Yazılım ve Ürün Geliştirme - Haftalık Bülten #6 (21-28 Mart 2017)
Dopdolu bir haftalık bültenden altıncı kez merhaba! Programlama Olimpiyatları, hapishanede verilen kodlama eğitimi, Zapier'in Developer Platform'undaki yenilikler, açık kaynak kodlu projeler için iş ilanı platformu, mikroservis mimarisi ve dahası...
400 kişiye yaklaşan bu bültenin daha da kalabalık bir topluluk olması için ilgisini çekeceğini düşündüğünüz arkadaşlarınızla paylaşabilir, dilerseniz en aşağıda yer alan FB ve Twitter paylaşım butonlarına tıklayabilirsiniz. :) Keyifli okumalar.
1- Kaliforniya'nın en eski hapishanesi San Quentin, kod okuryazarlığına eğiliyor
ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki en eski hapishane olan San Quentin'de kodlama eğitimleri veriliyor. Startup dünyasının, çalışanlarının geçmişiyle çok fazla ilgilenmediğine vurgu yapan yetkililer, bu eğitimlerin gerçek bir amaca (3 bin tutuklunun dışarı çıktıklarında yazılım geliştirici olarak işe başlayabilmeleri) hizmet etmesini umuyor.
Hapishanede internet kullanımı yasak olduğu için kapalı bi network'te verilen eğitimler sonunda katılımcılar sertifika sahibi de oluyor. The Last Mile tarafından verilen eğitimler, HTML, CSS, JS ve Python gibi yazılım teknolojileriyle sınırlı değil, bunlara ek olarak tasarım ve internet girişimciliğinin temelleri konular arasında.
Ülkemizde ilköğretim seviyesinde kod okuryazarlığı eğitimi verilmesi için çalışmaların sürdüğünü biliyoruz. Umarım biz de bir gün hapishanelerde bile kodlama eğitimi verilen bir ülke haline gelebiliriz. TechCrunch'ın hafta içinde hapishaneye konuk olup yazdığı yazı ve fotoğraflar ise burada.
2- Dünya Programlama Olimpiyatları'na göre ABD 28, Türkiye 30. sırada
Geçtiğimiz hafta içinde yazılım geliştiricilere kodlama alanında çeşitli quiz'ler sunan HackerRank'in bir blog yazısına denk geldim.
Çözülen testleri, ülkelere göre sınıflandırarak bir tablo hazırlayan HackerRank, platformda çözülen testler baz alındığında en başarılı geliştiricilerin Çin ve Rusya'dan çıktığını söylüyor. Hepimizin ilk aklına gelen ABD 28, Türkiye ise otuzuncu sırada.
Ülke şartlarından dolayı (yani önemli bir bölümü 'mülteci' etkisi) günümüzde yazılım dünyasına en büyük katkıyı ABD'nin yaptığı çok açık, ancak liste de fikir verici. Eğitim kalitesiyle öne çıkan Finlandiya ve Kanada gibi ülkelerin direkt bir ilişki gözlemlemek zor olsa da listede ilk sıralarda yer aldığını söyleyebiliriz. Liste ve sonuçlarla ilgili detaylar burada.
3- Zapier Developer Platform'a CLI desteği eklendi
IFTTT'nin (If This Then That) kurumsal versiyonu olan Zapier, platformuna CLI desteği ekledi. 30'dan fazla CRM, 20'den fazla e-posta uygulaması dahil olmak üzere 750'nin üzerinde uygulamayı birbirine bağlayan Zapier, uygulamalarını bu büyük ekosisteme dahil etmek isteyenler için hafta için Zapier Dev. Platform'a CLI desteği ekledi ve terminal seven geliştiricilerin işlerini biraz daha kolaylaştırdı. Öyle ki; Zapier entegrasyonunuzu artık terminalinizden yapabilirsiniz. Söz konusu yenilikle ilgili şirketin açıklaması burada.
Uygulamanız ya da startup'ınız için büyümenin ve müşterilerinize daha iyi hizmet vermenin yollarını arıyorsanız Zapier Developer Platform'a muhakak göz atın. Bana hitap etmiyor diyorsanız da Zapier son kullanıcısı olup iş hayatınızı kolaylaştırmanızı tavsiye ederim.
4- Son yılların en 'geek' iOS uygulamasını (Workflow) Apple satın aldı
2015 yılının en başarılı iOS uygulamalarından biri ilan ettiğim Workflow, kayda değer bir pazarlama (ya da growth) başarısı göstermeden Apple tarafından satın alındı. Öğrenci olarak WWDC'a katılıp Workflow'un temellerini atan ekip, artık birer Apple çalışanı, uygulama da ücretsiz hale geldi.
Aynı Zapier gibi IFTTT'ye benzeyen ve telefonunuzdaki diğer uygulamalarla iOS'un sunduğu özellikleri bir algoritmaya oturttuğunuz Workflow, tamamen geek'lere hitap ediyordu.
Workflow ile fotoğraflarınızdan .gif’ler hazırlayabilir, belirli bir lokasyona vardığınızda hatırlatma mesajı alabilir ya da NASA’dan günün fotoğrafını alıp dilediğiniz albüme kaydederek sonrasında da paylaşabilirsiniz. Tabii tüm bunları aynı birer algoritma gibi akışa oturttuğunuzu düşünün.
Kayda değer bir pazarlama başarısı olmadan ya da büyük bir kullanıcı tabanına ulaşmadan Apple tarafından satın alınan uygulama, kuşkusuz bizlere çok şey anlatıyor. ('bazen!' iyi ürünler de kazanır) Diğer yandan Workflow'un bundan sonra iOS'a entegre, çok daha güçlü bir hale geleceğini tahmin etmek de güç değil.
5- Sunucu taraflı React uygulamaları için Next.js 2.0 yayında
GitHub'da 10 binden fazla 'star' alan Next.js, ikinci versiyonunu yayınladı.
React kullanımını (sıfırdan ya da var olan uygulamalar için) kolaylaştırmak için yola çıkan Next.js'in ikinci versiyonunda da kolaylık ön planda. Routing, API desteği, hem sunucu hem de tarayıcı tarafında 'render' edilen önyüz elementleri ve CSS desteği öne çıkan özellikler arasında. React kullananlar ya da kullanmak isteyenler Next.js'e mutlaka göz atmalı derim.
6- Open Source iş ilanları: Fossjobs
Destek vermek için açık kaynak proje arıyorsanız bu platform tam size göre: fossjobs.net.
Bizzat kendisi de açık kaynak kodlu olan platformda listelenen işleri lokasyon ve kategorilere göre filtreleyebiliyorsunuz. Ve tabii ki Fossjobs'taki ilanlar yalnızca geliştiriciler için değil. Platformda test mühendisliği, pazarlama ve arayüz tasarımcıları için ilanlar mevcut.
7- Terminal'de Twitter kullanmak ister misiniz?
Sizi bilmiyorum ama şirket olarak kötü gidişatına bir türlü dur diyemese de ben Twitter'ı hala aktif olarak kullanıyorum: @etaylan
Eğer sizin de hem Twitter'a hem de terminallere zaafınız varsa t'yi deneyebilirsiniz. Vim'de e-postalarını kontrol edenler, t sayesinde Twitter'a göz atabilirler. :)
Biraz deneysel bir çalışma olsa da, Ruby üzerinde çalışan ve takip, liste gibi çoğu fonksiyonu bulunduran t ile terminalinizde Twitter'ı kullanmanız mümkün. t, tweet atmak içinse Twitter'ın SMS entegrasyonunu kullanıyor. Söylemeden geçemeyeceğim, geçmiş bültenlerde hatırlarsanız sürekli Microsoft'un bahsi geçiyordu, bu haftayaysa terminaller ve IFTTT damga vurdu diyebiliriz. :)
8- YC 2017 girişimleri bize ne söylüyor, yazılım-ürün dünyasında öne çıkanlar
Geçtiğimiz haftanın teknoloji dünyasında öne çıkan gelişmelerin başında dünyanın bir numaralı hızlandırıcısı Y Combinator'ın demo day'i geliyordu. Bugüne kadar 80 milyar dolarlık bir pazar yaratan YC'nin yeni dönem girişimlerine yakından baktığımda şu maddeler öne çıktı;
Geçtiğimiz senelerde daha çok ABD merkezli girişimlere ve servis (SaaS, yazılım) işlerine ağırlık veren YC, artık dünyanın dört bir yanındaki çok farklı iş modellerini yöneliyor.
Kategorisel olarak girişimler arasında en çok AI yani yapay zeka dikkat çekiyor. Ek olarak otomasyon araçları ile sağlık sektörü için geliştirilen uygulama ve cihazlar da öne çıkıyor.
VR oyun platformu Pantheon, online dünya için pazarlama otomasyon aracı Marketfox, geliştiriciler için Backend as a Service çözümü Scaphold, hazırdaki verileriniz için ML (machine learning) API sağlayıcı NanoNets ve son olarak MySQL ile MongoDB veritabanları için yüksek performanslı depolama çözümü Terark incelemeye değer girişimler olarak göze çarpıyor.
9- "Mikroservis mimarisine geçmek cesaret işidir"
Netflix'in 2008 yılından başlayarak mikroservis mimariye adım adım nasıl geçtiğini anlatan ve Talha Ocakçı tarafından kaleme alınan bu yazı hem bilgilendirici hem de okuması keyifli. Konuyla ilgilenenlere tavsiye ederim.
10- Hack in Forest: Yazılımcılar doğayla baş başa
29-30 Nisan'da, Bolu'daki Yedigöller Milli Parkı'nda düzenlenecek olan Hack in Forest için başvurular 31 Mart'ta sona eriyor.
Kamp ateşi etrafında teknoloji hakkında sohbet emek, mesleki meseleler dışında sosyalleşmek ve biraz olsun sanal ortamlardan çıkıp doğa ile baş başa kalmak isteyenler etkinliğe göz atabilir.
BONUS: jsnoxious
Kısa bir üyelik aşamasının ardından tarayıcınızda hızlı bir şekilde API oluşturmanıza yarayan jsnoxious, geçtiğimiz hafta içinde lansmanını yaptı. JS temelli olan bu araçta /<user-name>/posts/all gibi endpoint'ler oluşturabilir, test amaçlı olarak kullanabilirsiniz. API dokümantasyonu ekleme ve başka JS kütüphanelerini entegre etme gibi özellikler roadmap'te yer alıyor, ancak jsnoxious'un bu hali de basit senaryolar için yeterli gözüküyor.
Bir haftalık bültenin daha sonuna geldiniz. Bu e-postaya yanıt vererek bana her türlü görüşünüzü iletebilirsiniz. 4 Nisan Salı günü görüşmek üzere!