Yazılım ve Ürün Geliştirme - Haftalık Bülten #7 (28 Mart - 4 Nisan 2017)
Facebook'un 4. çalışanının Taner Halıcıoğlu olduğunu biliyor muydunuz? Peki JavaScript kullanılarak bir drone uçurulabilir mi? Bu sorulara ek olarak ABD'de ISP'lerin kullanıcı takibine karşı en doğal tepki Noiszy, ThoughtWorks imzalı başarılı ve güncel bir teknoloji raporu, haftanın ürün ve araç lansmanları, Big Data yüksek lisans programı ve dahası. Yine doyurucu bir bülten sizleri bekliyor. (merak etmeyin, 1 Nisan şakalarına ve Stories'lere yer yok!)
Son olarak, 400 kişilik bu topluluğun büyümesi için ilgisini çekeceğini düşündüğünüz arkadaşlarınızla paylaşabilir, okuyor olduğunuz e-postaya yanıt vererek bana yorumlarınızı iletebilirsiniz. Keyifli okumalar.
1- Facebook 4. çalışanı Taner Halıcıoğlu'nun desteğiyle Veri Bilimi Enstitüsü kuruldu
İnternet girişimleri için ilk çalışanlar çok önemlidir. Kuruculardan sonra gelen çalışanların önemi bir yana bu isimler kimi zaman #50'ye (jargonda ellinci çalışan) kadar saygıyla anılır. FB'un #4 çalışanının (kurucular dışındaki ilk çalışanı!) bir Türk olduğunu şahsen ben geçtiğimiz hafta öğrendim. Evet, ABD doğumlu olan Taner Halıcıoğlu, mezunu olduğu Kaliforniya Üniversitesi'ne 75 milyon dolar bağışladı ve üniversite bünyesinde Halıcıoğlu Veri Bilimi Enstitüsü açılmasını sağladı.
Şu sıralar aynı üniversitede veri bilimi konusunda ders veren ve internet girişimleri için bir VC kuran Halıcıoğlu, ilginç bir şekilde 2009 yılında (5. senesi içinde) Facebook'tan ayrılarak Blizzard'a geçmiş. Oldukça dolu olan CV'sine başarılarla dolu bir de kariyer ekleyen Halıcıoğlu'nu umarım yakın zamanda yaptığı yatırımlarla da duyarız.
İnternet şirketleri ve bu şirketlerde çalışanların olimpiyatlardaki sporcular gibi ülke bayrağı taşımadıklarını düşünüyor olsam da; ne yalan söyliyeyim, FB'un #4 isminin Türkiye kökenli olması güzel bir his. :)
2- JavaScript ile drone uçurulabilir mi (tabii ki evet)
Tarayıcıda çalışan ufak çaplı bir Node.js uygulaması, bluetooth ile bağlandığı Parrot Mambo marka drone'u kolayca yönetebiliyor. Tahmin edebileceğiniz gibi drone için komünite tarafından yazılan API kullanılarak yapılan bu küçük proje, kodlama eğitimleri veren Code School imzalı. Demoya dair video izlemek isteyenler için burada, detaylar ise şirketin Medium yazısında.
Bilmiyorum dikkat ettiniz mi; drone'lar, robot kollar ve benzeri yeni nesil cihazlar JS gibi günümüzün en popüler programlama dilleriyle kontrol edebiliyor. Endüstri 4.0 devrimi iyiden iyiyi kendini hissettirdikçe JS veya Python gibi popüler teknolojileri de buralarda görmeye devam edeceğimize inanıyorum.
3- Magali Barbé imzalı, AR'nin doruklarına çıkan kısa film: Strange Beasts
Sci-Fi türünde çekilen, festivallerde yarışan, IMDb sayfası olan... Tamamen gerçek bir filmle karşı karşıyasınız: Strange Beasts.
Artırılmış gerçeklik konusunda oldukça başarılı bir çalışma olan bu film, tipik bi teknoloji şirketi CEO'sunun konuşmasıyla açılıyor. Senaryosuyla ünlü dizi Black Mirror kadar olmasa da düşündüren Strange Beasts, Londra'da çekilmiş ve kurgulanmış. Yaklaşık olarak 2 hafta önce yayınlanan bu kısa film, geçtiğimiz hafta içinde haber sitelerine konu olmaya başladı.
Merak ettiğinizi biliyorum, Strange Beasts'ı hemen aşağıdaki bağlantıları tıklayarak izleyebilir-paylaşabilirsiniz.
Strange Beasts on Vimeo — vimeo.com
A sci-fi short about augmented reality. "Strange Beasts" is an augmented reality game. It allows you to create and grow your own virtual pet. How far…
4- Twilio’dan geçmişe dönüş: Fax gönderip alabilmeniz için API
Halka açılacak kadar (2016 yılında) büyüyen bulut tabanlı iletişim şirketi Twilio, bilmeyenler için uygulamalara kolayca doğrulama, VoIP, konuşma penceresi, SMS ve MMS gibi modüller entegre edebilmenizi sağlıyordu.
Şirket, geride bıraktığımız hafta fax gönderip almak için API servisini beta olarak devreye aldı: Programmable Fax. Digiturk yetkililerine duyurulur! :)
Şaka bir yana fax, bizzat bildiğim kadarıyla, örneğin satın alma departmanlarında hala kullanılıyor. Programmable Fax ile gerçek uygulamalar hariç eğlence amaçlı bazı hobi projeler de yapılabilir.
5- Noiszy ile verilerinizi satanlar için verilerinizi kirletin!
Geçtiğimiz hafta içince ABD'de kongre, ISP'lere kullanıcı verilini dinleme ve satma şansı tanıdı. ABD'de yoğun gündem yaratan bu gelişme sonrası hızlıca ortaya çıkan Noiszy, dinlenildiğini bilen ve kendisini dinleyenlere anlamsızca sesler çıkarmak isteyenler için geliştirilmiş! (anlayacağınız asıl amaç farkındalık yaratmak) 'İyi niyetlice' manipülasyona başvuran Chrome eklentisi, seçtiğiniz sitelerde gezerek verinizi kirletiyor ve sizi hedeflenemez bir hale getirmeye çalışıyor.
Bu arada ABD'deki söz konusu yasa tasarısı sonrasında PornHub ve YouPorn da ziyaretçilerinin mahremiyetlerini arttırmak için bi takım iyileştirmelere gideceklerini açıkladılar.
Noiszy, biraz farkındalık oluşturmak için geliştirilmiş bir ürün gibi. Ancak Noiszy'ye benzer ve çok daha güçlü bir eklenti de gayet tabii geliştirilebilir, hatta geliştirilse oldukça ilgil görür. Bu tarz kanuni uygulamaların yalnızca ABD ile sınırlı olmadığını da düşünecek olursak yakında bir çeşit ISP-blocker uygulama ekosistemine sahip olabiliriz, aynı ad-blocker gibi...
6- Lokalinizde AWS çalıştırın, kodunuzu test edin
Bu hafta içinde GitHub'da denk geldiğim LocalStack, lokalinize tüm özellikleri ve yetenekleriyle bir AWS kurmanıza izin veriyor. Bir test kütüphanesi olarak konumlanan LocalStack'i ilgilenenlerin incelemesinde fayda var.
7- Yazılımcıların copilotu Kite, Python desteğiyle beraber yayında
Bugüne kadar yazılım geliştiricilerin bir arada kod yazması, bulut üzerinde kod yazması ya da kod yazarken verimliliğini arttırması için çok sayıda ürün geliştirildi. Bunlardan biri olan ve kendisini yazılımcıların copilot'u olarak tanımlayan Kite, Python desteğiyle beraber yayına girdi.
Kısa sürede büyük ilgi göre Kite, entegre olabildiği çok sayıda metin editörü ve IDE üzerinde kod yazarken tarayıcıya geçip araştırma yapmanıza ya da ilgili örneklere bakmanıza engel olmak istiyor. Hem Mac hem de Windows'ta çalışabilen Kite'ye kısa zamanda başka diller de eklenecekmiş. Fiyatlandırması da adaletli olan Kite'yi ben çok beğendim, bakalım bu ivmesini sürdürebilecek mi?
8- Fly, 'application delivery' süreçlerinizi iyileştirmek üzere lansmanını yaptı
Chicago merkezli Fly, geçtiğimiz hafta içinde lansmanını yaptı.
Uygulamalar için 'load balancing' görevi göre Fly, aynı zamanda hem kullanıcıları 'geolocate' ediyor hem de kendi algoritmasıyla kullanıcıları farklı farklı sunuculara yönlendirebiliyor. Hollanda'da da sunucuları bulunan (yani ülkemizden de kullanılabilir) servisin ücretlendirmesiyse aylık 50 bin isteğe kadar bedava, sonraki her bir istek içinse 0.05 dolar. İncelemek isteyenler için Fly burada.
9- ThoughtWorks, geleceğin teknolojilerini raporlaştırdı: Technology Raday Vol. 16
Ülkemizde de faaliyet gösteren dünyaca ünlü yazılım danışmanlık şirketi ThoughtWorks, yılda 2 kez yayınladığı Technology Radar'ın yeni sayısını paylaştı. Meraklı yazılım geliştiriciler ve tüm teknoloji meraklılarının göz atması gereken rapor hem Türkçe hem de güzel bir dille kaleme alınmış.
Geliştirici Deneyimi (kullanıcı deneyimi gibi), son dönemde bu tarz rapor ve sunumların vazgeçilmezi AI (Artificial Intelligence) Technology Radar'ın öne çıkan başlıkları arasında. Onlarca yeni araç ve teknolojiden bahseden raporu vakit olursa uzun uzadıya ele alırız.
10- Büyük Veri Analitiği Yüksek Lisans Programı için ön-kayıtlar başladı
MEF Üniversitesi, büyük veri yüksek lisans programı için ön-kayıtlara başladı. 2017-2018 akademik yılı için olan başvurular 2 Haziran'a kadar sürüyor.
Türkiye'de başka üniversitelerde de veri bilimi üzerine yüksek lisans programı olsa da MEF Üniversitesi'ne muhakkak göz atın derim. Program hakkındaki detaylar ise burada.
BONUS: Methodical
Sevgili arkadaşım Akar Şümşet de ürün yönetimi konusunda oldukça 'cool' ve keyifli duran bir newsletter'a başladı. (Yoğun ısrarlarıma daha fazla dayanamayarak...)
İlk sayısı bu Perşembe günü çıkacak olan Methodical isimli haftalık bülten'e (İngilizce) abone olmanızı tavsiye ederim.
Bu haftalık da bu kadar, umarım iyi vakit geçirmişsinizdir. Bu e-postaya yanıt vererek bana her türlü görüşünüzü iletebilirsiniz. 11 Nisan Salı günü görüşmek üzere! (paylaşmak güzeldir) 😊