Soft Commitment #143
Clickbait: SaaS'lara %30 cost-saving için öneriler, Amazon'dan dev Generative AI yatırımı, gördüğüm en yetenekli 'AI ile arayüz geliştirme' yazılımı, Git for IPs: Story Protocol, startup'çılık oyunu..
Soft Commitment’ın 143. sayısından herkese merhaba!
Yılın %75’i sona erdi, bebeğimiz 6. ayını doldurdu, ‘küçük bir’ side-project fikrim-iz resmi olarak start aldı. Sizde durumlar nasıl?
#143’ün gündemi şöyle:
(Generative) AI gelişmeleri: Amazon’dan dev yatırım, Vercel’dan gördüğüm en yetenekli ‘AI ile arayüz oluşturma’ aracı: v0, Roblox, OpenAI’dan son haberler…
Tech layoff’larda son durum
SaaS’lara cost-saving önerileri (%30 vadeden CloudEagle kurucusundan)
‘Gut feeling’ duygularıma tercüman olan bir makale: How Linear builds product?
Chainalysis imzalı ‘The 2023 Global Crypto Adoption Index’
Startup’çılık’ oyunu (benzetme olarak değil, gerçek bir oyun olarak)
Zapier’den iki yeni (ve büyük) özellik: Tables & Canvas
Story Protocol (‘Git for IPs’)
Soft Commitment’ı ilgisini çekeceğini düşündüğünüz arkadaşlarınızla paylaşabilir, örneğin bu e-postayı takım arkadaşlarınıza forward edebilirsiniz.
Keyifli okumalar,
🚂 (Generative) AI gelişmeleri: Amazon’dan dev yatırım, Vercel’dan gördüğüm en yetenekli ‘AI ile arayüz oluşturma’ aracı: v0, Roblox, OpenAI’dan son haberler…
Sequoia Capital, geçtiğimiz hafta içinde The Generative AI Market Map ve The Generative AI Infrastructure Stack çalışmalarını paylaştı. Alanı daha iyi tanımak için hem alt kategoriler hem de bu kategoriler altındaki logolar oldukça anlamlı.
Vercel, yayınladığı v0 ile dikkatleri üzerine çekti. Şimdilik alpha olan v0, prompt yazarak arayüzü anında görmenize, dilerseniz npx ile kodu direkt olarak projenize aktarmanıza yarıyor. Şu an bile son derece iyi çalışan v0’da geliştirilen arayüzlere, bu arayüzlerin iterasyonlarına, hangi prompt’larla yazıldıklarına ve kod çıktılarına hemen şimdi göz atabilirsiniz.
Boston Consulting Group (BCG), Generative AI’ın çalışanlar üzerindeki etkisine dair önemli bir rapor paylaştı. Kendi çalışanlarına OpenAI’ın GPT 4’ünü kullananlar ve kullanmayanlar olarak ikiye ayıran şirket; kullananların %12.2 daha fazla, %25.1 daha hızlı task bitirdiği sonucuna vardı. GPT 4 kullananların %40 daha kaliteli çıktı vermesi de rapordan çıkan bir diğer önemli sonuç.
Roblox da Generative AI kervanına katıldı. Oyun devi, milyonlarca oyuncusu için yeni içerikler oluştururken AI kullanabilmenin önünü açan özelliğini duyurdu.
Şu an için OpenAI’ın en büyük rakibi gibi duran Anthropic, Amazon’dan tam $4b yatırım aldığını açıkladı, Amazon şirketin azınlık hissedarı oldu. Yatırım sonrasında Anthropic, AWS’i bir numaralı bulut sağlayıcısı (primary cloud provider) yapıyor ve AWS’in yüksek işlemci gücüne sahip makinalarını kullanmaya başlıyor. Bunlara ek olarak Anthropic’in, ‘fully managed service’ olarak kendini konumlayan Amazon Bedrock’taki etkinliğini de arttıracağını açıkladı. Amazon da Anthropic’in altyapısı üzerine ürünler geliştirmeye başlayacak, özellikle B2B tarafta bunun çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Daha önce yine burada Google, Microsoft ve Oracle gibi devlerin LLM tarafındaki bet’lerini yaptıklarından bahsetmiştim, Amazon da zaten yatırım yaptığı Anthropic’teki bet’ini arttırdı gibi bir özet yapmak pekala mümkün.
Anthropic’in ChatGPT’si Claude 2, context size olarak şu an açık ara bir numara. 100k büyüklüğü destekleyen Claude 2’nin yanında GPT3 16k, GPT4 ise 32k ile sınırlı. ‘Peki 100k context size ne anlama geliyor’ diyecek olursanız, Anthropic’le konuşurken toplamda (tüm diyalog) kelime sınırınız 75 binin biraz daha üzerinde demek oluyor. Ayrıca Claude 2, günümüze en yakın veri setine sahip olan LLM olarak da öne çıkıyor.
Daha önce OpenAI ile Bain & Company şirketin ürünlerini kurumlara taşımak için bir işbirliği duyurmuştu. Anthropic de BCG ile anlaştı.
OpenAI da geride bıraktığımız 2 haftada boş durmadı. Önce DALL-E 3’ü ChatGPT içine koyduğunu açıklayan şirket, böylelikle kullanıcılarının prompt’larla iterasyon yaparak görsel oluşturmasının önünü açtı. Ardından ChatGPT’nin güncel bir link verdiğinizde o bilgiyi gidip-alıp-öğrenmesi özelliğini duyurdu (ama Anthropic hala en güncel LLM, zira ChatGPT’ye illa bir link vermeniz lazım). Son olarak da OpenAI, ChatGPT’nin konuşma-dinleme-izleme özelliklerini devreye aldı. Sesli komutla iletişim önemli, daha da önemlisi ChatGPT’nin fotoğrafını çektiğiniz bir görseli de anlayıp üzerine konuşabilmesi.
💳 Tech layoff’larda son durum + bir SaaS CFO’su nasıl %30 cost-saving yapabilir?
Dikkatinizi çekmiştir, son olarak Epic Games’in 870 kişiyi yani şirketin %16’sını işten çıkarma haberiyle layoff’lar tekrar gündem oldu. Güncel durum; sadece 2023 yılında, teknoloji şirketlerinde, 238 bin 329 kişinin işinden olduğunu gösteriyor, ki bu sayı şimdiden 2022’nin üzerinde.
Malumunuz makro-ekonomik durumlar, küçüğünden büyüğüne tüm şirketlerin karlılık (özellikle daha küçük boyutlu şirketlerin bir de unit economics) odaklı davranmasını gerektirdi. Ve bu da ilk olarak layoff kararlarında kendini gösterdi, hem akıllara ilk gelen olduğu için hem de belki biraz ‘şişkin’ olduğu için?
Hemen bir örnek olarak Twitter’ı ele alalım, yazılım ekibi belki %50’den fazla küçülse de platform gözle görülür bir yavaşlama (ne üründe ne de yeni ürün geliştirme hızında) yaşıyor mu siz söyleyin?
Ülkemiz teknoloji dünyasındaysa en azından şu ana kadar büyük bir işten çıkarma dalgasından söz edemeyiz, kültürel olarak bu konuyu ‘daha da büyük bir tabu’ haline getirdiğimizden, şirketler ilk değil en son raddede layoff düşünüyor, bu da etkili oluyor diye düşünüyorum.
%30 cost-saving vadeden CloudEagle’ın kurucusundan cost-saving tavsiyeleri
Gelelim biraz da clickbait gibi duran başlığa, başlık aslında bana değil, TechCrunch’a ait. :)
SaaS’lar için çalışan maaşları ve ofis giderleri sonrasında en büyük harcama kalemi diğer SaaS’lar. Hemen aklınıza ‘ofis giderlerinden kurtulmak için remote’a geçme’ fikri gelmiş olabilir, ama şunu söyleyebilirim ki hakkını vererek yapacağınız bir remote geçişi (ekipman desteği ve şirket için büyük organizasyonlarla -çoğu global şirket yılda iki etkinlik yapıyor, takımlar da ayrıca kendi içinde küçük buluşmalar yapıyor- beraber) ofiste çalışmaktan hiç de farklı değil.
CloudEagle kurucu ve CEO’su Nidhi Jain’in önerileri şöyle:
Pazarlama ve satış ekipleri pazar dinamiklerinden en hızlı etkilenen ve en çok araç kullanan departmanlar, yani low-hanging fruit’lar buralarda :)
Her araç için ROI hesaplanmalı, departman lideriyle beraber hareket edilmeli
Departman bazlı olarak ‘SaaS spend per employee’ metriği baz alınabilir
Satın alma kararları tek elden yönetilmeli, temelde şirket çatı hedefleri baz alınmalı
Araçların pricing seçenekleri detaylıca incelenmeli, olası büyüme senaryoları çalışılmalı, ürün kritikliğine göre kullanım süresi kısaltılmalı (kısa denemelerle test etmek) veya yıllık planı geçilip fiyat avantajını kullanmak gibi
Duplicate kullanımların önüne geçmek için compound product’lar, daha az ürünün daha çok özelliğini kullanmak kritik, benzer şekilde iki departmanın benzer özellik setleri için farklı ürünler kullanması da olası, iletişim eksikliğini çözmek de tek elden yönetimle mümkün
Son olarak bir de Soft Commitment önerisi: özellikle büyük ticket’lar için şirketle iletişime geçin, indirim isteyin (denendi, onaylandı) :)
🩳 Kısalar…
Substack’te Soft Commitment’ı takip eden 2490 kişinin %5’inin (125 kişi) Lenny's Newsletter’ı da takip ettiğini biliyor muydunuz? Bu 125 kişi dışında kalanlar için geliyor… Geçtiğimiz hafta Linear’in nasıl ürün geliştirdiğini anlatan Lenny, yine fazlasıyla değerli bir sayı yayınladı: How Linear builds product. Kesinlikle kafa açıcı bir röportaj, ürün geliştirenlere ve kurucu ortaklara şiddetle tavsiye. En kısa haliyle notlarım ise şöyle:
Metrik bazlı hedefler ya da OKR yok
Her şey gut feeling ki ben en çok burada katıldım, ekibiniz yeterince iyi ve bir de geliştirdiğiniz ürün net bir pazardaysa kaçınılmaz son!
Head of PM var ama PM yok, çünkü 'team act as a PM'
‘Paid work trial’ (çok mantıklı, başka bir full-time işten yapılmayan transferler için neden bugüne kadar yaygınlaşmadı acaba…)
Proje başlatmada takımın otonomisi
Startup’çılık oynamak isteyenler; daha fazla kurumları meşgul etmenize gerek yok. 😀 Zira artık tarayıcıda çalışan bir seçeneğini var: Silly Co Valley. Seed-round’da $40k yatırım almış ve 120 gün sonra önünde bir demo day olan kurucu olarak (0’dan da başlamıyorsunuz yani) oyunda ilk amacınız takımınızı yönetmek, ürün geliştirmek ve metriklerinize odaklanmak ki demo day’de yatırımcıları etkileyebilin.
Başlık. her şeyi anlatıyor, bu sayının en ‘çıtır’ içeriği: How Spotify’s website UX has changed (2006 to 2016)
Son olarak çok değil, bir sayı önce (#142) sizlere bahsettiğim Passkeys teknoloji için yaygınlaşma noktasında ‘early adaptor’ şirketlerin önemine değinmiştim. Vee Passkeys’i ilk kullananlardan biri GitHub oldu. Hemen denedim, her anlamda hem kullanışlı hem de ‘mantıklı’ bir seçenek diyebilirim. Sizin de eğer çoğunlukla erken benimseyenlerin kullandığı bir ürününüz varsa; Passkeys’i ufaktan roadmap’inize almayı düşünebilirsiniz.
Chainalysis imzalı ‘The 2023 Global Crypto Adoption Index’, dördüncü kez bu hafta içinde yayınlandı. Türkiye'miz genel listede ve DeFi’da 12. sırada. Tabii özü itibarıyla global ve sınır tanımayan bir teknolojiyi bu şekilde index’lemek bir fikir cimnastiği olarak güzel, ve ayrıca anlamlı. Diğer yandan uzun vadede ise sınırların tamamen değil ama bir nebze daha anlamsız olduğu bir dünyaya gidebiliriz.
Twitter post-Elon döneminde her şeye rağmen doğru adımlar da attığından sizlere söz etmiştim. Şirketin içerik üreticileriyle gelir paylaşımı Reddit’i tetiklemiş olacak ki Reddit Contributor Program geçtiğimiz Pazartesi günü duyuruldu. Platformda ‘gold’ sahibi olan kullanıcılar, şimdilik ABD ile kısıtlı olmak üzere, 1 dolar kazanacak.
Geçen sene Kasım ayında sizlere tanıttığım (#127) MotherDuck, $52 milyon dolar yatırım aldı. 32 kişilik takımını yıl sonuna kadar 45 kişiye çıkaracak ve yatırımı GTM için harcayarak olan şirket; 10GB’a kadar veriye sahip olan şirketleri hedefliyor ve kişisel bilgisayarların da birer sunucu gibi çalışmasını, veritabanı analizinde bulut altyapılarla beraber kullanılmasını sağlıyor.
🧠 Story Protocol: ‘Git for IPs’ - Web3 tabanlı, yaratıcıların intellectual property problemini çözme protokolü
Generative AI ile beraber iyice yükselen, uzun süredir çözülmeyi bekleyen bir tartışma konusu: günümüz dijital dünyasında IP, yani intellectual property. Bu soruna odaklanan web3 tabanlı Story Protocol, hafta içinde 54 milyon dolar yatırım aldı.
Global, otomatize çalışan bir IP repository oluşturarak bu soruna bir çözüm getirmeye çalışan Story Protocol; kimin ‘neyi’ yarattığının loglanması, ‘frictionless’ lisanslama ve gelir paylaşımı gibi özelliklere sahip, şirket tüm bunları web3 şemsiyesi altında yapmak istiyor. Yani OpenSea’nin bazı özelliklerini alın; bunları sadece NFT için değil tüm dijital ürünleri kapsayan ve otomatize çalışan bir hale getirin.
Yazı, görsel, ses ve oyun mekaniği gibi içerikleri kapsayan Story Protocol, blockchain kullanarak şeffaf bir takip mekanizması ve adil bir ilişkilendirme yapısı kurmak istiyor. Story Protocol’ün adındaki protokol ise şirketin aslında IP uygulamaları tasarlamak, ürünlerine IP temelli özellikler ve kontrol noktaları eklemek isteyen şirketlere altyapı sunmak istemesinden geliyor.
Ethereum üzerindeki akıllı kontratlarla çalışacak olan ürün, aynı zamanda sektörde yer alan geleneksel aracıları da ortadan kaldırma iddiasında.
PWC’ye göre 2022’de 2 trilyon dolar üzerinde bir gelir üretilen yaratıcı sektörlerde IP problemini çözmek için yola çıkan Story Protocol, şu an 20 kişilik bir takımla beraber ürün geliştirmekle meşgul.
A16Z gibi önemli yatırımcılar, oyun şirketi CEO’ları ve film yapımcıları gibi çözülmeyi bekleyen büyük problem için oldukça yetkin ve ilişkili bir yatırımcı grubuna ve yeterli finansmana sahip olan Story Protocol bakalım nereye gidecek?
🏓 Zapier’den iki yeni özellik: Tables ve Canvas
2011’de kurulan Zapier’i 2022 Haziran’ından Webrazzi’de yazarken, Türkiye’deki herhalde ilk kullanıcılardan biriydim.
O günden beri ilgiliyle takip ettiğim Zapier, adına ZapConnect dediği, platforma dair son gelişmeleri paylaştığı etkinliğinde (evet artık kendilerine -şimdilik online- etkinlik yapacak kadar büyükler) iki yeni ürünü duyurdu: Tables ve Canvas.
Tables
Tables’dan başlayalım, bu yeni ürün Airtable’ı fazlasıyla andırıyor. Daha önce Google’ın da burnunu soktuğu (#98) ama -yine- başarıya ulaşamadığı dikeyde Zapier, sunduğu ilgili özellikleri ve halihazırdaki kullanıcı kitlesiyle doğal bir avantaja sahip.
Baktığımızda Zapier kullanıcıları tablo olarak genelde Google Sheets veya Airtable’ı Zapier’le bağlıyorken, artık Tables sayesinde tek bir platform üzerinde ‘mini bir DB’ye’ sahip olabilecekler.
Tek platformda olmasının dışında ‘automation-first’ kurgusuyla yukarıdaki isimlerden ayrışmayı hedefleyen Tables’da Zapier’deki diğer kullanıcılarla tabloları paylaşabilmek, direkt Zap’ları kolon kolon tabloya bağlamak gibi özellikler bulunuyor.
Canvas
Alpha olarak yayına giren Canvas, business process’leri AI desteğiyle birer flow olarak çizebileceğiniz ve Zapier’in alameti-farikası olarak birbirine bağlayabileceğiniz bir ürün ve ileride adından sıklıkla söz ettirebilir.
Hubspot başta olmak üzere zaten bu gibi flow kullanımlarına alışık olan bir kullanıcı tabanına sahip olan Zapier, Canvas ile sunduğu takım halinde çalışma ve funnel gibi düşünecek olursak; akışlarların arasındaki metrikleri optimize etme gibi özelliklerle dikkat çekiyor. Canvas üzerindeki akışlar, Zapier’e bağlı olabileceği gibi platformdan bağımsız da olabiliyorlar. Canvas’da oluşturduğunuz akışı AI’a tarif ettiğinizde size bir takım önerilerde bulunabiliyor.
🔒 Kapanış…
Buraya kadar okuduğunuz için teşekkürler! Bana ulaşmak için okuyor olduğunuz bu e-postaya yanıt verebilirsiniz.
Soft Commitment #143’ü ilgisini çekeceğini düşündüğünüz arkadaşlarınızla -mesela aynı takımda çalıştığınız diğer meraklı kişiler- paylaşmayı da unutmayın.
Belki ufak bir tatil durumu olabilir, olursa 24 Ekim Salı, olmazsa 17 Ekim Salı sabahı görüşmek üzere!