Yazılım ve Ürün Geliştirme - Haftalık Bülten #5 (14-21 Mart 2017)
Yazılım ve Ürün Geliştirme konularıyla alakalı haftalık bültenin beşinci sayısından herkese merhaba! 300 kişiyi aşan bu topluluğun daha da büyümesi için ilgisini çekeceğini düşündüğünüz arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Unutmayın, FB ve Twitter butonları da bültenin hemen sonunda. :)
Facebook'un duyurduğu React Native aracı CRNA'dan yeni nesil MVP ajansına, Heroku’nun ‘continuous integration’ çözümünden 'bro culture' olarak adlandırılan ve aslında çoğumuzun bildiği bi kültüre kadar uzanan yoğun bir içerik sizleri bekliyor. Keyifli okumalar.
1- Silikon Vadisi'ni etkisi altına alan 'BRO' kültürü
Geride bıraktığımız hafta sona eren SXSW etkinliğinde gündem olan konulardan birisi de 'bro culture' oldu. Türkçe olarak 'kanka muhabbeti' diyebileceğimiz bu kavram yazar Dan Lyons tarafından gündeme taşındı.
Lyons'a göre Silikon Vadisi bro culture denilen şeyin etkisi altında ve bu kültürü de temel olarak yatırımcılar tetikliyor! Teoriye göre kadınların yönetici rollerinden genelde uzak olduğu; çoğu zaman tecrübesiz, genç ve iyi görünümlü beyaz bir erkeğin CEO'luk görevini üstlendiği girişimler, yatırımcıların ilgi alanına giriyor. CEO'nun etrafında da 'bro' diyebileceği, kendine benzer bir sürü arkadaşı oluyor. Teoriyi ortaya atan Lyons'a göre bu durum zaman içinde normale dönecek, ayrıca Uber ve Google gibi kemikleşmiş şirketler değil de yeni isimler bu noktada öncü olacak. Lyons'ın SXSW konuşmasında altını çizdiği bir diğer önemli nokta ise istatistiklere göre kadın yöneticilerin ve kadın-erkek dengesinin yüksek olduğu şirketlerin daha başarılı olması.
Bro culture tartışmaları alıp başını giderken Hindistan da bu kültürün kendi ülkesindeki startup'lara ve yazılım ekiplerine yansıdığını konuşuyor. Şuraya bağlamak istiyorum; gerçekten de 'kanka muhabbeti' had safhaya ulaştığında yazılım ekiplerinde de verimlilik düşüyor, mutsuzluklar başlıyor. Lyons'a benzer olarak bence de bunun bir çaresi var! Orta-uzun vadede bunun en kalıcı çözümü, kadınları da yazılım eğitimine (ve dünyasına) teşvik etmek. Pozitif ayrımcılığı abartmaktansa rol modeller ve kurumsal-bireysel insiyatifler ile bu teşviğin yollarını aramak lazım.
2- Google Data Studio artık Türkiye'de
Google'ın veri okumaya, elde olan verileri bir araya getirmeye ve tüm bu verileri raporlaştırmaya yarayan aracı Google Data Studio artık Türkiye'de. Geride bıraktığımız haftaya kadar Türkiye'den girildiğinde 'Google Data Studio bulunduğunuz ülkede hizmet vermemektedir' diyen Google, hafta içerisinde servisi Türkiye'deki kullanıcılarına da açtığını duyurdu.
Google Data Studio üzerinde Google Analytics, YouTube, Firebase ve Google AdWords gibi farklı Google araçlarındaki verilerinizi, ya da ülkelerin demografik bilgileri veya buna benzer hayata dair istatistikleri kullanabilirsiniz. Şimdilik 'beta' yayında olan servis ilginizi çektiyse; en azından Google araçlarındaki verilerinizi bir arada görmek ve raporlaştırmak için deneyebilirsiniz. İncelemek isteyenler için Google Data Studio burada.
3- Blockchain as a Service (by Microsoft)
IBM'den (ve Intel) sonra Microsoft da 'blockchain' teknolojisi için bir ürün geliştirdi. Blockchain as a Service mottosuyla dikkat çekmeyi başaran Microsoft, tüm blockchain çözümlerini Azure üzerinde toplamış. 'Azure Blockchain Service' ile blockchain uygulaması yazabilir, test ve 'deploy' edebilirsiniz.
Fintech alanı haricinde 'fraud' riskini azaltmak isteyebileceğiniz neredeyse her çeşit projede tercih edebileceğiniz blockchain, devleri adeta peşinden sürüklüyor. Microsoft'un blockchain çözümlerine dair detaylar burada.
4- DevOps olur da DesignOps olmaz mı?
Bir girişim olarak karlılığı yakalamaya odaklanan Airbnb, hem yazılım hem de tasarım ekibiyle de takdiri hak ediyor. Şirketle ilgili son olarak dikkatimi çeken konulardan biri de DesignOps adında bir kültürü benimsemeleri ve 'Director of DesignOps at Airbnb' gibi bir ünvana fırsat vermeleri oldu.
Günümüzde çoğu şirkette tasarım ekibinin kendi içinde ve diğer takımlarla olan ilişkisi, tasarım dosyalarının ve dokümanlarının nasıl oluşturulup versiyonlandığı önemli bir mevzu. Bu konuda çok sayıda aracın piyasada olduğunu ve önemli yerlere geldiğini de söylemeye gerek yok. Airbnb'nin DesignOps adını verdiği kültürün temellerini dokümantasyon oluşturuyor diyebiliriz. Detaylar bizzat şirketin kaleme aldığı blog yazısında.
Her iki ekibin de nerds.airbnb.com ve airbnb.design adreslerinden yaptıkları paylaşımları takip etmenizi öneririm.
5- Heroku CI: Heroku’nun ‘continuous integration’ çözümü kapalı beta’ya çıktı
Tüm dünyada öne çıkan PaaS platformlarından biri olan Heroku, geçtiğimiz hafta 'Continuous Integration' aracı Heroku CI'ı kapalı beta olarak yayına aldı.
Heroku'da duran uygulamalarınız için app.json dosyasıyla test senaryolarınızı belirleyebilir, 'build script' oluşturabilir, ortamlara göre değişkenlerinizi özelleştirebilir ve şimdilik sınırlı sayıdaki ('debugging' gibi) eklentiyi kullanabilirsiniz. Heroku CI henüz kapalı betada olmasına rağmen komple ve başarılı bir 'Continuous Integration' aracı olacağa benziyor.
Heroku kullanıcıları için heyecan verici olduğunu tahmin ettiğim Heroku CI'ı kullanmak için aynı zamanda dokümantasyonun bulunduğu sayfadaki formu doldurmanız gerekiyor. Dokümantasyon ve form burada.
6- FB, React Native için kolayca yeni projeye başlamanıza yarayan CRNA'yı duyurdu
Facebook, 2013 yılında kendi bünyesinde geliştirip dışarıya açtığı React'ı hem geliştirmeye ve hem de sahiplenmeye devam ediyor. React kullanarak birden çok mobil platform için uygulama geliştirmenize yarayan React Native'de yeni bir projeye başlamayı oldukça kolaylaştıran Create React Native App'e (CRNA) dair detaylar burada. Xcode, Mac ve Android Studio'ya bağımlı kalmadan uygulama yazmanıza yarayan CRNA, aynı zamanda test süreçlerinde de kullanılabiliyor.
Son olarak bu kadar React dedikten sonra; React Conf 2017'nin video kayıtları da YouTube'a yüklenmiş.
7- LinkedIn, mock'lama kütüphanesi Flashback'i açık kaynak hale getirdi
Kısa bir süre önce arayüz tasarımını yenileyen ve en azından benim gözümde artık çok daha 'bakılabilir' bi yer haline gelen LinkedIn, http ve https isteklerini mock'lamaya yarayan Flashback'i açık kaynak hale getirdi, GitHub'a koydu. Ortam bağımsız olarak adeta bir web servis gibi çalışan Flashback ile uygulamanızı canlıya almadan önce test edebilirsiniz.
Flashback'in öne çıkan özelliği farklı metriklere göre 'mock data' oluşturabilmesi değil, uygulamanızı farklı senaryolara göre hız ve dayanıklılık açısından test edebilmesi. Kütüphane hakkındaki detaylı açıklama ise burada.
8- Yeni nesil MVP oluşturma ajansı: Quick Execution
Humans as a Service iş modelleri son dönemin öne çıkan konularından. İstanbul merkezli Quick Execution'ı da arkasında yetenekli yazılımcıların ve tasarımcıların bulunduğu bir MVP oluşturma servisi olarak tarif etsek yanlış olmaz.
Yazılımcı ve tasarımcıların kısa sürede tamamlanabilecek projeler için çalışarak atıl zamanlarını değerlendirebildiği platform, fikri olan ve en hızlı&kaliteli şekilde MVP sahibi olmak isteyenleri hedefliyor.
Quick Execution, kendine güvenen yeteneklerin başvurularını da bekliyormuş.
9- 16 yaşındaki genç geliştiricilerin mobil uygulaması Owy’ye yakından bakış
Hatırlarsanız daha önce yine burada, 81 yaşındaki mobil uygulama geliştirici Masako Wakamiya'dan sizlere bahsetmiştim. Owy isimli uygulamanın gelişticileri ise bu sefer 16 yaşındaki iki genç: Jordy Sinke ve Kasper Dolk.
Sinke ve Dolk, muhtemelen kendilerinden bir takım şeyler ödünç alan ve sonrasında da geri vermeyen arkadaşlarından bıkmış olacaklar ki bu konuda bir uygulama hazırlamışlar. Owy ile en fazla 3 ay geriye giderek, arkadaşınızın sizden ödünç aldığı bir şey için kayıt oluşturabilir, bu kayıtları uygulamanın sabit olarak sunduğu bir aralıkta kendinize hatırlatabilirsiniz. ('local notification')
Genç ikilinin elinden çıkan uygulamanın 'marketing' ve 'growth' adına pek bir öğe taşımamasına için normal diyebiliriz. :) Diğer yandan Owy, tam da bir yazılımcının elinden çıkmış gibi; basit bir işleyişle net bir amaca hizmet ediyor. Uygulamadaki bazı bug'lar hemen dikkat çekse de Owy'yi geçen haftaki örneğimiz Soon'dan daha başarılı buldum. :)
10- Öğrenciler için yapay zeka yarışması: Imagine Cup 2017
Taa kendi öğrencilik dönemimden de hatırladığım, Microsoft'un düzenlediği Imagine Cup 2017, yapay zeka alanında çalışmalar yapan öğrencileri bir araya getiriyor. Tüm öğrenciler için tavsiye edebileceğim bu yarışmayı, hevesli ve öğrenci tanıdıklarınızla da paylaşabilirsiniz. Dünyanın dört bir yanından binlerce öğrencinin katılacağı Imagine Cup 2017 için kayıtlar 31 Mart günü kapanıyor.
BONUS: Animista
Hırvatistanlı bir geliştiricinin imzasını taşıyan Animista, 'CSS Animations on Demand' mottosuyla geçen hafta lansmanını yaptı. Bu tarz CSS kodu oluşturma platformları o kadar çoğaldı ki sizi bilmiyorum ama ben direkt olarak bir önyargıyla yaklaşıyorum, daha doğrusu yaklaşıyordum.
Sizi bekleyen çok sayıdaki CSS temelli animasyonu teker teker test edebileceğiniz ve kararınızı verdiğinizde, yalnızca kullanacağınız kadar kodu export etmenize yarayan Animista'ya bi göz atın derim.
Bir haftalık bültenin daha sonuna geldiniz. Bu e-postaya yanıt vererek bana her türlü görüşünüzü iletebilirsiniz. 28 Mart Salı günü görüşmek üzere!