaya başladı: login.gov. Projenin açık kaynak olarak da yayınlanan login.gov'un developers sayfası da mevcut.
Atlassian'dan Slack alternatifi: Stride 🎊
On-boarding süreçleri ve Mac'de inanılmaz RAM tüketmesiyle bir türlü verimli bir şekilde kullanamadığım Slack'e Atlassian bir rakip çıkardı: Stride.
Slack'le kıyaslandığımda eksiği yok fazlası var şeklinde gördüğüm Stride, özellikle Atlassian teknolojilerini kullanan şirketlerce ilgi görecektir. Yalnız Slack'i bir komünite özelinde kullananlar için Stride çok bir şey vadetmiyor.
Pazarı bu denli domine eden Slack'e rakip sunmak çok kolay değil, ki hatırlarsanız Facebook bile denemiş ama başaramamıştı. En azından Stride ile Slack'e kurumsal çapta bir rakip bulmuş olduk. :)
Eventline: IFTTT for developers
Özellikle bot uygulamaları gibi event bazlı işlerde kullanılabilecek olan Eventline, geçtiğimiz hafta içinde IFTTT for developers mottosuyla lansmanını yaptı. Gerçek bir ihtiyaçtan (bir bot girişimi tarafından) geliştirilen kütüphane, aynı zamanda açık kaynak.
Yaklaşan 2 hackathon (İzmir ve İstanbul'da) ve Startup Weekend {etkinlikler}
Yaz mevsiminin yavaş yavaş terk-i diyar eylemesiyle hackathon'lar da duyurulmaya başlandı. Hack4City, 6-7-8 Ekim'de İzmir'de, Anadolu Sigorta'nın hackathon'u da 18-19 Kasım'da İstanbul'da.
Meraklıları için Startup Weekend ise 29 Eylül - 1Ekim arasında düzenleniyor. Girişimlerinin ilk aşamalarında hackathon'u adeta mini bir yatırım olarak gören girişimcilere ve diğer tüm yazılım geliştiricilere duyurulur. :)
Kısa kısa...
Every software developer should know
GitHub'da bu tarz içerikleri (repo'ları) çok fazla tutmasam da büyük bir kısmı teknik olan bu kavram ve metodolojiler güzel derlenmiş.
Haftanın en iyi cryptocurrency okuması — venturebeat.com
The risks of putting your money into initial coin offerings
App Store Optimization ile ilgili güncel ve güzel bir kaynak — www.smashingmagazine.com
Mobilde kullanıcı alışkanlıkları gün geçtikçe daha az uygulama kullanmaya doğru gidip eski indirme sayıları biraz ulaşılamaz olsa da (oyunlar bi nebze ayrı) mobil hala en hızlı ve ucuz pazarlama mecrası olma özelliğini sürdürüyor. Söz konusu kaynakta da ASO hakkında güncel bilgileri derli-toplu bir şekilde bulabilirsiniz.
Zengin bir Do it yourself (DIY) kanalı: Murat Şen {video} — www.youtube.com
Kişisel olarak çok fazla ilgi alanıma girmese de sevenleri için güzel bir YouTube kanalı keşfettim: Murat Şen. Do it yourself akımında değerli içerikler üreten bu kanala konu ilginizi çekiyorsa göz atabilirsiniz.
Kapanış...
Umarım keyifle okumuşsunuzdur. E-bülteni paylaşarak 900 kişiye yaklaşan bu komünitenin büyümesine siz de yardımcı olabilirsiniz.
Bu arada okuyor olduğunuz bu e-bülten aracılığıyla tanıştığım bir yazılımcı arkadaşımla cryptocurrency dünyası için küçük bir ürün üzerine çalışmaya başladık. Detaylar (MVP, hayır hayır SLC değil) ortaya çıkınca sizinle de paylaşmak üzere. :)