Soft Commitment #160
ABD’deki geliştiricilerin işsizlik oranı artıyor, Figma Config 2024, Perplexity, Plaid Layer neden önemli, Nubank ‘AI-for-banks’ girişimi Hyperplane’i satın aldı, Spiral ve Apple Intelligence…
Soft Commitment’ın 160. sayısından herkese merhaba! Umarım bayramınız ve tatiliniz güzel geçmiştir.
Biz bayramdayken Nvidia bir ara dünyanın en değerli şirketi ünvanına aldı, Çinli teknoloji şirketleri yazılım geliştiricileri motive etmek için adına ‘cheerleaders’ dedikleri ,sadece kadınlardan oluşan, göreviyse sohbet etmek ve oyun oynamak olan bir rolde istihdam yapmaya başladı. ABD’de geliştiricilerin işsizlik oranı hızla artıyor. yine ABD’de, seçim gündemi debate ile iyiden iyiye kızıştı, Figma düzenlediği Config ile yine çok konuşuldu.
Gerçekten dolu dolu bir sayı sizlere, ama önce 2 değerli kitaptan bahsedeceğim, üstelik Soft Commitment okuyucularına hediye fırsatıyla.
Selim Yörük’ün ikinci kitabı ‘Recode Your Future’ yayında [Soft Commitment okuyucularına e-book hediyesi]
Severek takip ettiğim Ana Fikir e-bülteninin sahibi, global ve mikro ürünler geliştirme konusunda tanıdığım en bilgili insanlardan biri (linke tıklayarak Üretim Bandı’ndaki bölümü iki kitaba da giriş minvalinde izleyebilirsiniz) Selim Yörük; Türkiye’de çok az kişinin cesaret ettiği çok güzel bir şey yapıyor, iş hayatında bizzat tecrübe ettiği konularda son derece profesyonel kitaplar yazıyor.
Product Growth Playbook isimli ilk kitabının İngilizcesi 6 binden fazla satan Selim Yörük’ün 2. kitabı Recode Your Future da geçtiğimiz hafta içi Amazon’da yayınlandı.
Recode Your Future; çıkmadan okuma şansına sahip olmuş biri olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki ufuk açıcı, kolay okunabilir ve bu dönüşüm yolculuğuna çıkarsanız sık sık dönüp bakmak isteyeceğiniz türden bir kitap.
Yapay zeka devriminin geliştirici, tasarımcı, ürün yöneticilerinin hayatını nasıl ve ne kadar değiştireceği artık aşikar ki e-bültenin içinde de tam bu konuda bir araştırma bulacaksınız. Selim’in ikinci kitabı tam da buna bir hazırlık mahiyetinde olmuş. Yani AI’ı tehdit olarak değil de fırsat olarak görmek isteyenler için. Kitaplar pekala ayrı ayrı da okunabilirler ama bir yandan da birbirlerinin tamamlayıcısı niteliğindeler.
Soft Commitment okuyucularına e-book hediyesi
Selim Yörük’ün Product Growth Playbook ve Recode Your Future kitaplarının e-book versiyonuna (İngilizce ve Türkçe olarak -2. kitabın Türkçesi henüz hazır değil-) ücretsiz sahip olmak için Soft Commitment referans listesinde en az bir kişiyi e-bülteni takip etmek üzere davet etmiş olmanız yeterli. Yani evet; 4 Temmuz Perşembe günü saat 16:00 itibarıyla listeye giren herkes, kitap hediyelerine sahip olacak.
Unutmayın, referans sistemi yalnızca Substack üzerinde aktif (Substack üzerinden e-bültene abone olmalı, bağlantıda yer alan ve size özel olan link ile arkadaşlarınızı davet etmeli ve en az birinin e-bültene abone olmasıyla adınızı liderlik tablosunda görmeniz gerekiyor). Kitaplar; e-bültene olduğunuz e-posta adresine bizzat Selim tarafından iletilecek.
Liderlik tablosu ve arkadaşlarınızı davet edeceğiniz link burada ve aşağıda.
Sözü daha fazla uzatmadan 160. sayıyla sizi baş başa bırakıyorum. Bu sayıda Soft Commitment’ı arkadaşlarınızla paylaşmanız için çok güzel bir sebep var, tekrardan hatırlatmama gerek bile yok. :)
Tam 10 maddede #160 sizlerle. Keyifli okumalar,
👩🏼💻 ABD’deki geliştiricilerin işsizlik oranı artıyor, maaşları düşüyor
The ADP Research Institute imzalı bir araştırmaya göre; ABD’de geliştiricilerin tam zamanlı bir işe sahip olması index’i 2018 başında %100 olarak kabul edilirse; pandemiden önce, Kasım 2019’de %110’lara çıkıp, bugün ise %83’e düşmüş. Diğer yandan yazılım geliştiricilerin ortalama geliri düzenli olarak artıyor, ama bu artış diğer iş kollarıyla kıyasladığımızda aslında negatif bir büyümeyi gösteriyor.
Teknolojik olgunluğa bakacak olursak burada -henüz- AI etkisi tabloya yansımamış diyebilirim. Tabii ki burada bir numaralı etken ekonomi. Karlılık hedefi, yatırımların düşmesi, arzın yavaşlaması. Ama şahsen ekonomik döngü diğer tarafa geçtiğinde de bıraktığımız yerden devam etmeyeceğimizi düşünüyorum. Evet, araştırmadaki veriler yalnızca şirketlerin bordrolu çalışanlarını kapsıyor, illa ki ‘contractor’ olarak çalışılan ve gittikçe büyüyen bir küme de vardır, ama burada da Indeed üzerindeki yazılım geliştirici ilanı sayısının grafiği var, içinde bulunduğumuz trend çok açık.
#157’de ‘Geleceğin Programlama Dili: İngilizce’ başlığında daha detaylı bu konuyu ele almıştım.
🎨 Figma Config 2024
Yazılım geliştiriciler AI’dan etkileniyor da arayüz tasarımcıları etkilenmiyor mu? :) İşin şakası bir yana Figma, Config 2024 ile wow effect’i çok yüksek olmasa da başarılı bir etkinliği geride bıraktı. Wow effect’i yüksek değil çünkü duyurulan AI özelliklerini parça parça başka platformlarda görmüştük, ama daha önce de hep konuştuğumuz gibi AI furyasında halihazırda kendi alanının dev oyuncuları hep bir, hatta iki adım önde.
Adobe’un AI özellikleri sonrası Figma da Apple gibi biraz geriden geliyordu. AI’dan önce; beta olarak duyurulan Figma Slides, etkinliğin dikkat çeken yeniliklerinden biri oldu. Zaten halihazırda sunum hazırlamak ve bizzat sunum yapmak için de kullanılan Figma; bu alanda farklı bir arayüz sayesinde daha da iyi bir hale geldi. Figma Slides’da takım içi iletişim ve Figma üzerinde hazırlanan tasarımların import edilmesi dikkat çeken özellikler. ‘Şimdi Miro düşünsün’. :)
Miro’dan AI ile tasarım yapma aracı
Miro demişken; Miro Labs çatısı altında geliştirdiği Autodesigner 2.0’ı yayınlayan şirket, prompt yazarak tasarım ortaya çıkarmanıza ve sonrasında bu tasarımları da iterate etmenize yarıyor. Miro bu hamleyle beğenerek kullandığım Galileo’ya rakip olmuş oldu (#157’den bir bakınız: ‘Tasarımın ChatGPT’si’: Galileo).
Figma’nın AI özellikleri
Ve geldik Figma’nın Config 2024’de tanıttığı AI özelliklerine. Figma’da artık tasarım yaparken prompt yazarak ekranınızın ilk taslağını oluşturmanız, label’larınızı AI’ın isimlendirmesi, otomatik prototip oluşturmanız yani ekran bağlantılarını yapmanız, tasarım yaparken gerçekçi metinler yazmanız, kullandığınız görsellere müdehale etmeniz ve dahası mümkün.
Geliştirici araçları da duyuran Figma; ‘Ready for Dev’ modunu devreye aldı, ‘Code Connect’ özelliği sayesinde komponentler içine arka yüzü bağlamayı da mümkün kıldı. Yani Figma artık daha çok tasarım oluşturma değil, ürün geliştirme platformu haline geldi gibi bir özet yapabiliriz.
Figma’nın Miro’ya göre halihazırda kocaman bir platform olarak benzer özellikleri sunmasının etkisi tabii çok daha fazla oluyor, üstelik platform gücüyle AI’ı hibrit bir yaklaşımla ele alabiliyor, tasarımcıların yardımcısı haline getiriyor.
Tam da bu noktada hemen Slack’ten de hatırlayacağımı bir soru aklınıza gelebilir; evet, Figma’nın kullanıcı sözleşmesine göre yaptığınız tasarımlar modelin eğitilmesinde kullanılabiliyor.
💳 Plaid’in dönüşümü ve yeni ürünü: Plaid Layer
2013’de kurulan Plaid, hatırlarsanız 2020’de $5b’a Visa’ya satılacakken işlem son anda regülatörden dönmüştü. Ardından 2021’de Plaid $13.4b değerleme ile yatırım aldı.
İlk olarak yaptığı işi B2C bir uygulama ile yapmaya çalışan, bir türlü tutundurmada başarılı olmayan şirket, ardından kurduğu altyapı ile B2B’ye pivot etmişti. Bugünse Plaid, 8000’den fazla kurum tarafından kullanılıyor. Plaid’in 8 bin müşterisinin çok büyük bir bölümü fintech’lerle entegre olmak isteyen diğer fintech’ler. Platformun sayıları 1000’i geçen kurumsal müşterileri ise yeni büyüme alanı olarak dikkatleri üzerine çekiyor, her şirket biraz fintech’leştikçe yolu Plaid’den geçiyor.
Ve dünyadaki tüm tekil fintech kullanıcılarının 3’te 1’i farkında olmadan Plaid kullanıyor.
Plaid’in yeni ürünü Plaid Layer ise bir kere Plaid kullanmış bir kullanıcıyı onboard ederken Plaid’in KYC’sinden faydalanmanızı sağlıyor.
Plaid’in sunduğu bu özellikle kullanıcının üye olma sürecindeki dönüşüm oranını %10-25 arasında arttırmayı planlıyor. Plaid müşterisini sağlayacağı faydayı ve dolayısıyla Plaid’in fiyatlandırmasını düşünemiyorum bile. :) Kabaca bu özellikle bir Plaid kullanıcının toplam müşteri edinim maliyetinin %3 ile %8’ini save etmesi söz konusu.
🏦 Nubank, ‘AI-for-banks’ girişimi Hyperplane’i satın aldı
2022’de kurulan, 7 ay önce $6m yatırım alan ‘AI-for-banks’ girişimi Hyperplane, Nubank tarafından satın alındı. Bankaların sahip olduğu veri seti üzerinden kendi geliştirdikleri AI modelleriyle başta risk yönetimi ve pazarlama departmanları için olmak üzere içgörüler üreten Hyperplane artık Nubank içinde, Nubank için değer üretecek. Bu satın alma Nubank’in ikinci AI satın alması oldu.
Müşterinin birinci bankası olmasanız da müşteri segmentasyonu, gelir tahminleme ve müşterinin ilgi duyacağı ürünleri analiz etme gibi yetenekleri olan Hyperplane, modellerini GCP, Azure ve AWS’e deploy ediyor (bu noktada ülkemizde bir süredir konuşulan buluta veri çıkarma regülasyonunun önemine parantez açmak istedim), milyonlarca kullanıcı ölçeğinde kolaylıkla çalışabilir hale geliyor.
Hyperplane sitesinde hala önemli ölçüde bilgi var, e-bültene abone olup bu alanda çalışanların bu bilgiler kaldırılmadan göz atmalarını öneriyorum. :)
🍏 Apple (Intelligence)
Small-model approach
Apple’ın WWDC’de açıkladığı ‘small-model approach’u çok mantıklı, gerçekten güvenli ve en önemlisi Apple cihazlarında sahip olduğumuz verilerin aktivasyonu noktasında kritik bir avantaja sahip. #159’da WWDC’den 3-4 saat sonra kısa bir değerlendirme yazmıştım; şimdi bir kez daha bakınca karşımızda tam bir ‘Apple tarzında’, evet geç lansmanı yapılan ama kullanılabilir, tamamen kullanıcının ön planda olduğu, gerçekçi ve (mümkün olduğu kadar) güvenli bir AI stratejisi var. Apple’ın en azından ilk etap yayına alacağı özellikler yeni bir ürün değil, varolan ürünleri iyileştiren birer özellik seviyesinde, bu noktada olması gerektiği gibi.
Private Cloud Compute
Cihazda çalışan (Nvidia değil, Apple’ın çiplerinde çalışan, 3 milyar parametreli bir model), küçük, konu spesifik model yaklaşımı yeterli olmadığı noktada opsiyonel olarak yerini Private Cloud Compute’a bırakıyor. Buradaki veri akışı tamamen kapalı devre, veriler Apple modellerini de eğitmiyor. Bizzat WWDC’de verilen şu soru; hem cihazda çalışma hem de kişisel verilerimizin aktivasyonunu çok net açıklıyor: ‘Annemi havalimanından alıp geçen bahsettiği restorana gitmek ne kadar sürer?’.
Güvenli, pardon ‘Responsible AI’ nasıl olur diyenler için biraz teknik ama güzel bir doküman burada.
Diğer yandan WWDC’de OpenAI entegrasyonunu da tanıtan Apple; Google ve Meta’yı da konuşulanlara göre ilerleyen dönemde entegre etmeyi planlıyor. Hangi modeli tercih edeceklerine kullanıcılar karar verecek, ayrıca varsayılan olarak tüm modellere entegrasyon kapalı gelecek. Apple’ın yaptığı entegrasyonla ChatGPT’yi anonim olarak kullandırması da bir diğer dikkat çeken nokta.
Şu an Apple bunlardan söz etmiyor tabii ama örneğin Apple Intelligence’ı bir de Apple Wallet ile beraber düşünsenize?
Apple vs EU
Apple’ın Phone Mirroring, SharePlay ve Screen Sharing özellikleri ABD’de 2024 kış aylarında devreye girecek, ama Avrupalıların biraz daha beklemesi gerekecek. EU, rakip ürün ve servislerin de rekabet kuralları gereği bu ürünlerde yer almasını şart koştuğu için (örneğin Phone Mirroring için Android telefonlar da dahil olmalı, gibi anladım ben) bu gecikme yaşanacak. Apple’ın EU ile bir savaş halinde olduğu bir gerçek, şimdilik şirketin Avrupa gelirlerine direkt bir etki etmiyor.
🔍 How to use Perplexity (in your PM work)
‘Explain growth accounting to a product manager’, ‘Walk through the evolution of Dropbox’s referral program. Why did it work?’ ve ‘Give me examples of a reverse trial that led to an increase in conversion rate’ gibi aramalarınızı hala Google’da mı yapıyorsunuz?
Bilmiyorum Perplexity’yi kullanıyor musunuz ama gerçekten buradaki örnekte de görmek mümkün, çok güçlü bir araç. Geçtiğimiz hafta içinde hava durumu gibi çok sayıda güncel verileri de sunmaya başlayan Perplexity’ye bir şans verin derim.
✍🏻 Every’den Spiral: Kişisel AI otomasyon aracı
Severek takip ettiğim ve çok beslendiğim e-bülten platformu Every, Spiral adını verdiği bir ürün geliştirdi. İlk versiyonu 2 günde ChatGPT’de geliştirilen, sonra 2 aylık bir sürede lansmana hazır hale gelen Spiral, ilk gününde 1000 üye kazandı, toplam $15k maliyetle ortaya çıktı.
Spiral çok büyük bir teknoloji değil belki ama Every ekibinin elinden çıkmasından da hareketle bir ihtiyaçtan doğmuş bir ara ürün. Spiral’i ChatGPT’nin GPT’lerine pekala benzetebiliriz. Farklı farklı spiral’ler oluşturarak hangi tonda, ne uzunlukta içerik istediğinizi örneklerle beraber platforma veriyorsunuz; spiral’leri zamanla güncellemek de tabii ki mümkün. Ayrıca oluşturduğunuz spiral’leri public yapmak ya da ekibinizle private olarak paylaşmak da mümkün.
Örneğin düzenli olarak hazırladığınız bir e-posta, tweet ya da benzer bir içerik tipi spiral’iniz olabilir. Yalnızca metin değil, ses de Spiral’de bir özellik olarak mevcut. Daha yeni kullanmaya başladığım için ürüne dair detaylı yorum yapamıyorum.
ChatGPT’yi (ve diğerlerini) bir ürün olarak neden beğenmiyorum, işte bu basit ihtiyaçlara bile çözüm sunmuyorlar. Tabii ki Spiral kolayca bir büyük oyuncunun bu özelliği sunmasıyla değer kaybedebilir, ama bugün de bir o kadar dikkat çekiyor.
📲 Retention Rate for Non-AI vs Gen AI Products
Evet, buraya taşıdığıma göre ‘Non-AI’ kategorisinde retention’lar daha yüksek. :)
Arz yüksekliği ve pazar koşullarıyla ilgili olsa gerek diyorum, uzun vadede böyle bir kategori ayrımı da olmayacağı gibi sonuçlar birbirini yakınsayacaktır.
🚂 Avrupa’daki AI girişimlerine yakından bakış
#157’de sizlere aktardığım State of European Tech 2023 raporunda hatırlarsanız Avrupa’nın AI özelinde yetenek havuzu olarak ABD’nin gerisinde olmadığından söz etmiştim. Accel ve Dealroom’un hazırladığı Founder Factories (.pdf) raporunda da Avrupa pazarı girişimler ölçeğinde mercek altına alınmış.
Avrupa ve İsrail’de kurulan GenAI şirketlerinin 3’te 1’ine UK ev sahipliğini yapıyor. %14’ü Almanya, %13’ü İsrail ve %11’i de Fransa’da. Toplam yatırım miktarında ise devlet desteğinin (ve Mistral’in) de etkisiyle açık ara liderlik Fransa’nın. Kurucular ortalama 10 yıl tecrübeli, bu tecrübeyi ise büyük oranda Google’da yaşamışlar. Ek olarak DeepMind, Facebook, Apple, Amazon, McKinsey, Stanford University dikkat çekiyor, yani Avrupa yetenek havuzu büyüklüğünde aynı yerde olsa da hala kritik tecrübe faktöre ABD’de. Kurucularda dikkat çeken diğer bir detay da %38’inin bir akademik pozisyonu bırakıp girişim kurmaları. Yatırım alma kriterini de devreye alınca bu oran %55’e çıkıyor.
‘Tüm bu bilgilerin bana ne faydası var’ demeyin, konuşmalıyız, konuşmalıyız ki bu konular da devletimizin gündemini girsin, üniversitelerimizin de keza.
Yine Dealroom’a göre Avrupa’da yapılan yatırımların %18’i AI girişimlerine gidiyor. 2024’de sadece Avrupa’da yapılan yatırımların toplam büyüklüğü $11.5b. Yatırım miktarında ise ABD Avrupa’nın tahmin edebileceğiniz gibi kat be kat önünde.
💰 Bounce Watch: Girişim arama, bulma ve değerlendirmede sürecinde yatırımcının AI yardımcısı
Koçfinans’ta halef-selef olmamız vesilesiyle tanıştığım sevgili Cem Ötkün, geçmiş tecrübeleriyle birebir uyumlu bir yapay zeka platformunun kurucusu oldu: Bounce Watch. 2.5 milyon dolar değerlemeyle tohum öncesi yatırım turunu tamamlayan girişim; 250 binden fazla girişimi inceleyerek yatırımcılara başta ‘scouting’ süreci olmak üzere içgörü ve analizler sunuyor.
Yatırım dünyasının AI ile yeniden şekillenmesi konusunda neredeyse her sayıda bir şey söylüyorum dikkat ettiyseniz. Yatırım yolculuğunun bugün AI’dan en çok fayda görebileceği alanlardan biri scouting gibi duruyor. Eğer alan ilginizi çekiyorsa Data Driven VC e-bültenini tavsiye ederim.
🫷🏻Kapanış…
Buraya kadar okuduğunuz için teşekkürler, bana ulaşmak için okuyor olduğunuz bu e-postaya yanıt verebilirsiniz.
Bir sonraki sayı 2 değil 3 hafta sonra; 23 Temmuz Salı sabahı sizlerle.
Sevgiler.