Yazılım ve Ürün Geliştirme - Haftalık Bülten #30
Haftasonu katıldığım Codefiction meetup'ından notlar, VC'nin ürün yönetimi programı, İstanbul'lu yaratıcı mekanlar, Webiny, GitCoin ve daha fazlası. Otuzuncu e-bültenden herkese merhaba!
E-bülteni beğeneceğini düşündüğünüz arkadaşlarınıza forward edebilir, Facebook, Twitter ve LinkedIn'de paylaşabilir, ayrıca web üzerinde de okuyabilirsiniz. Bana ulaşmak içinse bu e-postaya yanıt vermeniz yeterli.
900 kişilik bu komünitenin daha da büyümesi sizin elinizde. :)
Keyifli okumalar.
Erman Taylan
Python ile yazılan Blockchain implementasyonu: Dokuz Taş
Daha önce sizlere de duyurusunu yaptığım üzere Cumartesi günü Codefiction'ın blockchain'i konu alan 3. meetup'ındaydım. Yeni şeyler öğrenip motive olmuş halde eve geri döndüğüm meetup'ta haberdar olduklarımdan birisi de Dokuz Taş oldu. Sunumunda da blockchain'in nasıl çalıştığına detaylıca değinen Onur, bir de açık kaynak olarak Python ile demo hazırlamış.
Node ve mining kavramlarına de yer veren Dokuz Taş, çok kolay okunabilir ve bolca yorum satırıyla süslenmiş. Siz de projeye göz atabilir, dilerseniz katkıda bulunabilirsiniz. Diğer yandan Onur Aykaç ve Mert Susur'un sunumları da bilgilendirici ve keyifliydi. Sunumların yüksek çözünürlüklü video kayıtlarını izlemek için Codefiction'ı takip edin derim.
Ve tabii Cuma günü de tanışma şansı bulduğum sevgili Codefiction ekibine etkinlik için teşekkürler-tebrikler!
Bir yatırım şirketinden (VC) ürün yöneticileri için eğitim programı
Ürettikleri içerikleri keyifle takip ettiğim First Round Capital, bu hafta içinde ilk kez gördüğüm kadarıyla Product Program adını verdiği 3 aylık eğitim programına başlamış.
Günümüz internet girişimleri için oldukça kritik bi rol olan Ürün Yöneticiliği alanında yeteneklere ulaşmanın ve/veya yetenekleri bizzat yetiştirmenin değerini bilen First Round, birebir eğitim ve seminerlerden oluşan bu programda hiçbir karşılık beklemeden NYC'li ürün yöneticilerini bir üst seviyeye çıkarmaya çalışıyor.
Ülkemiz VC'leri henüz ürün yöneticilerini yetiştirme noktasından bir hayli uzak olsa da bu tip insiyatifleri başka kurumlar alabilir, ortaya güzel işler çıkabilir diye düşünüyorum.
Issue bazlı yazılım geliştirme koini: Gitcoin
Açık kaynak projelere destek oldukça kazanılan Gitcoin, yazılım geliştirme dünyasında önemli bir alana dokunan henüz çok yeni bir cryptocurrency projesi. Şimdilik bir takım açık işler listeleyen ve her bir iş için commit yapan geliştiriciye ether ödeyen Gitcoin'i merakla takip edeceğim.
Hem açık kaynak projelerin, hem de devam eden diğer yazılım işlerinin devamlılığı için iş (task) bazlı ve ücretli bir pazar yeri kurmak gerçekten ilginç ve kulağa oldukça iyi gelen bir fikir. Gitcoin'in ekibi ise tutarlı ama teknik olmayan konularda biraz eksik gibi duruyor.
Buddybuild: Mobil uygulamalar için Continuous Integration ve Continuous Delivery platformu
Geçen hafta lansman yapan Buddybuild, mobil uygulamalar için CI ve geri bildirim noktasında oldukça güzel bir ürün gibi duruyor. Github, BitBucket ve GitLab entegrasyonları da bulunan platform Fabric'e rakip olarak görülebilir. Mobil uygulama geliştiren ürün yöneticilerine ve yazılım ekiplerine duyurulur.
Ajans içinde doğan kütüphane: Webiny
Günümüz web geliştirme dünyasının olması gerekenden daha karışık ve çok sayıda kütüphane kullanımı gerektirmesini eleştiren Webiny, açık kaynak bir araç olarak tüm ihtiyaçları tek bir potada çözmek istiyor. React bileşenleri, API katmanı, dosya kontrolleri ve yönlendirmeler gibi çok sayıda konuya el atan Webiny'nin ortaya çıkış hikayesi ise ilginç: proje ajans içinde doğmuş. Kurucuları gibi ajans ya da benzer tempoda-düzende projeler geliştirilen ekipler adına Webiny mantıklı bir çözüm olabilir.
Kısalar;
Istanbul Yaratıcı Platformları - Ağ Haritası — graphcommons.com
ATÖLYE ve British Council; İstanbul’da yaratıcı endüstrilerin gelişimine katkıda bulunan mekanları Graph Commons aracılığıyla görselleştirilmiş. 100 civarında mekanın yer aldığı haritaya eklemeler illa ki yapılabilir ancak bu haliyle de paylaşmaya değer.
kriptopara.io'dan Blockchain ve kripto-para eğitimi — kriptopara.io
Sevgili Fatih Güner, Blockchain ve kripto paralar üzerine dopdolu bir eğitim programı hazırlamış.
12 Ekim'deki kriptopara.io meetup'ı ise ben sizlere duyuruna kadar sold-out olmuş bile. :)
Hired Data Report: Freelance çalışma eğilimi ve blockchain mühendisliği ihtiyacı — hired.com
Hired.com, kapsamlı bir rapor yayınlamış. 10 bin şirketin 200 bin görüşme talebinde bulunduğu Hired.com'ın bu raporu tamamen ABD odaklı olduğu uzun uzadıya incelemedim ancak ilginize sunuyorum.
Bu da yine bu hafta içinde AngelList'in yayınladığı developer vs blockchain developer yazısı.
Neden JavaScript’i bırakıp Ruby’e geçiyorum? – Fatih Kadir Akın
Sevgili Fatih kendi kişisel JS'den Ruby diline geçiş hikayesini oldukça güzel bir dille kaleme almış.
Kanyon'da küçük (anladığım kadarıyla 4-12 yaş) çocuklar için zihin açıcı bir etkinlik planlanmış. 6 Ekim Cuma'ya kadar da sürüyor. Çocuğunuzu veya kardeşinizi kodlama ve teknolojiyle tanıştırmak için birebir.
Kapanış;
Bugün otuzuncusunu hazırladığım e-bültenin içeriğiyle ilgili olarak aklımda bi takım radikal değişiklikler var (belki haftaya yetişir). Bu noktada sizin de önerileriniz varsa bekliyorum.
Umarım keyifle okumuşsunuzdur, bana bu e-postaya yanıt vererek ulaşabilirsiniz. Haftaya yine aynı saatlerde görüşmek üzere.
Son olarak, Perşembe günü Boğaziçi Üniversitesi'ndeki Blockchain Summit'te olacağım, eğer siz de etkinliğe katılıyorsanız bu fırsatla yüz yüze tanışalım isterim.