Yazılım ve Ürün Geliştirme - Haftalık Bülten #29
29. bültenden herkese merhaba! 19 - 26 Eylül arasında gözüme takılanları yine sizler için yorumladım. Ürün yöneticileri ve yazılım ekipleri için yeni araçlar, ufuk açıcı içerikler, değerli tecrübeler...
Bu hafta GitKraken, Sympli, önyüz geliştirme teknolojilerine giriş için video serisi, Twilio Studio, cryptocurrency dünyasının nereye gideceği, UX kavramında metin yazarlarının rolü ve daha fazlası sizi bekliyor.
E-bülteni dilerseniz web'de okuyabilir, arkadaşlarınıza forward edebilir ve Facebook, Twitter, LinkedIn'de paylaşabilirsiniz.
Keyifli okumalar.
Cryptocurrencies ve Blockchain 3 sene sonra hayatlarımızın neresinde olacak?
Önce son 1 hafta içinde yaşanılanlara bakalım...
Y Combinator'dan Sam Altman, hafta içinde ICO'ların adeta bir balon olduklarını kabul ederek geleceğe yön veren üretici ve liderlerin blockchain teknolojisine olan ilgisini ise çok değerli bulduğunu söyledi. Diğer yandan gerçek ICO'lara da dev yatırım şirketlerinin (Sequoia ve A16Z gibi) girdiği ve blockchain'in sadece 2 sene içinde geleneksel bankaların yüzde 20'si tarafından kullanılmaya başlanacağı da gündemdeki diğer başlıklar.
Bana sorarsanız private zincirlerin ve pazarın olgunlaşmasını bekleyen blockchain, şu an "hadi bunun da blockchain'lisini yapalım" şeklinde algılansa da; yakın gelecekte -ICO'ların da etkisiyle- sadece finans değil çok sayıda sektörde ve doğru alanlarda (dağıtık mimarinin gerekli ve mümkün olduğu) kullanılmaya başlanacak.
Cryptocurrencies tarafına gelecek olursak... Gelmesi muhtemel ve makul olan regülasyonlarla beraber yakın gelecekte taşlar yerine oturacak, balon ICO'lar tarihe karışacak gibi duruyor. Bu noktada ICO'ların klasik VC'lerin radarına bu denli girmesi de son derece önemli bir gelişme. (Türkiye'den de ICO hazırlığında olan (birini bizzat tanıdığım) girişimlerin var olduğunu eklemiş olayım.) Kripto para birimlerindeki dalgalanmalara gelecek olursak; toplam pazar payı artmaya devam etse de muhakkak süreceklerdir.
Blockchain ve kripto para birimlerinden bu e-bültende ilk olarak 22 Haziran'da bahsetmişim. Hala çok çok yeni bir pazar ve bana öyle geliyor ki regülasyonların şekillenmesi (bu asla kötü bi şey değil) ve ICO'ların düzene girmesiyle kripto paralar; teknolojinin öğrenilmesiyle beraber ise blockchain dünyasında 1-2 sene içinde ilk tur kağıtlar dağıtılmış olacak. İlk fırsatta söz konusu kağıtlara daha detaylıca değinmek üzere. :)
Yazılım araçlarında başarının yolu mühendis ekibinin pazarlama vizyonu mu? (evet)
Son yıllarda yatırımcıların en çok ilgisini çeken işlerin başında dijital ürün geliştiricilerine (yazılım, tasarım ve etrafındaki ekipler) hitap eden araçlar ve servisler geliyor. Paris/Fransa çıkışlı Algolia da coğrafyanın en başarılı yazılım servislerinden biri.
Algolia'nın geçen hafta içinde yayınladığı bir yazı bu bağlamda çok ilgimi çekti: The New Paradigm: Engineers as Marketers.
Özetle son kullanıcısının yazılım geliştiriciler olduğu ürünlerde o ürünü geliştiren mühendislerin de birer pazarlamacı gibi davranmasının ne kadar değerli ve ürünün başarısı için kritik olduğunu anlatan yazıya siz de bakın derim. Evet... Yakın gelecekte kod yazmasa da yazılım geliştirici dünyasına yakın olan pazarlama ve benzer pozisyonların değeri oldukça artacak.
Sympli: Mobil odaklı Zeplin muadili
Zeplin'e mobil odaklı bir rakip olarak değerlendirebileceğimiz Sympli, Photoshop ile Sketch ve Android Studio ile Xcode'u destekliyor.
Yaklaşık 2 yıldır yayında olan ancak benim henüz yeni keşfettiğim Sympli, Photoshop veya Sketch'le yapılan tasarımların kodlama aşamasına daha hızlı ve efektif bir şekilde geçmesini sağlıyor. Ve evet, yukarıdaki tarif etmeye çalıştığım işlere Sympli de bir örnek.
Twilio'dan içerideki kullanıcıları tutmak için uçtan-uca planlama aracı: Twilio Studio
Kişisel olarak üzerine düşünüp planlamasını yaparken en çok zorlandığım konulardan biri de sanıyorum kullanıcı devamlılığı için kullanıcılarla hangi durumlarda ve nasıl iletişime geçileceği. Tam olarak bu noktada milyar dolarlık bir girişim olarak Twilio, Twilio Studio adını verdiği ürününü kapalı beta olarak yayına açtı.
Customer engagement noktasında oldukça detaylı bir strateji belirleyebilmenize yarayan araç, aynı zamanda belirlediğiniz tüm iletişim yöntemlerini Twilio (API) ile gerçeğe dönüştürebilmenize yarıyor. Kurumsal şirketlerden küçük girişimlere kadar herkesin işine yarayabilecek olan Twilio Studio'ya bir göz atın ve kapalı beta kullanım için de e-posta adresinizi bırakın derim.
Notion: Dijital ürün ekipleri için not tutma, dokümantasyon ve iş yönetimi uygulaması (+ Toby)
Not tutma uygulamalarını Evernote başta olmak üzere çok kez denesem de bir türlü kullanamadım. Dijital ürün ekipleri (ya da kişisel kullanım) için 2016'da yayına giren ve dikkatleri üzerine çeken Notion, geçtiğimiz haftada ise iOS uygulamasını yayınladı.
Web, Mac, Windows ve iOS uygulamaları bulunan Notion, hem not tutma, hem dokümantasyon hem de iş yönetimini üstlenmek istiyor. Bu denli büyük bir yelpazede yer alması bana sorarsanız başarı şansını düşürse de benzer bir ürün arayışındaysanız Notion mantıklı bir tercih olabilir.
Bu arada apayrı konular ama bookmarking alternatifi Toby'ye de muhakkak göz atın derim. (çok yeni team özelliğini de duyurdular)
Log dosyalarını saklayan ve anlamlandıran servis: Timber
Ruby, Node ve Elixir uygulamalarının kullanabileceği ve alışık olduğumuz log dosyalarını anlamlandırmak üzerine çalışan Timber, log'ları okunabilir bir hale getiriyor, görselleştiriyor, ayrıca basit bir erken uyarı sistemi sunuyor. Oldukça kolay bir şekilde uygulamanıza entegre edebileceğiniz Timber, geçtiğimiz hafta lansmanını yapan bir ürün.
Heroku ve AWS için kolay kurulum seçeneklerine de sahip olan Timber, fiyatlandırmasıyla da kullanılabilir gibi duruyor. Şimdilik tek olumsuz taraf desteklenen uygulamaların Ruby, Node ve Elixir ile kısıtlı olması.
GitKraken: Multi-platform Git istemcisi
Windows, Mac ve Linux ile uyumlu çalışan GitKraken, aynı zamanda GitHub (Enterprise da dahil), GitLab ve Bitbucket entegrasyonlarına da sahip. Kendisini bir GUI (graphical user interface) olarak tarif eden Git istemcisi Kraken, tüm işlemleri görselleştirerek geliştiricilerin daha kolay ve hızlı bi şekilde kod yazabilmelerini sağlıyor.
Sunduğu PRO paket ve takım üyeliklerinden para kazanan Kraken, geçtiğimiz hafta içinde yaptığı Product Hunt lansmanında dikkat çekmeyi başardı. Güzel de bir fiyatlandırmaya (PRO paket ayrımı da son derece insaflı) sahip olan Kraken ile tüm proje süreçlerinizi somutlaştırabilir, terminal'den çıkarak verimlilik kazanabilirsiniz.
UX Writing nedir, dijital ürünlerde metinlerin yeri [oku]
Dropbox, Facebook, Airbnb ve Spotify gibi devlerin UX Writing adını verdikleri bi departmanlarının olduğunu biliyor muydunuz?
Lisa Sanchez'in geçtiğimiz haftalarda kaleme aldığı yazısında uzun uzun bahsettiği UX Writing kavramı, arayüz geliştirme noktasında Lorem Ipsum yerine gerçek metinlerin kullanılmasından başlıyor; marka oluşturma, kullanıcıya ortak bir dille hitap etme ve yaşadığı deneyimi iyileştirmeye kadar gidiyor.
Tüm bunları ne şekilde süreçlerinize dahil edebileceğinizden (kısa da olsa) ve kendi kariyer yolculuğundan da bahseden Lisa'nın yazısı burada.
Web geliştiricisi olmanın temelleri [izle]
YouTuber FE geliştirici Güven Doğukan Nomak, Udemy üzerinde HTML, CSS ve grid sistemlerden bahseden bir kurs başlatmış.
Web sayfalarının nasıl çalıştığından kod okumanın inceliklerine kadar değinen ve giriş seviyesinde detaylı bir eğitim gibi gözüken bu kurs, hem FE dünyasına adım atmak isteyenlere hem de "bu adamlar ne geliştiriyor" diyenlere (non-developers) hitap ediyor. Toplamda 5 buçuk saatlik serinin ücreti ise 50 TL.
Yakut: Ruby üzerine Türkçe podcast [dinle]
Haftalık olarak yayınlanan Yakut, Ruby ağırlıklı olarak haftanın gelişmelerini keyifli bir dille ele alıyor. Bölümlerde yer verdiği tüm konuları da ayrıca bölüm notlarında paylaşıyor. Ruby camiasına Yakut'u takip etmelerini şiddetle öneriyorum.
Kapanış...
Bu haftalık da bu kadar, umarım keyifle okumuşsunuzdur. 3 Ekim Salı günü görüşmek üzere!
Ayrıca bana bu e-postaya yanıt vererek ulaşabilirsiniz. Ve tabii 1000 kişiye yaklaşan bu komünitenin daha da büyümesi için e-bülteni paylaşmayı da lütfen unutmayın.
Son olarak sizlere bu görselle veda etmek istedim, bir geliştiricinin yıllar geçtikçe aynı işlevi yerine getiren kod blokları...
Development of a developer;