Yazılım ve Ürün Geliştirme - Haftalık Bülten #33
Hafta içinde blockchain odağında yapacağım 2 sunuma hazırlık, derbi (derbilerin beraber bitmesi yasaklansın!) gündemi ve Webrazzi olarak 2017'deki en büyük konferansımız Webrazzi Summit'in yorgunluğu (geçen Çarşamba günüydü) derken e-bülteni belki de ilk kez son saatlere sıkıştırdım. :) Umarım keyifle okur, sonrasında da paylaşmayı unutmazsınız.
33. e-bültende Zeegzag, DevDocs, Mixpanel'in ürün dünyası için hazırladığı benchmarks raporu, Product Alternatives, Türkiye'yi terkeden yazılım geliştiriler(imiz), Trumail ve WeWork gibi konu başlıkları hemen aşağıda sizi bekliyor.
Son olarak; Facebook, Twitter ve LinkedIn hesaplarınızda e-bülteni paylaşabilir, arkadaşlarınıza forward edebilirsiniz. Bana ulaşmak içinse bu e-postaya yanıt vermeniz yeterli.
Keyifli okumalar!
Erman Taylan
Mixpanel'den Product Benchmarks Report 2017
Kullanıcı senaryolarında, roadmap belirlemede ve uygulama içi hedeflerin konulmasında sürekli tahminlerin (körü körüne yapılan bi tahmin olmadıkça bence çok da sorun yok) öne çıktığını, ve bu tahminleri yapan Product Manager'lara yardımcı olmak istediğini söyleyen Mixpanel, güzel bir benchmarks raporu hazırlamış.
Mixpanel kullanan 600'ye yakın ürünün (SaaS, e-ticaret ve medya gibi farklı sektörlerde) verilerini içeren rapora bi bakın derim. Oldukça önem arzeden DAU, MAU, retention ve growth gibi kavramları sektör ve platform kırılımlarına göre bulabilirsiniz.
"Yazılımcılar Türkiye’yi terk ederken"
Hafta içinde T24'de rastladığım Barış Soydan imzalı bu yazı, hem üzücü bir tabloyu bana hatırlatmasıyla hem de konunun iyi-kötü gündem olmasıyla dikkatimi çekti. Şöyle bir düşünüyorum da... Benim bile kişisel çevremde Londra, Berlin, Amsterdam ve Dubai gibi yurtdışı seçeneklerini değerlendiren onlarca arkadaşım oldu.
Türkiye olarak yazılım geliştirici anlamında gerçekten kaliteli bir kitleye sahip olduğumuzu düşünüyorum. Bu kitlenin ortalamasını yükselten kişilerin öyle ya da böyle yurtdışını tercih etmesi ve eski şirket buluşmalarının artık İstanbul yerine Berlin'de yapılması ya da Türkiye'den giden ve birbirlerini en son Gebze serbest bölgede gören 2 yazılımcının Londra metrosunda karşılaşması vahim bir tablo.
Bakalım yazılım ve etrafındaki dünyada (proje-ürün yöneticileri, arayüz tasarımcıları...) yaşanan bu beyin göçü (her ne kadar geçici olduğunu düşünsem de) hepimizi nasıl etkileyecek?..
Coding Bootcamp'lerin yükselişi
Yanlış hatırlamıyorsam bu e-bülten 3. kez coding bootcamp'lere değiniyorum. Hızlı ve agresif bir eğitimle kısa sürede 'geliştirici geliştiren' bu kamplar, ABD başta olmak üzere tüm dünyada çok popüler. Henüz ülkemize gelmemiş olsalar da Microsoft gibi dev şirketler bile bu kamplardan çıkan öğrencilerin peşinden koşuyor.
Geride bıraktığımız hafta içinde ise milyar dolarlık ortam ofis alanı girişimi olan WeWork, New York'lu Flatiron School'u milyonlarca dolar ödeyip satın aldığını duyurdu. İstanbul'da WeWork'ümüz var (Kolektif House), bakalım bootcamp'imiz ne zaman olacak. :)
Microsoft, Google ve Samsung'dan MDN Web Docs'a ortak katkı
Haftanın kod okuryazarlığıyla ilgili olan bir diğer gelişmesindeyse, Microsoft; Google, W3C ve Samsung gibi şirketlerle beraber MDN Web Docs'a (Mozilla Developer Network) destek olacağını açıkladı.
Benim de bu gelişmeyle beraber ilk kez haberdar olduğum bu geniş dokümantasyonunu (başlangıç seviyesi için) inceleyebilirsiniz: MDN. (Resources for developers, by developers)
DevDocs, birden çok API ve teknoloji için tarayıcıda dokümantasyon sunuyor
Hemen yukarıdaki MDN'den daha ileri aşamada olan ve benim de beğenimi kazanan DevDocs, birden çok kütüphane ve API için tek bir tarayıcı tab'ında tüm dokümantasyonlara erişmenizi ve arama yapabilmenizi sağlıyor.
Çeşitli kısa yol seçeneklerine de sahip olan DevDocs'u kullanmaya alışabilirsiniz verimliliğinizi arttıracaktır. DevDocs'u GitHub'da da bulabilirsiniz.
Product Alternatives: B2B ürünler için kapsamlı bir rehber
Çok sayıda benzeri olsa da oldukça güzel ve detaylı hazırlanmış olan Product Alternatives, haftanın en çok dikkatimi çeken lansmanlarından biri oldu. Dilediğiniz B2B ürün için detaylı bir sayfa bulunduran projede bu ürünlerin kullanıcıları tarafından ne zaman kullanılmayı bırakıldıklarıyla alternatiflerini görebilirsiniz.
Trumail, e-posta listelerini ücretsiz temizleyen API
E-posta listelerinin açılma oranlarını düşürüp kalitesini de aşağı çekerek büyük zarar veren ölü adresler hep bir sorun olmuştur. Go ile yazılan ve bu hafta içinde lansmanı yapılan Trumail, e-posta listelerini sunduğu API ile ücretsiz olarak temizlediğini iddia ediyor.
Profesyonel listeler için çok güvenilir bulmasam da örneğin size bu e-bülteni (newsletter'ı) hazırladığım Revue'deki liste (1000 kişiye yaklaşıyoruz) için makul olabilir.
ZeegZag: TR'den çıkan kripto paralar için bot projesi
Henüz beta aşamasında olan ZeegZag, Türkiye'de geliştirilen ender kripto para işlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Şimdilik portfolyo takibi, alarm kurma ve trend alarmı gibi özellikleri bünyesinde barındıran platform, ileride trader'ların birbirlerini takip edebilecekleri bir pazaryeri olma niyetindeymiş.
Kısalar...
Global blockchain benchmarking study — fsinsights.ey.com
Blockchain ekosistemiyle alakalı giriş-orta seviyede, benchmarking noktasında çok faydalı bir rapor.
Global Hackathon by Product Hunt — www.producthunt.com
Aynı Koding'in yıllar önce yaptığı gibi PH, online bir hackathon düzenliyor. İlgi çekici olabilir, 29 Ekim son başvuru tarihi...
Vacation Rentals, Homes, Experiences & Places - Airbnb — www.airbnb.com
Airbnb, hafta içinde resmi olarak API duyurusunu yaptı. Özellikle seçilen url benim çok hoşuma gitti: /partners
Redesigning the TechCrunch app — techcrunch.com
Özellikle benim ilgi alanıma girse de muhtemelen siz de TC okuyorsunuzdur. Mobil uygulamasını yenileyen şirket, bunu güzel bir dille kaleme de almış.
Sen misin cihazdaki tüm tuşları kaldıran...
Bu hafta içinde gördüğüm en zekice hack'lerden biriydi. Apple'ın cihazlarındaki tüm dokunmatik tuşları kaldırmasını konu alan bir grup yetenekli insan, kendilerince bir çözüm bulmuşlar.
Vee kapanış...
Ve geldik bir e-bültenin daha sonuna, umuyorum ki keyifle okumuşsunuzdur ve arkadaşlarınızla paylaşmışsınızdır. :)
Sürprizi kaçırmak gibi olmasın ama önümüzdeki hafta yine bir konuk küratör olacak. Bir sonraki Salı gününe kadar kendinize çok iyi bakın.