Soft Commitment #177 | ‘Barda bulduğunu barda kaybedersin’
Bankacılık/fintech oranı, Physical AI, bir lovemark'ın yıl sonu sonuçları, Larry Page imzalı yeni AI girişimi, Salesforce’un AI Agents Store’u ve çok daha fazlası...
Soft Commitment’ın 177. sayısından herkese merhaba!
Son 15 güne Soft Commitment bakışı atmaya hazır mısınız? Rastlamanızın pek kolay olmadığı konu ve içgörülerle, daha sonra birleştirmeniz için çok sayıda nokta koymaya çalışacağım.
Soft Commitment Podcast 🎙️
Soft Commitment Podcast, favori podcast platformunda yayında, okuyor olduğun bu sayıyı da benim yapay zeka ile klonlanmış sesimden de dinleyebilirsin.
Podcast’e özel, hatta görüntülü bölümler de mevcut. ‘Zeki Müren de bizi görecek mi?’
Soft Commitment bugün 8 bine yakın teknoloji meraklısının e-posta kutusuna ve/veya favori podcast uygulamasına direkt olarak ulaşıyor. Son 3 aydaki Substack büyümemiz yüzde 8’in üzerinde, teşekkürler!
E-bülteni iş arkadaşlarınıza forward etmeyi, sosyal medya hesaplarınızda paylaşmayı lütfen atlamayın.
Keyifli okumalar,
Erman Taylan (Twitter, LinkedIn)
Kişisel gündemim:
Alive’25 etkinliğinde konuşmacılardan biri de benim. Ürün yönetimi alanındaki ülkemizin en güçlü içeriğini ve en etkili buluşma ortamını sunan Alive’25 için şimdiden takvimlerinizde yer açın ve ‘super earlybird’ biletleri kaçırmayın derim.
Hafta içinde Aposto’nun düzenlediği, Paribu Ventures’ın da ilk günden bugüne destekçisi olduğu Entrepreneur’s Thursday #4 gerçekleşti. 80 kişinin davet usulüyle katıldığı, kayıt alınmayan, founder-to-founder iletişimin gücüne inanan etkinlik serimiz devam edecek. Aposto’nun Luma sayfasını takibe alabilirsiniz.
Daha önce bahsettiğim side-project’imiz -nihayet- yayında! Globali hedeflese de doğru zaman geldiğinde geri bildirimleriniz ve destekleriniz için paylaşacağım.
İlgi çekici, kısa kısa 11 madde
Bir McKinsey raporuna göre; son kullanıcıların ‘bankacılık’ pazarında fintech’lerin pazar payı ABD özelinde 2022’de %6 olarak hesaplanırken bu yıl sonunda %10’u bulması bekleniyor. Gelir odaklı olarak bu oranlar hesaplanırken; tokenizasyon ve stabil kripto paralar gibi son yılların öne çıkan konularını da düşündüğümüzde bu kırılma ilerleyen yıllarda daha da hızlanabilir.
Büyük VC fonları kurmanın matematiğine dair güzel bir okuma: Big Funds, Bigger Problems: The Flawed Math of Venture at Scale. Rule of 32 oldukça akılda kalıcı.
“Your boss is watching”: Bir MIT araştırmasına göre; 2021 yılı içinde şirketlerin %80’i, hibrit ya da uzaktan çalışan çalışanlarını ‘izledi’, yani tracking yazılımlarını aktif olarak kullandı.
Opsgenie, artık Jira Service Management (JSM) içinde yaşayacak. Önemli çıkış hikayelerimizden biriydi, artık adını yavaş yavaş arşivlerdede bulabilececeğiz.
Defining Tokens: A16Z imzalı bu makale, kriptonun içinde olduğu paradigm shift ile paralel olarak token tiplerini (collectible, arcade, network, company backed, security ve asset-backed tokens, son olarak tabii ki memecoins) yalın bir dille anlatıyor.
‘Twitter’ın nerd’ler için olanı’ olan Bluesky, şimdi de Instagram alternatifi çıkarıyor.
Çalışanların %79’u işinden kopuk hissediyor: MyPerfectResume imzalı, ABD merkezli bu çalışmaya göre temel sebep de ücretlendirme politikası.
Topluma mal olmuş ürünler kapatılamamalı: Microsoft, 2023’de 30 milyondan fazla kullanıcısı olduğunu söylediği Skype’ın, hafta içinde 5 Mayıs’ta kapanacağını duyurdu. Skype kullanıcıları -neredeyse- tamamen Teams’e taşınabilecek. 2003 yılında kurulan Skype, 2011’de 8.5 milyar dolar ödeyen Microsoft’un olmuştu.
Digg’i hatırlar mısınız? Yaşımız ortaya çıkmasın ama bir zamanların efsane servisi Digg, kurucusu Kevin Rose ve Reddit’in kurucusu Alexis Ohanian (bugünün çok iyi bir VC’si, hatta biraz da magazin; Alexis aynı zamanda Serena Williams ile evli) tarafından satın alınarak re-lansman sürecine giriyor. Reddit halka arz olmuşken bir nevi Reddit killer denemesi de diyebiliriz. Gelişmelerden haberdar olmanız için e-posta adresinizi şuraya bırakabilirsiniz. Re-lansmanın fragman tadında videosu da burada.
Perplexity gibi ‘GPTSearch’ ürünleri, Google’a kıyasla haber sitelerine tam %96 oranla daha az trafik gönderiyor.
Apple, önümüzdeki 4 yılda ABD’deki üretim faaliyetleri için $500b harcayacağını, 20 binden fazla çalışanı işe alacağını açıkladı.
Y Combinator’ın son dönemindeki girişimlerin 1/4’ünün kodları, ‘-neredeyse- tamamen’ AI ile yazılmış
Garry Tan’nin tweet’i baya vurucu. Başlıkta yanlış okumadınız, Y Combinator’ın en son dönemindeki girişimlerinin %25’inin, codebase’i %95 oranında LLM’lerce üretilmiş.
Bu dönemde girişimcilik, dijital ürünler nereye gidecek gerçekten çok merak ediyorum. Marka yaratmanın, paketlemenin, komünitenin, iletişimin, satışın ve tabii GTM’in önemi daha da artıyor... İnsanın aklına şu da geliyor; ‘barda bulduğunu barda kaybedersin’ misali; ‘LLM’le üretilen kodu LLM’le üretilen kodla replace ederler’ de olur mu acaba?
Detaylara inersek durum daha da ilginç bir hal alıyor… YC, bu girişimlerin her birinin bir teknik kurucusunun da olduğunu, LLM’ler olmadan da bu ürünleri geliştirebileceklerini belirtiyor.
Acaba %25’lik dilimde yer alan girişimlerin ürün-pazar uyumunu yakalamaları sonrası, bu %95 oranında bir azalma görür müyüz? Şurası da önemli, bu girişimler YC’nin altını çizdiği teknik donanıma sahip olmasalardı, çok muhtemel ki günümüz LLM’leri yeterli gelmeyecekti.
%25’lik dilimdeki girişimlerin; ortalamaya kıyasla yatırıma ulaşma (ve bu yatırımın büyüklüğü) oranı, büyüme grafikleri ve takım büyüklükleri gibi soruların yanıtlarını henüz bilemiyoruz ama konunun geleceği nokta adına bir hayli önemli.
Son olarak; YC’nin her döneminde 500 civarında girişime ev sahipliği yaptığını da not düşeyim, yani bu sayı örneğin 10 olsa bu denli vurucu olmazdı… Ayrıca YC, Stripe’dan Airbnb’ye bugünün internet devlerini çıkaran bir yer olarak; e-bültende de yer verdiğim kendi yatırım tezi içinde en iddialı girişimleri seçiyor dememe sanırım gerek yok.
Physical AI
Apple analisti Ming-Chi Kuo’ya göre şirket, humanoid ve non-humanoid olarak 2 tür robot geliştirerek, akıllı ev ekosisteminde büyük bir strateji hazırlığı içinde.
Çin’deki Zhejiang University and robotics girişimi Mirror Me’nin geliştirdiği robot köpek, 100 metreyi 10 saniye altında koşabiliyor. Olimpik sporcularla çok benzer seviyeye çıkılmasının ötesinde, robotların ulaşabildiği yüksek hızlar açısından imza bir proje.
Lyft’in 2025 son çeyreğinde platformuna entegre etmesi beklenilen, May Mobility imzalı ticari ve sürücüsüz otomobil ürünü, yalnızca 5G bağlantısına sahip ve sabit rotalarda çalışıyor. Deneme sürüşleri son derece olumlu.
Hugging Face, robotik girişimi Physical Intelligence’la iş birliği yaparak, robotların ince işçiliği için geliştiricilerin kullanacağı Pi0 adında yeni bir model yayınladı. Çok kısıtlı veri seti ile çok sayıda göreve uyarlanabilen robotlar geliştirmenize olanak tanıyan bu model çıkışıyla oldukça beğeni topladı.
Daha fazla uzatabilirdim, ama sanırım gerek yok. Bunlar son birkaç haftanın öne çıkan robotik/fiziksel alandaki AI projeleri.
Dil modelleri zekayı ticarileştirdi (commoditizing intelligence), lakin LLM’ler yalnızca metin, görsel ya da videolar üretmeye, veya onlarla etkileşeme girmeye yaramıyor. Robotik pazarındaki AI dönüşümüyle beraber hem ortamı daha iyi anlayabilen, hem de aksiyona daha iyi geçebilen ürünlerin önü açılmış durumda.
Üstelik fiyatlama en azından bu aşamada büyük bir problem olarak görünmüyor çünkü robotik üretimin maliyeti sabitken bu ürünlere AI capability’leri eklemenin maliyeti ‘çok düşük’.
Larry Page’in Physical AI girişimi: Dynatomics
Sergey Brin, Google ofisine dönüp şirketin bu alandaki çabalarına katkı sunma yoluna giderken Larry Page ise yeni bir AI girişimi kurdu: Dynatomics.
Physical AI dikeyindeki Dynatomics; üretim süreçlerinde kullanılacak olan ve tasarımı AI ile yapılan fiziksel ürünler geliştirmenin peşinde.
Sergey Brin’e naçizane tavsiyem; Loom’u -$975m’a- sattıktan sonra depresyona giren Vinay Hiremath’i de kurucu ortak olarak yanına alması. :)
Bir de ‘AI cihazları’ kategorisi var-dı
Bir de e-bültende sıklıkla işlediğim AI cihazları kategorisi var-dı. Vardı diyorum çünkü rabbit r1 veya Ai Pin (Humane) gibi AI cihazları büyük fiyaskoyla sonuçlandılar, ama bunlar hype’ın da etkisiyle, hızlı çıkan ve hızlı kaybolan ürünlerdi. Ben AI cihazlarında hala büyük inovasyonlara yer olduğunu düşünüyorum, örneğin hafta içinde Deutsche Telekom, bir AI Phone üzerine çalıştığını açıkladı. Arkadaşlık, verimlilik en önde gelen dikeyler, belki biraz daha zamana ihtiyacımız var. Bu cihazlara bakacak olursak hem AI hem de donanımda başarısız oldular. Deutsche Telekom’un en azından donanımda eli kuvvetli. OpenAI ve Meta bu alana büyük yatırımlar yapıyorlar.
Bir lovemark’ın (Stripe) 2024 yıl sonu sonuçları
Stripe, hafta içinde 2024 için ‘annual report’ yayınladı. 2024 yılında bir önceki yıla göre %38 büyümeyle, 1.4 trilyon dolarlık bir ciroyu üzerinden geçiren (yani TPV: Total Processed Volume) Stripe, örneğin Visa’da aynı metriğinin 13.2 trilyon dolar olduğunu düşünürsek; hem büyük bir başarıya imza atmış, hem de aynı anda hala gidecek çok yolu var gibi duruyor.
Rapordan öne çıkardığım 4 satır başı şöyle:
Developer friendly duruşla, YC döneminde startup’ları hedefleyerek yola çıkan Stripe, bugün ABD’de Fortune 100’ün yarısıyla çalışıyor -evet, hala developer friendly-. Ki şirketin kurumsal müşteri atağına geçmesini daha önce e-bültende konu etmiştim.
Stripe müşterilerinin ciroları, S&P 500 şirketlerine göre 7 kat hızlı büyüyor.
ABD’de Fortune 100’ün yarısı, Forbes Cloud 100’ün %80’i ve Forbes AI 50’nin de %78’i Stripe müşterisi.
ABD’de yeni kurulan 6 startup’tan 1’i Stripe kullanıyor.
LLM’lere uyumluluk sayesinde açılan agentic payments çağında penetrasyon, Avrupa odağı, Bridge satın almasıyla stabil kripto paralar gibi çok sayıda başlığa sahip, SaaS kategorilerinin cirolarına göre ayrımını bulabileceğiniz yıl sonu raporunu incelemenizi tavsiye ediyorum.
IPO hazırlığında olan Stripe, hafta içinde çalışanları ve yatırımcıları için bir tender offer ile, 91.5 milyar dolar değerleme üzerinden hisselerini ‘geri alabileceğini‘ söyledi.
Stripe verisinde ‘AI Boom’
OpenAI, Anthropic, Perplexity, Midjourney, ElevenLabs, LangChain, Pinecone, Mistral ve Cohere gibi yeni nesil AI şirketlerinin kullanıcısı olduğu Stripe’ın verileri adeta bir derya-deniz.
Stripe verilerine göre top 100 AI şirketinin 2024 yılında $5m yıllık gelire ulaşma süresi ortalama 24 ayken bu 2018’de top 100 SaaS şirketinde 37 aydı. Mesela AI ile kodlama aracı Cursor, sadece 3 ayda $17m ARR’a ulaşmayı başardı, Bolt ise 2 ayda $20m ARR yaptı.
Kısa kısa Generative AI gündemi
Opera, AI agent’ları destekleyen ilk tarayıcı oldu
Eskiden sayıları az da olsa Opera kullanan arkadaşlarım vardı, ama uzun süredir böyle birine rastlamadım. Yine de Opera için ‘en hızlı hareket eden tarayıcı’ diyebilirim gönül rahatlığıyla. Hafta içinde Browser Operator özelliğini duyuran Opera, native olarak AI agent’ları destekleyen ilk ‘büyük’ oyuncu oldu... Anlamayadığım bir şekilde Perplexity de bu alanda Opera’ya rakip olacak gibi duruyor.
Salesforce’un AI Agents Store’u: AgentExchange
AgentExchange, Salesforce’un filtresinden geçen ve kurumlara hitap eden (B2B) AI agent’ların yer aldığı bir ‘pazar yeri’ olarak lanse edilse de daha çok bir ‘app store’ gibi duruyor. Köşeler ufak ufak tutuluyor. Salesforce’a göre 2030’a kadar burada altı trilyon dolarlık bir ekonomi oluşacak.
Son bir not; AgentExchange üzerindeki şablonlarla kendi AI agent’ınızı oluşturmanız da mümkün.
Kapanış
177. sayı da burada sona erdi. Sonuna kadar okuduğunuz için teşekkürler!
Bana ulaşmak için, bizzat bu e-postaya yanıt verebilirsiniz. E-bülteni arkadaşlarınızla paylaşmayı da unutmayın.
178. sayı, 25 Mart’ta, her zamanki saatinde sizlerle. Hem e-posta kutunuzda hem de favori podcast uygulamanızda.
O güne kadar kendinize iyi bakın. Sevgiler.
Stripe'ın developer friendly kavramının altını doldurabilen ender şirketlerden olduğunu düşünüyorum. Hatta el artırayım, daha iyisinin olmadığına inanıyorum. Bu kadar düzgün dökümana ve sandbox ortamına sahip başka bir firma görmedim. Bu da büyümesini roketliyor.