Yazılım ve Ürün Geliştirme - Haftalık Bülten #4 (7-14 Mart 2017)
Erman Taylan küratörlüğünde hazırlanan, haftalık olarak yazılım ve ürün geliştirme dünyasındaki gelişmeleri, yenilikleri ve ilgi çekici içerikleri bulabileceğiniz bültenin 4. sayısına hoş geldiniz.
Bu arada 300 kişi olduk! Bu bülten'i beğeneceğini düşündüğünüz arkadaşlarınızla paylaşabilir, daha da kalabalık olmamıza katkı sağlayabilirsiniz. Ayrıca Facebook ve Twitter paylaşım butonları da bültenin hemen sonunda. Keyifli okumalar.
1- Google, sizi bot ziyaretçilerden kurtarmak istiyor: Invisible reCAPTCHA
Neredeyse internet var olduğundan bugüne uzanan bir problem olan bot ziyaretçilere şimdilik bulabildiğimiz en makul çözüm captcha'lar.
Bir süre önce Google, rastgele harfleri-sayıları okumamızın önüne geçerek tek bir tuşla robot olup olmadığımızı anlamaya başlamıştı. Geride bıraktığımız hafta içinde captcha'ya farklı bir boyut kazandıran şirket, Invisible reCAPTCHA'yı duyurdu. Basit bir JS koduyla sayfalara kolayca eklenebilen bu yeni teknoloji, ayrıca çeşitli özelleştirme seçeneklerine de sahip.
Şimdiden WordPress eklentisine kavuşan Invisible reCAPTCHA hakkında detaylı dokümantasyon burada.
2- Visual Studio 2017: Tüm platformlar ve tüm geliştiriciler için yayında
Sağır sultanın bile duyduğu gibi uzunca bir süredir yazılım geliştiricilerle 'barışmanın' yollarını arayan Microsoft, geçtiğimiz hafta içinde Visual Studio 2017'nin kararlı sürümünü lanse etti.
Mobil için Android ve iOS, web platformları içinse çok sayıda dili destekleyen Visual Studio 2017, alışık olduğumuz gibi Community, Professional ve Enterprise olmak üzere 3 farklı versiyonla yayında. Azure, Docker ve GitHub gibi entegrasyonlara sahip olan VS 2017, hem Windows hem de Mac üzerinde çalışabiliyor.
Sunduğu çok sayıda özellikle beraber platform bağımsız bir yapıya doğru yol alan VS 2017'nin uçtan uca bir yazılım geliştirme çözümü olmak istediği açık. VS 2017, belki hemen bugün değil ama birkaç sene içerisinde ümit ettiği gibi kullanım alanını genişletebilir gibi duruyor. (Söylemeden geçmek olmaz, az önce tekrardan baktım da, haftalık bültende en çok sözü geçen şirketlerin başında Microsoft geliyor.)
3- Amazon, Google ve Microsoft... Hangisi daha az ‘çöküyor’?
2 hafta kadar önce AWS'de yaşanan 3-4 saatlik bir kesinti sonrası geçen hafta The Information'da ilgi çekici bir grafik yayınlandı.
2015, 2016 ve 2017'de üç dev şirketin bulut servislerinde yaşadığı kesintilere yer veren grafiğe göre listenin tepesinde 1652 saat ile Microsoft var. (kötü şans!) Aynı dönemde Google, gözle görülür bir şekilde rakiplerinden daha az (506 saat) 'çöküntü' yaşamış.
4- eBay'in açık kaynak kodlu UI kütüphanesi Marko güncellendi
HTML, CSS ve Javascript teknolojilerini kullanan bir UI çözümü olan Marko güncellendi. eBay içinde 'performans' temel alınarak geliştirilen Marko, eBay'e göre göre HTML render'lama (işleme) konusunda oldukça hızlı.
Çok sayıda editör ve IDE'yle (VS 2017 de dahil olmak üzere) uyumlu çalışan Marko'nun en çok dikkat çeken özelliklerinden biri de hem sunucu tarafında hem de tarayıcı üzerinde alışılagelen süreçleri optimize etmesi. Kendine has bir syntax'a sahip olan Marko'yu interaktif ve yüksek trafik alan sitelerde kullanabilir, animasyonlarınızı da bu kütüphaneye emanet edebilirsiniz. Marko hakkındaki detaylar burada. (GitHub, online demo sayfası)
5- Web-mobil entegre ürünler için mesajlaşma altyapısı: TalkJS
Geride bıraktığımız hafta içinde re-lansman yapan TalkJS, hem web hem de mobil platformlarda çalışan projeler için (sosyal ağlarda kullanıcılar arasında ya da pazaryerlerinde satıcıyla alıcı arasında gibi) gerçek zamanlı mesajlaşma altyapısı sunuyor.
Javascript üzerinde çalışan TalkJS, en fazla 1 saat içinde her türlü projeyle entegre olabilme iddiasında. Özelleştirilebilir tasarım ile beraber bir mesajlaşma modülünde taşımasını isteyebileceğiniz (arşivi tutması, çeşitli aksiyonlarda mesajlaşmayı e-posta göndermesi gibi) çoğu özelliğe sahip olan TalkJS'i 49 dolar/ay'dan başlayan fiyatlarla kullanabiliyorsunuz.
6- Sketch, After Effects ve Keynote birleşimi: Kite Compositor (Mac -> iOS için)
Geçtiğimiz hafta içinde lansman yapan bir başka dikkat çekici araç ise Kite Compositor oldu. Arayüz tasarımları için animasyon ve prototipleme aracı olan Kite Compositor'ı Mac üzerinde kullanıp sonuçlarınızı da iOS cihazınızdan test edebilmeniz mümkün.
Günümüzde dizayn dünyasının olmazsa olmazlarından olan animasyonlar için güzel bir ürün olarak tarif edebileceğimiz Kite Compositor, After Effects'i hatırlatan bir zaman çizelgesini baz alarak çalışıyor ve Sketch dosyalarını da tanıyabiliyor. Son olarak Kite Compositor'a benzer bir ürün arayanlar Principle'a göz atabilirler.
7- SXSW ile trend olmaya çalışan Soon’daki UX hataları…
Şu günlerde ABD'nin Texas eyaletinde devam etmekte olan SXSW, dünyanın en ilham verici etkinliklerinden biri. Bugüne kadar çok sayıda sosyal ağın da doğduğu yer olan (Anchor, Peach, Meerkat ve hatta 2011 yılında Twitter!) etkinlik, 2017'de bu özelliğine biraz gölge düşürdü. Şimdilik SXSW 2017'de adından söz ettirmeyi başaran nadir uygulamalardan biri olan etkinlik keşif uygulaması Soon, bende biraz hayal kırıklığı yaşattı. İşte TechCrunch'ın da incelediği Soon'da gözlemlediğim UX (ve girişimcilik) hataları;
Soon'a üye olurken e-posta adresi istenmiyor, UID olarak ise kullanıcı adı seçilmiş. 2 adımda ulaşılabilen ayarlar ekranında isteyen kullanıcılar e-posta adresini gönderimler için sisteme girebiliyor ancak biraz fazla 'marjinal' bir hareket gibi geldi bana.
Uygulamadaki en büyük eksikliklerden biri de lokasyon bazlı arama yapılaması.
Hiçbir kategoriye abone olmayan kullanıcıların haberler ekranı bembeyaz geliyor ve bu ekranda herhangi bir yönlendirme bulunmuyor.
Soon, ne detaylarına ne de bütününe dikkat edilmemiş bir uygulama gibi duruyor. Soon'da tüm üyeleri dilediğiniz etkinlikte etiketleyebilir, ya da şikayet ettiğiniz bir etkinliği ekranınızda görmeye devam edebilirsiniz.
Soon'un çıkış noktası online mecralarda düzenlenen etkinlikler gibi dursa da hem uygulamadaki ekranlar hem de ekip tarafından girilen içerikler bu odakta değil.
Ve son olarak uygulamanın web sitesi de hazır değil. (tamam 'lean startup', evet kervan yolda düzülür ama en azından bir Android bekletme listesi koyulabilirdi)
8- Bazılarımızı 'inspect element’ derdinden kurtaran eklenti: CSS Peeper
Tasarımcılar, yazılımcılar, ürün-proje yöneticileri ve hatta içerik üreticileri... İnternetle profesyonel amaçlarla haşır neşir olan herkes 'inspect element' diyerek bir öğenin stiline bakmış ve hatta kendince değişiklikler yapmıştır. Bu noktada kimilerini büyük bir külfetten kurtarabilecek olan Chrome eklentisi CSS Peeper, seçili olan öğenin tüm stil ve görünümünü detaylı bir şekilde ekranın sağ tarafında listeliyor. CSS Peeper'ı tasarımcılar başta olmak üzere kullanabilir, bir öğenin stil detaylarını merak ettiğinizde kolayca ulaşabilirsiniz.
9- Stack Overflow yanıtlarında en çok bahsi geçen kitaplar
Yazılımcılar için adeta bir mabed olan Stack Overflow yanıtlarında en çok bahsi geçen kitapları hiç merak ettiniz mi? İşte o kitaplar!
Listedeki kitapların tamamı (muhtemelen) çok değerlidir, ancak Brian W. Kernighan ve Dennis M. Ritchie'nin kaleme aldığı The C Programming Language'i izninizle başka bir yere koyuyorum. Aslında C dilinde kodlama yapmak isteyenleri değil de derleyici yazmak isteyenleri hedef alan bu kitap özellikle günümüze göre (!) düşük seviyeli bir programlama dili olan C'yi enine boyuna ele alırken programlamanın temelleri konusunda da ufuk açıcı bilgiler veriyor.
Sizi bilmiyorum ama zamanında çok sayıda programlama kitabı alan ve JS ve PHP gibi teknolojileri kitaplarla giriş yapan biri olarak bu listeye göz atmanızı tavsiye ediyorum. Bu arada tüm bu listenin nasıl oluşturulduğunun hikayesi de burada.
10- Görsel bir anlatımla İstatistik ve Olasılık kavramları
Büyük Veri diyip duruyoruz ama bu büyük verilerin istatistiksel olarak nasıl yorumlandıklarını bilmek de kuşkusuz çok önemli. Bu noktada hemen akıllara istatistik ve olasılık bilimleri geliyor. Bu hafta Twitter'da istatistik ve olasılık kavramlarını giriş seviyesinde çok güzel açıklayan bir online animasyona denk geldim.
Veri görselleştirmeye oldukça başarılı bir örnek olan bu sayfayı herkes inceleyebilir, istatistik hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olabilir ya da bilgilerini güncelleyebilir.
Bu haftalık da bu kadar. Her türlü görüşünüz için bu e-postaya yanıt vermeniz yeterli. 21 Mart Salı günü görüşmek üzere.