Yazılım ve Ürün Geliştirme - Haftalık Bülten #9 (11-18 Nisan 2017)
Çocuklar için kod okuryazarlığı 101 tavsiyeleri, incelemeye değer monitoring servisi Honeycomb, geliştiricilere özel kredi kartı Root, Facebook'un GraphQL'i, enn yeni WordPress cache plugin'i PoweredCache, 1984'ün Macintosh'una dönüş, düşük seviye programlama ve haftanın dikkat çelen Slack araçları ve dahası... Keyifli okumalar!
1- 1984'ün Apple Macintosh'unda kısa bir demo
Bilgisayarın bireylerin kullanımına kadar ineceğini çok önceden gören Apple, 1984 yılında Macintosh'u tanıtmıştı. Kar amacı gütmeyen The Internet Archive, geride bıraktığımız hafta içinde Macintosh'un 40'dan fazla emülatörünü yayınladı.
Ve archive.org'un diğer içeriklerinde olduğu gibi emülatörleri kullanmak için herhangi bir ek yazılıma da ihtiyacınız yok. Mouse ile kontrol edilen, 9 inç ekranlı siyah-beyaz Macintosh'ların olduğu günlere kısa bir süreyle geri dönmek, şahsen bende keyifli bir deneyim yarattı. Macintosh'ların dosya yapısıyla ilgili detaylı ve güzel bir yazı da meraklılarını bekliyor. (İngilizce)
2- Yazılım geliştiriciler için özelleştirilebilir kredi kartı: Root
En son söyleyeceğimi en başta söyleyeyim: Root şu an Türkiye'den kullanılamıyor. :( Güney Afrikalı Standard Bank'in finansal altyapısını sağladığı Root, yazılımcılar için API'lar ile tamamen özelleştirilebilir bir kredi kartı olarak hemen dikkatimi çekti.
Root'u; örneğin harcamalarınızı günlere, lokasyonlara ya da kategorilerine göre filtreleyip kendinize raporlamak için, para biriktirmek adına her bir harcamanız sonrası 5 TL'yi hesabınıza atmak için veya çoçuğunuza harçlık verip bu harçlığı nerelerde harcayabileceğini belirlemek için kullanabilirsiniz. Şimdilik kapalı-beta aşamasında olan projede öncelikli olarak Güney Afrika pazarı hedefleniyormuş.
Projenin sitesinde detaylı bilgiler yer almıyor, ancak Root'u proje sahipleri API seviyesinde büyük yetkilere sahip olduğunuz kredi kartı şeklinde tarif ediyor. Ki ben Root'u bu haliyle yani fikir ve olası kullanım örneklerine bakarak fazlasıyla sevdim.
Türkiye olarak fintech denilen finansal teknolojiler konusunda aslında oldukça inovatif, yazılım-kalite olarak ileri bir noktadayız. Umarım Root veya benzeri, özelleştirilebilir kredi kartı platformu kısa zamanda ülkemizde de aktif olur.
3- "Evde kodlama için anne babalara 5 somut öneri"
Geçtiğimiz Pazar günü aldığım Hürriyet Gazetesi'nin içinden bir ek çıktı: codingBK. Bahçeşehir Koleji sponsorluğundaki 8 sayfalık bu küçük ek, güzelce çocukların nasıl kodlama eğitimi alabileceğini ve doğal olarak BK'nin vizyonunu anlatıyordu. Eke şöyle bir göz gezdirdim ve hemen aklıma Selçuk Şirin'in yine Hürriyet için yazdığı "Evde kodlama için anne babalara 5 somut öneri" yazısı geldi.
Küçük çocuklar için 'topa girmek' istemesem de +15 yaşında ve ilgili çocuklar içinse elimden geldiğince yol göstermeye çalışıyorum. Örneğin üniversite 1. sınıfta okuduğum Algoritmayı Anlamak, sanırım bugüne kadar en çok hediye ettiğim kitap olmuştur.
Ülkemizde, en azından bir süre için daha kod okuryazarlığı küçük (A+) bir kitlenin farkında olduğu, etrafına aşıladığı bir şey olmaya devam edecek. Bizzat bu işin içinde yer alan insanlar olarak bize çok şey düşüyor. Şimdilik Şirin'in bu yazısının çok güzel bir başlangıç noktası teşkil ettiğini söylemiş olayım.
4- 'Seviye düşürmek' isteyen yazılım geliştiriciler için güzel bir başvuru kaynağı
$20 karşılığında eğitim satın alıp ne yaptığının biraz farkında olup biraz da olmadan, küçük çaplı uygulamalar geliştirmek, işe girmek yani özetle para kazanmak günümüzde pekala mümkün. Yalnız ben tüm bu gerçeklere rağmen hevesli her geliştiricinin çalışırken ihtiyacı olmasa da düşük seviye programlama teknolojilerine hakim olması gerektiğine inanıyorum. Geçen hafta rastladığım bir GitHub reposu da bu konuda güzel bir başvuru kaynağı olarak ilgimi çekti.
C Programlama Dili, 80x86 Assembly Dili, Unix, Linux için driver sistemi ve buna benzer temel konuları enine boyuna ele alan bu güzel kaynağı zaman buldukça okuyabilirsiniz.
5 - Github Türkiye İstatistikleri — alpcanaydin.github.io
Sosyal medyada popüler olan içerikleri genelde paylaşmamaya çalışıyorum ama bunu görmeme ihtimalinizi göze alamadım!
Seçim sonuçlarının üstüne bir başka Türkiye haritası, ama bu sefer tamamen yazılım dilleriyle ve açık kaynakla alakalı. :) Kaynak kodları da açık kaynak hale getirilmiş bu proje, eğer bugüne kadar denk gelmediyseniz incelenmeyi hak ediyor.
6- FiftyThree'den Slack'te takımlar için inceleme ve geri bildirim eklentisi: Paste
Bana kalırsa gelmiş geçmiş en başarılı mobil uygulamalardan biri olan Paper'ın arkasındaki şirket FiftyThree, şimdi de Slack için bir eklenti geliştirdi: Paste.
Slack üzerinde takımların bir fikri, wireframe'i veya herhangi bir dokümanı tartışabildiği Paste, yalnızca Slack ile kullanılabiliyor. Her türlü görsel, video, link veya dosyayı upload edip bir hikaye haline getirebildiğiniz Paste ile takım arkadaşlarınızdan hızlı ve kolay bir şekilde geri bildirim alıp, karşılıklı fikir alışverişi yapabiliyorsunuz.
Geçtiğimiz hafta içinde lansmanı yapılan bir diğer dikkat çekici eklentiyse Memo.ai oldu. Kod parçacıkları da dahil olmak üzere notlarınızı Slack üzerinde (web + app) tutabildiğiniz Memo, farklı kanallarda farklı yorumlar yapılabilmesine ve private notlara izin veriyor. Günümüzde hala not alma uygulamalarının çok başarılı ve hayatımızla entegre olduklarını söylemek güç, bu anlamda Slack'le tamamen entegre olarak çalışan Memo, aktif ve 'geek' takımların ilgisini çekebilir.
7- Apple sonunda TestFlight için önemli bir güncelleme yayınladı
Geçtiğimiz hafta içinde TestFlight'a büyük bir güncelleme geldi. 3 sene önce Apple tarafından satın alınan ve uygulamaların beta olarak paylaşılabilmesini-test edilebilmesini sağlayan araç, ben de dahil olmak üzere çoğu kullanıcısını memnun etmiyordu. Yeni güncellemeyle beraber ise kullanıcı grupları özelliği iyileştirilmiş, aynı anda birden çok build paylaşılabilmesi sağlanmış ve yayında olan bir uygulamanın production versiyonuna ek olarak birden çok test versiyonunun aynı anda test edilebilmesinin de önü açılmış.
Deneme fırsatım henüz olmadı ama yenilikler ilgi çekici duruyor. Bu güncellemeyle beraber bir çıkışa geçebilecek olan TestFlight, Apple ürüne önem vermeye devam ettiği sürece akla gelen ilk ve tek (şu an tek değildi) oyuncu olabilir. Versiyon notları ve detaylar burada.
8 - JS için kod formatlama aracı Prettier, 1.0 versiyonunu yayınladı
Geçen ay görücüye çıkan JavaScript için kod formatlama aracı Prettier, 1.0 versiyonunu yayınladı. Kısa sürede 100 bin kez indirilen ve Cloudflare ile Oculus tarafından kullanılmaya başlanan bu kütüphaneye bir göz atmanızı öneriyorum.
Yeni versiyonla ilgili detaylar da burada.
9- Can i use?
Web ve/veya mobil web uygulamalar yazan front-end geliştiricileri hedef alan Can I use, çok sayıdaki element ve özelliğin hangi tarayıcıda kullanılabileceğini söylüyor. Can I use'da şu an 10 farklı tarayıcı çok sayıdaki farklı versiyonuyla beraber listeleniyor.
Can I use bu haliyle de kullanışlı duruyor, ancak GitHub üzerinde duran proje, IDE ya da text editor'lere entegre olarak farklı bir boyut da kazanabilir.
10- PoweredCache -> WordPress için yeni bir cache çözümü
Orta-büyük çaplı WordPress siteleri için cache plugin'i olmazsa olmaz bir detay. WP Super Cache ve W3 Total Cache gibi köklü rakiplerinin karşısına Türkiye'den çıkan PoweredCache, Lazy Load, Varnish ve CloudFlare gibi çözümlerle entegre oluşu, kullanımı kolaylığı ve yazılımcı dostu yapısıyla öne plana çıkmak istiyor.
2 hafta önce gönderdiğim ürün sahibi geliştiriciler bültenine de güzel bir örnek teşkil eden PoweredCache'i WP kullanıyorsanız en azından bir deneyin derim. Geçtiğimiz hafta lansmanını yapan PoweredCache'e dair detaylar burada.
11- Eski Parse mühendislerinden yeni nesil monitoring servisi -> Honeycomb
2 eski Parse mühendisi tarafından kurulan Honeycomb, geçtiğimiz hafta 2 milyon dolarlık yeni yatırımını duyurdu. Nginx, MySQL, Kubernetes, Logstash ve MongoDB gibi çok sayıda teknolojiyle beraber çalışabilen Honeycomb, temel olarak 3 farklı alanda kullanıcılarına hizmet veriyor: monitoring, log dosyası saklama-anlamlandırma ve APM (Application Performance Monitoring).
Servis, geliştiricilere gerçek zamanlı olarak kodun 'tıkandığı' noktaları, DevOps'lara alt seviyelerdeki sistem çıktılarını ve DBA'lere de sorguların gecikme ve performanslarını, UUID'lere ve IP'lere göre gruplayarak verebiliyor. GitHub ve Intercom'un da kullandığı servisin en düşük paketi aylık 600 dolardan (bu tarz servisler için normal denebilir) başlarken Honeycomb, öğrenci ve startup'lara 'her türlü güzellik' yapacağını da söylüyor. :)
Honeycomb, incelemek isteyenler için burada.
12- Facebook'un veri sorgulama yöntemi GraphQL hakkında merak edilenler
FB tarafından ilk olarak 2015 yılında duyurulan ve gün geçtikçe daha da çok popüler olan GraphQL, 'a query language for your API' mottosuna sahip. Client ile veritabanı arasındaki iletişimi çok daha verimli ve anlamlı hale getirmek üzere yola çıkan GraphQL, bugün bizzat FB, GitHub, Pinterest ve Product Hunt gibi isimlerce kullanılıyor.
İleriki günlerde gelişmeye ve yaygınlaşma oldukça müsait olan bu teknoloji hakkında fikir sahibi olmak ve REST/MVC mimarisiyle arasındaki farkları anlamak adına Hüseyin Dönmez tarafından Devnot için kaleme alınan bu yazıyı okuyabilirsiniz.
13- SHERPA.Blog, düzenli ve kaliteli içeriğiyle büyümeye devam ediyor
Yabancı ajans ve şirketlerin, birer komünite oluşturma ve sektörel fayda sağlama adına kaliteli içerikler üretmesi veya sürekli küçük etkinlikler düzenlemesi yurtdışından alışık olduğumuz bir kültür.
Bu kültürün ülkemizdeki takipçilerinden birisi de UX ajansı olan Sherpa. Şirketin SHERPA.Blog adını verdiği ve sürekli konuk yazarlar davet ettiği platforma, kısa bir süre önce de video içerik eklenmeye başlamış. Ürün yöneticileri ve dijital ürünlerle ilgili herkesin SHERPA.Blog'a göz atmasını öneriyorum.
Bir haftalık bültenin daha sonuna geldiniz, umuyorum ki keyif almışsınızdır. 25 Nisan Salı günü görüşmek üzere!
Siz de bu bülteni arkadaşlarınızla paylaşabilir, örneğin en aşağıdaki FB ve Twitter butonlarını kullanabilirsiniz. Bana ulaşmak içinse bu e-postaya yanıt vermeniz yeterli.