Yazılım ve Ürün Geliştirme - Haftalık Bülten #8 (4-11 Nisan 2017)
Instagram'da takipçi peşinde koşan açık kaynak kodlu kütüphane InstaPy, technical vs non-technical ürün yöneticileri araştırması, gelişticiler üzerinde Donald Trump etkisi, Linux Yaz Kampı, D Programlama Dili'nin açık kaynak hale gelen derleyicisi ve dahası... Haftalık bültenin sekizinci sayısından herkese merhaba!
450 kişilik bu topluluğun hızla büyümesi için ilgisini çekeceğini düşündüğünüz arkadaşlarınızla paylaşabilir, okuyor olduğunuz e-postaya yanıt vererek bana yorumlarınızı iletebilirsiniz. İyi vakit geçirmeniz dileğiyle.
1- Açık kaynak kodlu InstaPy ile 5 dolara 2 bin 500 Instagram takipçisi
Bundan böyle Instagram'da takipçi sayısını arttırmak isteyen arkadaşlarınıza açık kaynak, ücretsiz ve barındırması ucuz bir cevabınız var: InstaPy.
Bilmeyenleriniz için Instagram'da beğenme, takip etme ve yorum yazmayı otomasyona sokan araçlar bazı marka ve yarı-profesyonel kullanıcılar arasında oldukça popüler. Python ve Selenium bilgisini ilerletmek isteyen bir geliştirici olan Tim Großmann ise 'hem de biraz takipçi kazanırım' diyerek başladığı yolculuğa binlerce etkileşim ve açık kaynak hale getirdiği InstaPy ile devam ediyor.
Tahmin edebileceğiniz gibi Instagram web-view'ında Selenium ile aksiyonları teker teker yerine getiren kütüphane, etiket takibi (yorum yazılınca veya like edilince en çok dönüş getiren etiket hangisi?) ve planlama gibi işlerdeyse Python kullanıyor.
35 doları RapsberryPi 3 için olmak üzere toplamda 40 dolar harcayan Tim, bu tecrübesini tüm teknik detayları ile beraber detaylıca anlatmış. İncelemek isteyenler için GitHub'daki InstaPy burada, Medium yazısı ise burada. Diğer yandan bu gibi örnekler içinde fraud'a özel ekipler kuran Instagram ve diğer sosyal ağların, fraud ile mücadelelerinin ne kadar çetin geçtiğinin ve geçeceğinin de göstergesi. Tim'in bu ilgi çekici deneyimi esnasında platformda benzer algoritmaları kullanan çok sayıda kullanıcı gördüğünü de not düşeyim.
2- ABD artık geliştiricilere vize verirken 2 kere düşünecek
Donald Trump sonrasında göçmen politikasını gözden geçiren ABD, hafta içinde H-1B (özel yetenek) vize türü için bir güncelleme yayınladı ve geliştiricilere bir nevi ultimatom verdi. Güncellemeyle beraber geliştiricilerin vize almasının önü kapanmadı ancak bir adım daha zorlaştı diyebilirim. Öyle ki artık teknoloji şirketleri H-1B ile transfer etmek istedikleri geliştiriciler için daha çok 'uğraşmak' durumunda kalıyor.
Ucu bir şekilde siyasete dokunsun istemediğimden daha fazla yorum yapmıyorum. :) Detaylar Webrazzi'deki ilgili haberde. (Evet, yurtdışında yaşamayı planlıyorsanız Avrupa'yı düşünseniz daha iyi olur.)
3- Ürün Yöneticileri teknik bir geçmişe sahip olmalı mı? (bence evet) {araştrma}
Geçtiğimiz hafta Mattermark'ın blogunda okuduğum bir araştırma fazlasıyla ilgimi çekti. (Mattermark'ı duymamış olanlar bir göz atın derim, girişimin hikayesi de oldukça ilginç.)
Yazıda da vurgulandığı gibi ürün yöneticilerinin teknik bir geçmişe sahip olup olmaması hep bir tartışma konusu olmuştur. Yazının sonunda net bir cevap verilmemiş olsa da 50 tane yatırım almış ve başarılı girişimdeki PM'lerin yüzde 70'inin non-technical olduğu ortaya çıkmış. Bu isinlerin bir kısmı 'keşke önceden koda dokunmuş olsaydım' derken bir kısmının da böyle bir pişmanlığı bulunmuyor. Bir diğer dikkat çekici istatistikse geliştiriciler aksine ürün yöneticilerinin yüzde 44'ünün kadın olması.
Hem veriler hem de alınan görüşler ışığında taraf seçmeyen yazara, teknik bir geçmişe sahip olan bir ürün yöneticisi olarak katılmıyorum! :) (Sonucun yüzde 70 non-technical çıkmasına da açıkçası şaşırdım.) Kod yazmasa da kodlama bilen bir PM, ister istemez yazılımcılarla empati kurabiliyor, onları yönlendirebiliyor, özellikle projenin başında fazlara göre çerçeveyi çok daha iyi bir şekilde çiziyor. Okumak isteyenler için söz konusu yazı burada.
4- App Annie mobil uygulamaların geleceğine ışık tutuyor {rapor}
Mobil uygulama analiz ve araştırma şirketi olan App Annie, hafta içinde yayınladığı bir raporla pazarı 2021'e kadar analiz etmeye çalıştı.
Pazardaki (gelir olarak) iOS liderliğinin ve oyunların öne çıkışının süreceğini dile getiren rapor, oyun dışındaki uygulamaların ise reklam yerine abonelik modeline ağırlık vermelerini söylüyor. Aynı zamanda oyunların da Hindistan ve Çin gibi yeni pazarlar için reklam modellerini ilerletmeleri gerekiyormuş. Ki bu da yeni pazarlarda abonelik modelinin çok daha az işleyeceğini gösteriyor.
Olgunlaşmış pazarlardaki kullanıcıların artık iyiden iyiye daha az uygulama kullanmaya başladıkları bilinen bir gerçek. Diğer yandan rapora göre yeni pazarlar ise bu noktada mobil uygulamaların imdatına yetişecek.
Facebook ve Google gibi teknoloji devlerine ek olarak sayıları bir elin parmaklarını geçmeyecek olan uygulamaların yanında yer bulmak, evet gün geçtikçe zorlaşıyor. Şahsi fikrim ise niş bir alanda gerçek bir problemi çözdüğünüz sürece şansınız hala var. Ancak globale ve mass'e oynamak için lokalizasyon ve iş birlikleri şart.
5- AI ile Slack (ve benzerleri) için 'IT'ci robot' -> Talla
Kabul, 'robotlar insanların işlerini elinden alacak’ diyen haber ve yazılardan gına geldi. Ancak geçtiğimiz hafta lansmanını yapan Talla da kurumsal şirketlerdeki IT'cilerin yerini alan (aldığını iddia eden) AI tabanlı bir robot olarak dikkatimi çekmedi değil.
Slack ve Microsoft Teams gibi araçlarla entegre olan Talla, teknik bir problem sonrası aranılan, işe yeni girenlere bilgisayarını teslim eden IT'cilerin yerini almak istiyor. Talla'nın ServiceAssistant adını verdiği ürünü çeşitli seviyelerde kullanılabiliyor. Örneğin çalışanlardan gelen istekleri önceliklendiren ya da direkt olarak onlarla iletişime geçebilen ServiceAssistant, aynı zamanda '23 Nisan'da tatil miyiz?' gibi sorulara da servis önceden 'çalıştırılırsa' cevap veriyor.
Talla belki de bu alana yoğunlaşıp ofis içi organizasyon ve iletişim botu haline gelse en azından şimdilik daha kullanılabilir bir ürün olacak gibi. Bu arada Talla 50 çalışana kadar ücretsiz.
6- D Programlama Dili'nin compiler'ı artık açık kaynak
Compiler'lar (yani derleyiciler) geliştiricilerin her ne kadar işleri düşmese de mutlaka nasıl çalıştıkları hakkında fikir sahibi olması gereken yapılar. C'ye benzeyen bir syntax'ıyla D Programalama Dili'ni şahsen yalnızca duymuş olsam da açık kaynak haline gelen derleyicisine GitHub'da göz atabilirsiniz.
7- Microsoft imzalı ReactXP: Multi-platform uygulama geliştirme kütüphanesi
Korkmayın! ReactXP'deki XP, 'x-platform' anlamına geliyor-muş.
Microsoft'un açık kaynak olarak piyasaya sürdüğü ReactXP, henüz yolun başında olan bir kütüphane. React JS ve React Native üzerine inşaa edilen kütüphaneyle her platform için farklı bir view yazmanıza gerek kalmıyor. ReactXP'de gerek olması halinde istediğiniz platform için view katmanını özelleştirebilmeniz de mümkün.
Kısıtlı bir kullanıcı tipini hedefleyen kütüphane, yine de faydalı gözüküyor. ReactXP zaman içinde daha da ilgi çekici bir hale gelebilir.
7,5- Semantic 2.2.10 yayınladı — github.com
50'den fazla UI elemanı ile 3 binin üzerinde CSS değişkeni bulunduran Semantic için en meşhur UI kütüphanelerinden biri diyebiliriz.
React, Angular, Meteor ve Ember ile sorunsuzca çalışabilen Semantic'in, 2.2.10'uncu versiyonu yayına girdi.
8- iOS için başarılı bir Git client'i -> Source
Geçtiğimiz hafta içinde ücretsiz olarak App Store'daki (iPhone ve iPad) yerini alan Source'u fazlasıyla beğendim diyebilirim.
Gelişmiş tema ayarları, remote bir repo'ya push yapabilmek ve bildirim alabilmek için ücretli versiyona (17,99 TL ) geçmeniz gereken uygulamaya GitHub, Bitbucket ve GitLab hesaplarınızı bağlayabiliyorsunuz. Merak edenler için Source hakkında detaylar burada.
8,5- Marvel'a Sketch eklentisi geldi — marvelapp.com
Prototip ve tasarım iletişimi aracı Marvel, Sketch eklentisini duyurdu. Eklenti sayesinde prototipleri oynatma, yeni kayıt yapma ve tasarımları eşleştirme (sync) mümkün olacak.
Bu arada bugüne kadar 10 milyon dolara yakın yatırım toplayan Marvel'in kurucu ortaklarından birinin Murat Mutlu olduğunu biliyor muydunuz?
9- Spotify altyapısına teknik, detaylı ve Türkçe bir bakış
25 milyon aktif kullanıcıya hizmet veren Spotify, yoğun saatlerinde saniyede 1,5 milyon event'i handle ediyormuş. Üstelik kullanıcı isteklerinin sadece %8.8’i Spotify sunucuları tarafından yanıtlanıyorken... Arka planda güçlü bir p2p network kuran ve cache mekanizmasına da önem veren Spotify'ın altyapısına detaylı bir bakış atmak oldukça keyifliydi.
Hakan Orcan tarafından kaleme alınan bu okuması öğretici ve keyifli inceleme burada.
10- Linux Yaz Kampı 2017, 21 Temmuz - 5 Ağustos tarihlerinde düzenleniyor
2010 yılından bu yana düzenlenen ve ülkemizdeki yazılım geliştiricilere büyük bir katkı sağlayan Linux Yaz Kampı, bu sene de Bolu'da düzenleniyor.
Başvuruların 15-30 Haziran'da yapılacağı kampı özellikle kariyerinin başında olan tüm geliştiriciler şimdiden takvimlerine alsınlar derim. Detaylar burada.
BONUS: Color Tool
Material Design ile mobil uygulama dünyasında standartları belirleyen Google, geçtiğimiz hafta içinde tasarımcılara renk seçimi konusunda yardımcı olmak adına online bir araç yayınladı: Color Tool.
CodePen entegrasyonu da bulunan araç, fazlaca benzeri olmasına rağmen Google imzasıyla bakılmaya değer bir hale geliyor. Son olarak Material Design demişken güzel bir başvuru kaynağı da burada.
Bu haftalık da bu kadar, umarım iyi vakit geçirmişsinizdir. Bu e-postaya yanıt vererek bana her türlü görüşünüzü iletebilirsiniz. 18 Nisan Salı günü görüşmek üzere!