Yazılım ve Ürün Geliştirme - Haftalık Bülten #28
Geride bıraktığımız haftada ürün ve yazılım dünyasına dair ilgimi çeken gelişmelerle; 28. e-bültenden herkese merhaba!
Atlassian'ın yeni tasarım çizgileri, Sublime Text'in 3.0 versiyonu, HERO, Game of Coins, Ship, Typeform'un Seri B yatırım turu ve hikayesi, Ship, Slack'teki önemli yenilik, CoinDesk'in blockchain raporu ve çok daha fazlası. Dolu dolu bir e-bültenle karşınızdayım.
E-bülteni dilerseniz web üzerinde okuyabilir, Facebook, Twitter ve LinkedIn hesaplarınızda paylaşabilir, arkadaşlarınıza bu e-postayı forward edebilirsiniz. 900 kişiye yaklaşan bu komünitenin daha da büyümesi sizin elinizde. :)
Keyifli okumalar.
Product Hunt'dan ilk müşterilerini daha kolay ve hızlı kazanmak isteyenlere: Ship
Lean olarak doğuşundan aldığı yatırıma kadar hepimiz için büyük bir case olan Product Hunt, son olarak kurucusu Ryan'ın kurduğu kişisel yatırım şirketiyle farklılaşmaya devam etmişti. Ve bu hafta içinde de PH'nin yeni ürün çıkartmak isteyenler için sunduğu yeni bir ürün lansmanını yaptı: Ship.
Startup for Startups konseptiyle öne çıkan Ship, yeni ürünlere karşılama (landing) sayfası, e-posta bülteni, webhooks ve widgets oluşturma imkanı sunuyor. Ship aslında muadillerine nazaran PH komünitesinin gücünü de kullanarak biraz daha ilk müşteri bulma noktasına odaklanmış. Ki fiyatlandırmasının yüksek oluşu da biraz buna dayanıyor. İncelemek isteyenler için Ship burada.
Typeform'un Seri B yatırım turu ve hikayesi
Herkes gibi benim de severek kullandığım araçlardan Typeform, Seri B yatırım turunu 35 milyon dolarla tamamladı.
Yaptığı açıklama girişimin ve yatırımın da hikayesine değinen ekip, şaşırtıcı bir şekilde aslında web işleri yapan bir ajans iken bizzat yaşadığı bir problemden yola çıkarak Typeform'u nasıl yarattığını ve büyüttüğünü çok güzel bir dille anlatmış. Typeform'un yatırıma neden ihtiyaç duyduğuna ve gelecek hedeflerine de değinen yazı ilgisini çekenler için burada.
Slack'ten önemli yenilik: Slack Shared Channels
Slack ücretli kullanıcıları için çalışmaya devam ediyor. :) Shared Channels özelliği ile yeni bir boyut kazanan Slack, şirketlerin dış kaynak kullanımları için bünyesindeki kanalları paylaşabilmesine olanak sağlamaya başlamış. Özellik henüz beta aşamasında yalnız herkesin (ücretli üyelerin) kullanımına açık.
Atlassian'ın yeni guideline'ı
Ürünlerini (bir dönem) severek kullandığım ve ilgiyle takip ettiğim Atlassian, yeni guideline'ını atlassian.design adresinde paylaştı.
Bünyesinde bulundurduğu çok sayıda ürünle beraber böylesine büyük çaplı bir tasarım değişikliğini detaylıca dokümante etmek, Atlassian'a yakışmış. PH üzerinde beğenilmese de şahsen ben yeni çizgilerini de beğendim.
AI için gerekli olan matematik
Son dönemin en popüler konusu olan AI için bilmeniz gereken matematik, fast.ai imzalı bir GitHub kütüphanesinde detaylıca listelenmiş. AI'ın temel fonksiyonların arkasındaki matematiksel detayları görmek oldukça ufuk açıcı, göz atın derim. Ayrıca AI'a ilgi duyan yazılım geliştiriciler de bu kütüphane ile çok faydalı bir giriş yapabilir.
Sublime Text 3.0 yayınlandı
Bizzat benim de varsayılan metin editörü olarak kullandığım ST, 3. versiyonunu hafta içinde yayınladı. Uzun bi aranın ardından gelen güncelleme göze hoş ve faydalı yenilikler barındırsa da uygulama artık ücretli sürüme geçişi zorunlu kılıyor. Bu güncellemeyle ST satın alınır mı yoksa alternatiflere (VSCode veya Atom?) mi yönelinir karar sizin. (ben şimdilik güncellemedim) :)
Cryptocurrency dünyasında bu hafta dikkatimi çekenler: HERO, CoinDesk raporu ve MyGbit
Arkasına SoftBank, Alibaba ve geleneksel VC'leri alan HERO, bu hafta içinde ilk kez karşıma çıktı. SoftBank ve Alibaba'nın güçlü olduğu Asya pazarından başlayarak unbanked veya underbanked kullanıcılar için yeni bir bankacılık deneyimi sunmak isteyen proje, kesinlikle takibe değer. Bu gibi önemli şirketlerin imzasını taşıyan blockchain projelerinin, henüz şeffaflığın tam olarak oturmadığı ve gerçek hayata dokunuşun biraz geride kaldığı dağıtık dünyada çok kritik olduğunu söylememe sanırım gerek yok.
Kripto para konusunda önde gelen yayın mecralarından biri olan CoinDesk, hafta içinde State of Blockchain raporunun 2017 2. çeyrek versiyonunu yayınladı. Hem önemli grafikler hem de önemli haberler bulunduran rapora göz atabilirsiniz. (.pdf)
Türkiye'de kurulan MyGbit ise Ethereum madenciliğine başlamak isteyenler için yurtdışında örneğine kolaylıkla rastlayabileceğiniz bi şekilde hazır bir platform sunuyor. Bulut madencilik hizmeti sunan MyGbit, sunucularını Bursa/Türkiye'de tutuyor.
Game of Coins ve Cryptotab
Almanya'da yaşayan Türk bir geliştiricinin imzasını taşıyan Game of Coins, sanal bir bütçe ile kripto para dünyasında ne kadar para kazanacağınızı ve liderlik sıralamasındaki yerinizi söylüyor.
Adeta sanal bir portfolyo görevi gören proje, geçtiğimiz hafta içinde lansmanını yaptı. 10 bin dolar bütçeyle oyuna başladığınız Game of Coins, yeni başlayanlar için ideal bir konumda. Platform üzerinde en çok satın alınan coin'leri ve en çok kazanan oyuncuları görebilmeniz de ayrıca güzel.
Bu arada bambaşka bir konu ama; Chrome'da her bir yeni tab açışınızda kripto paraların güncel durumunu görmek isterseniz Cryptotab isimli eklentiyi kullanabilirsiniz. Beni sorarsanız ben bu ihtiyacımı sizlere daha önce tanıttığım Mammon ile çözdüm, yeni tab'larımı da Pera Müzesi'ne emanet ettim.
Ethereum, Cryptocurrency ve Blockchain Buluşması
Codefiction ekibi ve Mert Susur, 30 Eylül'de dolu dolu bir buluşma organize ediyor. Ethereum başta olmak üzere blockchain üzerine hem sunum hem de networking imkanı sunan bu etkinliğe ben de katılacağım. Takvimlerinizde not edin (RSVP yaparak) derim.
'Ürün insanları' 17 Ekim'de ProductTank İstanbul Meetup #1'da buluşuyor
Bir grup iyi insanın başlattığı ve benim de core community üyesi olduğum ProductTank İstanbul, 17 Ekim günü KWORKS'de (Şişli) ilk meetup'ını düzenliyor. Hem üç tane güzel sunum izleyeceğiniz hem de keyifli bir buluşmaya dahil olacağınız bu günü şimdiden takvimlerinize not edin derim. Diğer yandan 30 Eylül ya da 17 Ekim'de, eğer denk gelirsek görüşmek üzere. :)
Yeni ve İngilizce bir newsletter: A ledger for blockchain culture
Sevgili Fatih Güner'in Türkçe olarak blockchain ve kripto paralar üzerine hazırladığı e-bülteni duymuşsunuzdur diye düşünüyorum. Kendisi geçtiğimiz günlerde bu konularda bir de İngilizce e-bülten başlattı. İlginenlerin dikkatine.
Vee kapanış...
Umarım keyifle okumuşsunuzdur. Eğer öyleyse arkadaşlarınızla paylaşmayı unutmayın! :) Bu e-postaya yanıt vererek bana görüş ve önerilerinizi sunabilirsiniz.