Yazılım ve Ürün Geliştirme - Haftalık Bülten #3 (28 Şubat - 7 Mart 2017)
Erman Taylan küratörlüğünde hazırlanan, haftalık olarak yazılım ve ürün geliştirme dünyasındaki gelişmeleri, yenilikleri ve ilgi çekici içerikleri bulabileceğiniz bültenin 3. sayısına hoş geldiniz. Keyifli okumalar.
1- AWS'de yaşanan 3-4 saatlik çöküşün sebebi yalnızca bir typo'ymuş
Bu tarz büyük 'bug' veya 'hack' vakaları genelde üst üste mi oluyor yoksa bana mı öyle geliyor bilemiyorum... GitLab'ın ardından bir ay içinde Cloudflare ve AWS de benzer konularla gündeme taşındılar.
Geçtiğimiz hafta AWS/S3 servisinde yaşanan ve yaklaşık 3-4 saat sürüp Trello'dan Quora'ya çok sayıda servisi-hizmeti (ve hatta isitdownrightnow.com bile) etkileyen kesintinin sebebi ise bir hayli dikkat çekici. AWS'den yapılan açıklamaya göre sebep basit bir typo'ymuş. :) Rutin 'debugging' işlemi sırasında geçici şekilde bir grup S3 makinasını kapatması 'gereken' AWS mühendisi, typo yaparak kapatması gerekenden çok daha fazla makinayı kapatmış ve bu durum bir domino etkisi yaratarak çok sayıda sunucu kümesini etkilemiş.
İşin bir diğer ilginç yanıysa aynı geçen senelerde olduğu gibi bu çöküşün şirketin AWSome Day etkinliğine denk gelmesi. Sahnede sunumlar yapılırken çöküş anının canlı canlı yansıdığı güzel bir enstantaneyi de buradan izleyebilirsiniz.
2- 81 yaşındaki Masako Wakamiya, iPhone uygulaması yazdı-yayınladı
60 yaşında bilgisayar kullanmaya başlayıp bundan 21 sene sonra, yani tam 81 yaşında ilk mobil uygulamasını yayınlayan Masako Wakamiya (Japonya) ile tanışmak ister misiniz? Japon kültürüne ait bir festivalde, gelenek haline gelen bebek/oyuncak dizimini oyunlaştıran Wakamiya, aynı zamanda farklı mecralarda da Excel'de vakit geçirici bazı çizim çalışmalarını da paylaşıyor.
Wakamiya'nın TEDx konuşması burada. Dilerseniz ilk bakışta çok bir anlam ifade etmeyen mobil uygulama hinadan ise burada. (iOS) Son olarak Wakamiya; hinadan'ı geliştirme ve yayınlamadaki motivasyonunu da 'ülkesinde yaşıtlarına hitap eden neredeyse hiçbir uygulama olmaması' olarak açıklıyor. (Duyurulur!)
3- Foursquare'den mobil yazılımcılar için lokasyon anlamlandırma servisi: Pilgrim
Türkiye dışında neredeyse tüm dünyada popülerliğini kaybeden ve bir girişim olarak 'kötü giden' 4sq, bugünden sonra ya Yelp veya Zomato gibi bir mekan keşif mecrasına dönüşecek ya da Pilgrim gibi lokasyon bazlı veri teknolojileriyle ayakta kalmaya çalışacak.
Üçüncü parti mobil uygulama sahipleri Pilgrim SDK'i kullanarak, kullanıcılarının t anında muhtemelen nereye gideceklerini ve yine nerelere gitmek isteyebileceklerini öğrenebiliyor. Bunun dışında bir süredir bizzat Swarm'da da kullanılan Pilgrim, Appboy ve Localytics gibi farklı servislerle entegre olabiliyormuş.
Pilgrim hakkındaki tüm detaylara buradan ulaşabilir, ürünle ilgili hazırlanmış videoyu izleyebilirsiniz. Pilgrim'in ücretlendirme modeli ise henüz net değil. Son olarak Pilgrim'in Haftalık Bülten #1'de sizlere aktardığım Radar'ı akıllara getirdiğini de eklemiş olayım.
4- GitHub, şirketler için yeni özellikler devreye aldı (GitHub Enterprise'a 'cloud' geldi)
GitHub, bireysel yazılım geliştiriciler haricinde büyük şirket ve organizasyonlara da hizmet veriyor, hatta gelir modelinin önemli bir kısmını bu grup oluşturuyor.
GitHub'ın şirketler için sunmuş olduğu ve AWS ya da herhangi bir sunucuda yaşayabilen çözümü olan GitHub Enterprise'a benzer olarak yeni tanıtılan GitHub Business da şirketleri hedefliyor ama GitHub.com'da (yani bulutta) çalışıyor. Her iki servis de aylık kullanıcı başına 21 dolar olarak ücretlendirilirken GitHub Business ile 'provisioning'/'deprovisioning' desteği ve güvenlikle ilgili olan SAML kullanımı gibi özellikler de sunuluyor.
Konuyla ilgili olarak şirketin geçtiğimiz hafta içinde yapmış olduğu açıklama ise burada.
5- Unity ile geliştirilen oyunlar 2016 yılında 16 milyar indirilmeye ulaşmış
San Francisco'da düzenlenen Game Developers Conference'a katılan Unity CEO'su John Riccitiello, 2015'e göre yüzde 31'lik bir artışla 2016 yılında Unity ile geliştirilen oyunların 16 milyar kez indirildiğini paylaştı. Diğer yandan yaklaşık 3 milyar farklı cihazda çalışan Unity oyun motoru, en popüler 1000 mobil oyunun 380'i tarafından kullanılıyormuş.
Yeni versiyonuyla birlikte geliştiricilere 360 derece bir deneyim yaşatabilme imkanı sunacak olan Unity, aynı zamanda 4k oyun desteğine de kavuşacakmış. Bu arada yine bu hafta içinde GitHub da bir Unity aracı duyurdu. (Evet, Unity VR alanında da söz sahibi olma niyetinde.)
GitHub for Unity ile oyun geliştiricileri, Unity'den ayrılmadan Git ve GitHub desteğine kavuşmuş oldular. Son olarak bu kadar Unity demişken pazar payı yüzde 10'larda olsa da gün geçtikçe popülerleşen (Unity ile yüzde 100 aynı olmasalar da) Unreal Engine'a değinmek istedim. Kendisini buradan inceleyebilirsiniz.
6- Apple, iOS UI Design şablonlarını ilk kez Sketch için de paylaştı
Daha önce Apple Watch ve bazı küçük şablonlarında Sketch tasarım dosyası paylaşan Apple, ilk kez iOS UI Design şablonunu Sketch için de paylaştı. Geçtiğimiz hafta içinde Sketch'in de 'gururla' duyurduğu bu dosyalara buradan ulaşabilirsiniz.
Evet, aynı tasarım dosyaları PS için 132 ve Sketch içinse 7 MB.
7- Laravel için açık kaynak kodlu iyzico ödeme kütüphanesi (beta)
TR'nin en çok kullanılan ödeme çözümlerinden biri olan iyzico ile, PHP'nin Laravel'i için bir ödeme kütüphanesi geliştirilmeye başlanmış. Açık kaynak olarak geliştirilen ve GitHub üzerinde yayınlanan kütüphane, kart saklama ya da tekrarlayan ödeme gibi kritik özellikleri de destekliyor. Henüz kullanmak için erken olabilir ama geliştirimesine destek olmak için kütüphane burada.
8- İyi bir ürün yöneticisi her gün neler yapar?
Countly kurucu ortaklarından Görkem Çetin bu soruya Türkçe ve güzel bir yanıt vermiş. Dilerseniz siz de Medium'da listeye güncelleme yapabilirsiniz.
Tabii ki ürün ve proje yöneticilerinin her bir proje veya ekipte farklı farklı görevleri/sorumlulukları olabilir. Ancak genel anlamda bu 40 maddelik listenin konuya fazlasıyla ışık tuttuğunu düşünüyorum.
9- Slack'e to-do özelliği ekleyen plugin: Sortd for Slack
E-posta kutunuzun içinde adeta bir 'to-do list' uygulaması yaratan Sortd, aynı özelliği Slack için de devreye aldı: Sortd for Slack.
Bugüne kadar ki benzerlerinin aksine bir çeşit bot olmayan araç, gerçek bir 'to-do list' uygulaması tecrübesi vadediyor. Sortd'un kısa bir süre önce lanse ettiği araçta hatırlatma kurabilmeniz ya da liste elemanları içinde notlar alabilmeniz mümkün. Sortd for Slack hem kişisel amaçlarla hem de takım içinde kullanılabiliyor.
Bakalım e-posta dikeyinde başarılı olan Sortd, aynı başarıyı Slack için de gösterebilecek mi? Slack'in de bünyesindeki uygulamalar için büyük bir kaynak ayırdığını düşünecek olursak benzer bir başarı gelirse satın alma ya da bu gibi gelişmeler duyabilmemiz mümkün.
10- Nesin Matematik Köyü'nde Programlama Yazokulu
14-18 yaş arasındaki tüm gençlerin katılabileceği kamp, Temmuz ayında gerçekleştirilecek. Konu ve şekil olarak ABD'deki Bootstrap World'ü örnek alan kamp boyunca çocuklar, bugüne kadar temel bilimlerde öğrendikleri bilgileri bilgisayar oyunları tasarlamada ve geliştirmede kullanacak.
Eğer çevrenizde bu yaş grubunda bir çocuk varsa bu programa göz atmanızı tavsiye ederim. Kamp ücreti ve diğer detaylara buradan ulaşabilirsiniz.
Bu haftalık da bu kadar. Her türlü görüşünüz için bu e-postaya yanıt vermeniz yeterli. 14 Mart Salı günü görüşmek üzere.