Soft Commitment - What I read nowadays #8
“You Are What You Read, Even If You Don’t Always Remember It” 10 madde, pazar analizleri, şirket değerlendirmeleri, stratejiler, teknolojiler, içerik pazarlaması, self promotion, gençleri ne bekliyor?
’What i read nowadays’ serisininin 8. sayısından herkese merhaba!
Hem 19 Mayıs hem de ligin düğümünün çözüleceği bir derbi oynanacak, bugün değilse de ilk fırsatta bu sayıya göz atmayı atlamayın; kafa açıcı içeriklerle dolu, hazırlarken çok keyif aldığım bir WIRN oldu.
Unutmayın;
“You Are What You Read, Even If You Don’t Always Remember It”
“Bütün ümidim gençliktedir.” M. Kemal Atatürk
Bu satırları 35 yaşından gün alan biri olarak yazıyorum; hemen aşağıda ele alınan konulardan bazıları da günümüz gençlerini ne denli karışık ve belirsiz bir geleceğin beklediğiyle alakalı. Ama çalışmaktan, umudumuzu kaybetmemekten başka da bir çaremiz yok. Sosyal medyayı azaltın, sabırlı ve dirayetli olun, etrafınızdaki insanların kim olduklarına, neye önem verdiklerine dikkat edin.
Soft Commitment’ı ilgisini çekeceğini düşündüğünüz arkadaşlarınızla paylaşmayı unutmayın. İlk perk’ünü bir önceki sayıda verdiğim (ücretsiz Alive’24 bileti) referans sistemimiz üzerinden arkadaşlarınızı abone olmaya davet etmek için aşağıdaki butonu kullanabilirsiniz, liderlik tablosunda yer alan kişilere sürprizlerim devam edecek.
Keyifli okumalar!
Erman Taylan (LinkedIn & Twitter)
1- 2009 valuations: Intel $90b & Nvidia $5b // 2024 valuations: Nvidia $2.2t & Intel $132b
2009 yılından sadece 4 dakikalık bir video, bugün dünyanın en büyük halka açık şirketlerinin birinin; aslında oldukça basit bir teze, düzenli ve sürekli bir yatırım yapmasının sonucu başlıkta…
2- No one buys books
Basılan kitapların %96’sı 1000 kopyadan az satıyor. Globalde yayıncılık sektörünün en büyük oyuncularından biri, bir diğerini satın almak isteyince sektör, rekabet hukukunda incelendi ve ilgi çekici metrikler ortaya çıktı. Yayıncıların adeta bir VC gibi; çok satacak o kitabı yazacak ünlülere ve kült teliflere ciddi yatırım yaptığı, kazandıklarının da büyük bölümünü çok az sayıda kitaptan kazandıklarını söyleyebilirim. Yayıncıların e-ticarette algoritmaları anlaması için veri bilimci işe aldığı, Amazon gibi oyunculara ciddi bedeller ödediği gibi detaylar ilginizi çekecektir.
3- LLM dünyasında VC yatırım tezleri
Açık ya da kapalı kaynak, altyapı ya da uygulama katmanı, Avrupa ya da ABD, 0’dan başlayanlar veya PMF’i olan ürünler… Benchmark GP’lerinden Sarah Tavel’ın 20VC bölümü, Mosaic Ventures’ın bu makalesi.
4- Scaling ChatGPT: Five Real-World Engineering Challenges
Kabaca ChatGPT nasıl çalışıyor ve haftalık 100 milyon aktif kullanıcısına hizmet verirken scale etmede hem yazılım hem de donanımsal olarak ne gibi problemler yaşıyor? Yazıyı okuyunca ChatGPT’yi kullanırken ara ara aklınızda bazı bölümlerin belirmesini garanti ediyorum. :) (kötü değil, iyi bir şey)
5- İçerik pazarlamanın geleceği: Distribution ve ‘follower değil reach’
Patreon kurucusu Jack Conte’nin SXSW’da yaptığı sunum (Death of the Follower & the Future of Creativity on the Web) Jack’in anlatımıyla kendini çok iyi dinletiyor. Uzun uzun ama sakin sakin follower’ların bitişini anlatan Jack, Patreon’u da neden ve nasıl kurduğunu güzelce hikayeleştiriyor. Jack’in de aslında en çok vurgu yaptığı konu distribution, ve bu konuda çok güzel bir makale ise: Distribution Is King
6- Derinlemesine iki şirket analizi: Deel ve Zapier
İki sevdiğim şirket, iki VC makalesinde derinlemesine ele alınıyor, iki güzel analiz: Deel ve Zapier. Unicorn olmaya giden İki farklı yolu arka arkaya okumak da güzel olacaktır. Ne demeye çalışıyorum, bi tarafta çok büyük bir pazara doğru bir ürünle çok hızlı ürün koyan ve büyüten Deel, diğer tarafta çok iyi bir ürünle başlayıp kendi pazarını yaratan ve uzun süre bootstrap giden, yavaş ve komüniteyle büyüyen Zapier.
7- How to Do Hard Things
Startup == Fight.
Makalede zorlu şeyleri nasıl yapacağınıza dair çok değerli bakış açıları var, ücretsiz 10 seanslık terapi seansı.
8- Is AI a platform shift or a paradigm shift? With Benedict Evans
Aylardır üzerine konuştuğumuz AI’ın çıkışı ve geleceği üzerinde ‘bu işlerin’ en iyi anlatıcılarından biri olan Benedict Evans’la AI etrafında biraz ‘kurumsal’ ama güzel sohbet.
9- A moodboard for people who hate self-promotion
Benim de üzerine düşündüğüm bir konuda (‘self-promotion’), kesinlikle güzel bir okuma.
10- How the US is destroying young people's future
Belki de en etkileyici içerik en sonda, buraya kadar gelenler haketti. :)
Scott Galloway, TED konuşmasında (başlıktaki linkte) ABD ekseninde olmakla beraber tüm dünyada geçerli olduğuna inandığım şekilde başta ekonomik, sonra sosyal olarak genç nesillerin nasıl bir zorlu durumda bırakıldığını verilerle beraber anlatıyor.
Ayrıca aşağıda da Galloway’in 2024 trendleri sunumu var, bu da güzel, izlemeye değer:
Görsel hafıza…
The Rise of Dopamine Culture
AI Automation Market Map (detaylar)